Hårkurer

 

Hårkurer

 

Det finns många naturliga skönhetsbehandlingar som är enkla, riskfria och behagliga. Att göra sina egna skönhetsmedel av vanliga skafferiingredienser är inte bara roligt utan hjälper oss att ta hand om vanliga små skavanker.

 

Många frukter, grönsaker, korn och gryn har fantastiska medicinska egenskaper som har varit känt i århundraden. Nutida forskning har avslöjat en hel massa om de olika vitaminerna, mineralerna och enzymerna.

Majonnäs, olivolja, avocadofruktkött, äggulor eller vanlig yoghurt är alla utmärkta hårinpackningar. Du kan blanda dessa ingredienser eller bara använda dig av en eller två.

 

Kom ihåg att färskvaror är bäst, så försök köpa bra kvalitet och blanda bara ihop tillräckligt för en behandling. Att bada bastu är utmärkt när man har satt i en hårinpackning eftersom värmen intensifierar effekten. Applicera inpackningen innan du går in i bastun och låt behandlingen verka i 20 minuter.

 

Torrt hår:

Avocado: innehåller många nyttiga vitaminer och är rik på enkelomättat fett. Den fungerar jättebra som hårinpackning, eftersom det naturliga fettet i avocadon hjälper till att ta bort smuts och fett.

 

En välgörande hårinpackning för att motverka torrt och livlöst hår: Mosa en halv mogen avocado med 3 matskedar olivolja. Blanda tills smeten är helt jämn. Massera in den i ditt torra hår och linda en handduk runt huvudet och låt den sitta på en timme innan du tvättar håret noga. Man kan också lägga till 2 droppar eterisk rosmarinolja för att stimulera hårväxten.

 

Hårkurer:

1. Mixa en avokado och ¼ deciliter kamomillte (innehåller aminosyror som ger lyster) och massera in i håret, låt verka i 30 minuter. Om du har fett hår kan du tillsätter några droppar citron. Tvätta med schampo.

 

2. Schamponera och handdukstorka håret och massera in den här inpackningen: Separera ett ägg, vispa gulan och vitan separat, vänd sedan ihop dem och massera in i håret. Låt sitta i 5 minuter. Skölj med varmt vatten.

 

3. Blanda 2 teskedar flytande honung med 3-4 teskedar olivolja och 2 äggulor. Massera in blandningen i håret, täck med en duschmössa och låt verka i trettio minuter. Tvätta sedan med milt schampo.

 

Mjäll:

Schamponera och handdukstorka

håret och massera in den här inpackningen:

Vispa ner 2 äggulor i 1 ¼ dl varmt vatten. Massera in det i hårbotten, låt sitta i 10 minuter och skölj sedan. Skölj ytterligare en gång med 2 teskedar vinäger i 2 ¼ dl svalt vatten.

 

Fylligare hår:

Mosa bananer till en kräm. Applicera den i fuktigt hår, låt sitta i 15 minuter och tvätta bort sedan med schampo.

 

Härlig proteinrik inpackning:

Den här inpackningen gör håret mjukt och glansigt och skyddar topparna från att splittras. 2 ägg, 1 matsked glycerin, 1 matsked olivolja,

1 tesked äppelcidervinäger, 1 tesked citronsaft och 1 matsked öl.

 

Blanda ingredienserna. Schamponera och handdukstorka håret och massera in inpackningen. Låt den sitta på i ½ timme. Skölj.

 

Fett hår, tunt hår:

Schamponera och handdukstorka håret och massera in inpackningen: Här kan man göra en inpackning av 5 matskedar naturell yoghurt och ett ägg. Massera in blandningen i hårbotten och skölj ur efter 10 minuter.

 

Solskydd:

Sommar och sol är balsam för själen – men sliter på håret. Lite extra omsorg kan reparerar skadan. För att skydda håret mot solen, klor från simbassänger eller mycket havsbad, kan man massera in en blandning av 3 teskedar kokosnötsolja och fyra droppar eterisk ylang-ylangolja i hårbotten och håret. Den här sammansättningen är också bra för en 30 minuters inpackning för trött och matt hår. Avvänd ett milt schampo efteråt.

Massera in oljan i torrt hår med fingertopparna. Börja med hårbotten och massera grundligt. Sen tar man lite olja i hårlängderna och då speciellt i topparna. Vira plastfolie runt håret och ta sedan på dig en mössa. Då ökar värmen och oljeinpackningen gör nytta. Jag brukar ha i oljan ett per timmar, då kan den tränga in i hårbotten ordentligt. Under tiden städar jag.

När man sen tvättar ur oljan tar du ganska

mycket schampo och fördelar det mellan händerna och arbetar sedan in det i torrt hår. Sedan blöter du håret lite och arbetar upp ett lödder. Kanske du får ta i lite mer vatten. Skölj! Schamponera en gång till. Skölj ordentligt.

 

Mina favoritinpackningar:

1. Den här har välgörande effekt på torr, sprött och skadat hår. 2 matskedar honung blandas med 2 matskedar olivolja. Smörj in i håret och sätt på en dusch mössa. Låt verka 30 minuter eller en timme. Tvätta sedan med milt schampo.

 

2. Värm två matskedar vetegroddsolja i vattenbad och häll i en matsked äppelcidervinäger. Fördela jämt i håret och låt verka en kvart. Tvätta och skölj noga.

 

3. Mot torrt och skadat hår. Här är en inpackning som jag älskar – full av näringsrika oljor, ägg och honung. Vispa

ihop 15 ml olivolja, 15 ml sesamolja, 1 äggula, 15 ml tjock grädde, 15 ml helst flytande honung, 3 ml kokosnötsolja.

 

Fördela inpackningen i håret efter schamponering och låt den verka i ca. en halvtimme. Skölj sedan med varmt vatten ordentligt. Tvätta inte. Håret känns härligt.

 

 

Här är några bra tips på hårvårdsbehandlingar

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

 

 

Tänkvärt

Generna styr

Men även den som äter rätt och håller kroppen i trim råkar ut för dåliga hårdagar.

 

Inte minst eftersom hårets kvalitet är genetiskt betingat. Vare sig vi har tunt, flygande hår eller tungt och kompakt hår så har vi fått det i arv. Det bestäms redan i fosterlivets tredje månad hur mycket eller litet hår vi får. Det är inget som går att ändra på i efterskott. Om håret blir rakt, lockigt eller krulligt bestäms av hårsäckens form.

 

Men det spelar ingen roll vilket hår naturen tilldelat oss. Vi avgör ändå själva hur vi vill att det ska se ut. Håret måste hållas i form och topptrim, precis som den övriga kroppen.

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!