HÅRTYPER

Hur vet du vad du har för hårtyp? Första steget mot ett vackert hår är att veta vilken ens eget tillhör och vara på det klara med vilka begränsningar det har. Hår har en egen vilja och det går inte att försöka tvinga det att ligga som det inte vill.

 

Fett hår

 

Fett hår blir snabbt fett, det känns stripigt redan dagen efter tvätt. Det känns platt och tungt, det är svårt att få någon volym i det och det är svårt att styla till en frisyr som håller.

Allt hår behöver fett. Hårfettet, som kallas sebum, produceras i talgkörtlarna strax under hårbotten. Sebum behövs i lagom mängd för att skydda håret och hålla det smidigt och följsamt. Det som vi kallar ”fett” hår beror på en överproduktion av talgkörtlar i hårbotten. Det hänger ihop med hormonbalansen i kroppen och är – precis som fet hy – i första hand ett tonårsproblem.

 

För de flesta blir det bättre efter puberteten när hormonbalansen har stabiliserat sig, men många har problem med fett hår i åratal. Ibland blir det också fetare under mindre hormonella svängningar, till exempel veckan före menstruationen. Man får pröva sig fram med lämplig skötsel och kanske ändra på sin kost- och sina levnadsvanor. Den feta maten, allt det söta och sådant som inte stämmer ihop med vårt verkliga näringsbehov. Det blir fel kompositioner och man blir lidande.

 

Ett fett hår måste tvättas ofta, varje dag, med ett milt djuprengörande schampo som inte stimulerar talgkörtlarna. När du sköter håret så undvik att aktivera talgkörtlarna genom kraftig massage av hårbotten. Tvätta inte med torrschampo. Pulvret täpper till hårfollikarna i hårbotten och ökar fettavsöndringen. Borstar du håret så undvik att borsta hårbotten. Låt helst håret självtorka.

 

Normalt hår

Friskt, glänsande hår är resultatet av en välbalanserad kemisk sammansättning, goda arvsanlag, och jämna hormonhalter, sunt förnuft och omsorgsfull skötsel.

Ett normalt hår känns mjukt och smidigt med en naturlig glans. Det håller sig rent flera dagar efter tvätt och är sällan tovigt eller risigt. De flesta kan få normalt hår om de vårdar det klokt.

Torrt hår

 

Känns ofta lite strävt och är glanslöst. Håret blir torrt för att hårstråna släpper ifrån sig för mycket fukt. Torrt hår är vanligen ett tecken på vattenförlust i cellerna som orsakas av att det saknas fett i hårbotten. Torrt hår ser inte bara matt och livlöst ut utan är också mycket sprödare och delar sig lätt därför att det är mindre elastiskt.

 

Ett normalt hårstrå kan sträckas ut till ytterligare 30 % av sin längd innan det går av, men ett torrt hår kanske inte ens kan sträckas till 15 %. Med andra ord är torrt hår mycket ömtåligt. Det blir lätt tovigt och risigt, svårt att kamma och hårstråna bryts lätt.

Torrt hår kan bero på flera saker. Dels kan det vara naturligt torrt på grund av att talgkörtlarna inte producerar tillräckligt med fett – då har man säkerligen även torr hy. Dels kan det bero på fel behandling och det är betydligt vanligare. Överdriven skötsel med för starkt schampo, för många kemiska behandlingar som permanent och blekning kan torka ut och förstöra hela håret. För mycket sol, vind och varmluft från fön och värmeborste är inte heller snällt mot håret. Håret blir omöjligt att sköta, det blir flygigt, superstatiskt och livlöst.

 

Till torrt hår behöver man ett milt schampo som tar bort smutsen men inte hårets naturliga fett. Här kan man tvätta bara en gång och massera hårbotten grundligt så blir håret rent. Var generös med inpackningar och glöm inte balsam efter en schamponering. Borsta eller kamma så lite som möjligt när håret är vått.

Behandla håret mycket varsamt i vått tillstånd. Det är mycket skört då och kan lätt sträckas och sen brytas av.

 

Borsta gärna håret för att öka cirkulationen i hårbotten för att sprida det naturliga fettet, men använd äkta borst, men inte 100 tag om dagen. Det klarar inte skadat, tunt och fint hår. Låt håret självtorka så ofta du kan. Skydda också håret mot stark sol och blåst.

 

Mjäll

 

Det är mycket vanligt med mjäll. Mjäll uppstår bland annat för att huden byter ut sina celler för fort. Oftast finns även en vanlig hudsvamp, pityrosporum ovale med i bilden, som de flesta av oss har på huden. Har man svampen i stora mängder eller är extra känslig mot den, då får man mjäll. Svampen kan föröka sig och ge mjäll till exempel om man är stressad eller äter dåligt. Vanligtvis har kroppen noggrann kontroll över cellbildningen som följer ett givet mönster.

 

Cellerna byggs upp i kroppen och vandrar hela tiden upp mot hudytan för att slutligen bli torra och dö bort. Vi märker dem knappt, de försvinner automatiskt när vi tvättar och borstar håret. Svampen gör att celltillväxten i hårbotten blir ovanligt hög. Nya hudceller bildas så fort att de gamla inte hinner torka ut, utan istället klumpar de ihop sig. Ett vanligt tecken på att man har problem med svampen är runda eller ovala mjällringar i hårbotten.

Oftast räcker det med att tvätta håret med ett milt schampo som inte irriterar hårbotten.

Hårtyper

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!