Hår

Hår

HÅRET SPELAR EN HUVUDROLL

Håret är kroppens allra vackraste prydnad. Lika länge som det funnits människor på jorden har vi ansträngt oss att vårda vårt hår. Ett friskt, mjukt, glänsande hår har i alla tider setts som ett tecken på hälsa och livskraft. Liksom resten av kroppen måste också håret hållas i form. Motion, massage, vitaminer och mineraler i lagom dos leder till ett friskare och blankare hår.

 

Alla vill ha ett snyggt hår, men det är sällan man får några önskningar uppfyllda utan att själv påverka händelseförloppet. Så är det också med håret där det är otroligt mycket runt omkring som spelar in. I grunden ligger arvet förstås och det kan vi givetvis inte göra någonting åt.

 

Våra gener är bestämda långt före födelsen och dem får vi hålla till godo med vare sig vi vill det eller inte. Men resten kan vi styra, som t.ex. kosten, våra levnadsvanor och hårvården. Och det är inte bara vad vi gör utan även det vi inte gör som räknas! Lever man ett stressigt liv med fel sorts mat, för mycket cigarretter, för lite sömn och dåligt med motion så är det inte konstigt om håret reagerar negativt. Om man sen behandlar det fel – ofta utan att vara medveten om det själv – så är man riktigt illa ute.

 

Håret växer i faser

Hårets växtfas omfattar tre till fyra år. Sen börjar ett slags vilopaus tills ett nytt hårstrå bildas. De växer i cykler och däremellan ”vilar” de. Varje hårstrå har först en tillväxtfas när det bildas ur sin rot och börjar växa. Omkring 80 procent av alla hårstrån på huvudet brukar befinna sig i den här fasen. Resten, alltså 20 procent, är i vilofasen. De växer inte längre, utan lossnar allt mer från roten för att till sist falla av. Inom 30-90 dagar efter att ett hårstrå fallit av brukar ett nytt bildas. Att tappa upp till 100 hårstrån per dag är helt normalt. De som faller av är helt enkelt strån som ”levt färdigt” och som nu lossnar för att ge plats åt nya. Och det finns att ta av – vi har ungefär 100 000 till 150 000 hårstrån på huvudet.

 

 

Under vissa förhållanden kan man tillfälligt tappa mer, vår och höst till exempel. Kanske när

man varit sjuk. Det beror ofta på att hårsäckarna inte arbetar lika effektivt när man är sjuk. När de sedan kommer igång igen knuffar de ut gamla och förbrukade hårstrån i raskare takt. Vi uppfattar det som håravfall, men i själva verket är det hår som egentligen borde ha fallit av tidigare. Ungefär samma sak händer under en graviditet då håromsättningen går på sparlåga, efter förlossningen faller sedan allt det ”gamla” håret av. Jämvikten mellan håravfallet och förnyelsen ändrar sig också med åldern. Håret blir finare, återvänder till sitt ursprungliga tillstånd som i barnaåldern. Vid hög ålder kan det ske en minskning på 20 procent av hela hårvolymen. Det gäller framför allt för män – inte så ofta för oss kvinnor. Genetiskt betingat håravfall är mycket vanligare bland män än kvinnor, och det är alltid permanent. Men efter en svår chock kan håret falla av fläckvis. Om chocken är mycket allvarlig finns det risk för att förlusten blir bestående, men oftast kommer håret tillbaka.

 

Vad är hår?

Håret består till största delen av ett protein som kallas keratin. Varje hårstrå växer upp ur

sin egen lilla hårsäck. Denna säck sitter något snett, vilket ger håret dess ”fall”.

Hårsäckarna sträcker sig ner i underhuden, och de får sin näring från små fina blodkärl. För att få hög kvalitet på håret måste näringen nå fram genom de tunna fina blodkärlen i hårbotten. Varje hårsäck har sin egen talgkörtel, som bildar fett (sebum), en fet substans med sur karaktär. I normala fall skyddar det hårbotten och fuktar håret. Hårstrået växer från roten, som är stråets enda levande del. De kerantinceller som bildar hårstrået växer upp mot hårbotten och blir gradvis allt hårdare. När hårstrået tränger igenom hårbotten och blir synligt finns inga levande celler kvar.

 

Yttre vård riktar sig framför allt mot hårskaftet

Det består av tre skikt:

Ytskiktet, fiberskiktet och märgen

Ytskiktet fungerar som en skyddande hinna runt hårstrået och består av små fina fjäll som överlappar varandra, ungefär som taktegel. När fjällen ligger slätt och fint kan de reflektera ljuset jämnt och håret ser glansigt ut. Om däremot fjällen ”ruggas upp”, t.ex. på grund av ovarsam behandling, så blir håret glanslöst, tovigt och svårskött. Det mellersta lagret är fiberskiktet, som innehåller hårets färgpigment och det så kallade kitt som håller samman fibrerna. Här finns också den fukt som gör hårstrået mjukt, smidigt och elastiskt. Alla former av kemisk behandling verkar just på fiberskiktet. Allra längst in finns märgen. Märgen är en ihålig eller delvis fylld kanal som inte syns i alla hår.

 

Till hårets hjälp finns också massor av hårvårdsprodukter. De förbättras ständigt och kan i vissa fall verkligen göra underverk med håret. Men det gäller att komma ihåg att det man ser av håret är hår man inte kan påverka i nämnvärd grad, det är nere i hårrötterna all aktivitet sker. Det vi gör utifrån med håret fungerar i de flesta fall som en sorts makeup som försvinner i nästa hårtvätt. Undantag är förstås permanent, hårfärgning och blekning som ändrar själva hårstråets struktur. Håret växer lite drygt en centimeter i månaden. Men alla hårstrån växer inte lika fort, de blir inte heller lika långa. Småhåren runt hårfästet till exempel brukar inte bli särskilt långa och är ömtåligare och tunnare än det övriga håret.

 

Det finns en hel del saker, utom arvsanlagen, som kan påverka hårväxten både i positiv och negativ riktning. Negativt är stress som ger spända nackmuskler som hämmar blodcirkulationen i hårbotten, rökning försämrar blodcirkulationen i hela kroppen. Seborré och mjäll, infektionssjukdomar, järn- och vitaminbrist är annat som gör håret glanslöst och får det att växa dåligt.

 

Torr datorluft och avgaser är också några faktorer som gör att håret förlorar stilen. Vi som jobbar vid datorn och har nylonmattor på golvet har en tendens att få elektrifierade frisyrer. Anledningen till att håret blir flygit och sprakande är den statiska elektricitet som bildas när luftfuktigheten är låg. Hårets negativa joner aktiveras av friktionen från kammar, borstar och huvudbonader. För att neutralisera dessa negativa laddningar behövs de positivt laddade jonerna som finns i balsam och kurer. Ett tips för att slippa undan flygigt hår är att dra med handflatorna över håret och topparna då man just har smörjt in sig med ansiktskräm.

 

Grått hår

Gråa stråk, sämre kvalitet och färre strån.

Håret börjar bete sig underligt och se annorlunda ut. Det beror ju på åldern. Liksom alla andra funktioner i kroppen påverkas håret av att åren går. Det kan inte hjälpas – det första vita hårstrået är en chock, men grått hår är vackert och dessutom modernt. En del människor grånar vackert. Det finns modeller i modevärlden som nästan har gjort sitt gråa hår till ett varumärke. Dessutom förändras håret när hormonbalansen i kroppen förändras. Det mest tydliga är att man kan bli tunnhårig när östrogenet avtar. I klimakteriet minskar det kvinnliga könshormonet och då kan håret bli tunt och skört. Samtidigt får vi ökade mängder av det manliga könshormonet testosteron som paradoxalt nog både ger och tar. Testosteronet slår ut hårväxten på huvudet. Samtidigt stimuleras hårväxt på andra ställen, till exempel får vi mustasch när testosteronhalten ökar.

 

Att håret blir grått beror på att pigmentproduktionen blir låg. Då blir fiberskiktet på varje

strå genomskinligt och ser grått ut. Om pigmentkorn saknas helt eller om det inte finns det minsta av pigmentmaterial i pigmentkornen blir hårstrået vitt. I dag blir våra hår dessutom gråa tidigare än förr, troligen beroende på yttre påverkan, det vill säga stress och miljö. Med åren förändras också strukturen på håret, och det grå hårstrået är hårdare och kraftigare än andra. Det beror på att det börjar växa djupare ner i bindväven än andra hårstrån.

 

 

När man befinner sig mitt i livet är det viktigt att hitta en frisyr och en hårfärg som passar ens livsstil – med ett minimum att jobb. Det finns ju så mycket annat att göra än att hålla på med håret. Personligen föredrar jag numera kortare hår än när jag var yngre. Kort hår är drömmen när man söker något lättskött och praktiskt. Idealiskt om man har tusen järn i elden men varken tid eller lust att ägna sig åt håret i någon större utsträckning. Det korta håret kräver minimum av omsorg, det är bara att tvätta och låta självtorka. Livet blir så mycket enklare.

 

Tjock eller tunt hår

När vi säger att någon har ”tjockt hår” kan vi mena två olika saker. Antingen att personen i fråga har ovanligt många hårstrån. Eller att själva hårstråna faktiskt är tjocka. Men ingetdera betyder egentligen tjockt hår. Har vi många, men tunna hårstrån – ja, då har vi fint hår. Har vi däremot färre hårstrån än normalt (även om stråna är tjocka) så räknas vårt hår som tunt. Först om vi har både många och tjocka hårstrån räknas vårt hår som tjockt. Hur många hårstrån vi har på huvudet bestäms av antalet hårsäckar. De bildas före födseln och några nya kommer inte längre fram i livet. Tjockleken på de enskilda hårstråna är ärftligt betingad.

 

 

 

Meny

 

Hårvård

 

Ett hår med glans ser friskare och mer välmående ut. Du har väl inte missat håroljor? De verkar återfuktande på torrt hår och ger glans. Oljorna bekämpar också friss och är bra om man använder värmeverktyg. Att massera in en riktigt fin hårolja i längderna och hårbotten är toppen för torrt hår, kluvna toppar och håravfall. Tappar du mycket hår? Massera en längre stund, för massagen ökar blodgenomströmningen till hårsäckarna som då får mer näring. Du blandar lätt din egen hårolja! Lättast och mycket exklusivt är att använda Arganolja som är en riktig mirakelolja för torrt, trasslat och flygigt hår.

 

Du vet väl också att det är A och O att borsta håret varje dag med en naturlig borste av svin för att få upp blodcirkulationen i hårbotten så att håret börjar växa. På så sätt kan man även få mer volym. Om hårbotten är helt "stel" har håret svårt att växa.

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Tips

Ge ditt hår en inpackning

Det är något helt annat än den hårbalsam som du masserar in i håret när du har tvättat håret. En inpackning är viktigt när du har torrt hår och hjälper också andra hårtyper. En bra inpackning för torrt hår är 2 msk varm olivolja (mer om du har långt hår), har du en annan hårtyp kan du vispa 2 ägg och tillsätta sedan under fortsatt vispning utan brådska 1 msk olivolja, 1 msk glycerin och 1 tsk äppelcidervinäger.

 

Gör sen så här:

1. Tvätta håret och skölj tills det är så rent att det gnisslar

 

2. Handdukstorka lätt, kamma

försiktigt ut håret. Undvikatt att borsta håret när det är blött, använd hellre fingrarna för att reda ut håret. När håret torkat något och bara är lite fuktigt kan du reda ut det med en borste med naturborst.

 

3. Dela upp håret i sektioner och massera in inpackningen, massera noga in den i hårbotten och se till att den når ända ut i hårtopparna.

 

4. Doppa en frottehandduk i hett vatten, vrid ut den, linda den runt huvudet och behåll den på i minst 30 minuter. För att hålla den varm kan du ta en plasthuva ovanpå.

 

5. Shamponera lätt och skölj många, många gånger.

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!