Ansiktsmasker

Ansiktsmasker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TORR HY

Honung

Här samverkar honung med en mängd spårelement med grädde och den torra huden får näring och skyddas mot uttorkning.

2-3 stora jordgubbar

1 tesked vispgrädde

1 tesked honung

Mosa jordgubbarna med en gaffel,

tillsätt grädden och honungen till en tjock blandning. Blir blandningen för lös kan man blanda i lite mer grädde eller 1 tesked vit lera. Stryk ut blandningen på ansikte och hals. Låt sitta 15 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.

 

En rengörande och närande olje- jästmask för torr och nervös hud

1 matsked jästpulver

½ tesked honung

1 matsked vetegroddolja

1 matsked mandelolja

Rör samman alla ingredienser till en pasta. Stryk sedan på masken och låt den sitta i 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

Oljemask för torr hy - återfukta med olivolja

Med sin hudliknande fettsyrafördelning och sina kraftiga antioxidanter som kan hejda och motverka ålderstecken i huden är den självklar när det gäller att behandla torr hud. Det här ger fukt, fett och vitaminer.

Rengör huden ordentligt. Värm olivolja och tillsätt en droppe lavendelolja. Massera in oljan i ansiktet, i flera omgångar. Håll på i 20 minuter och låt sedan oljan verka i 20 minuter. Det här kan man göra när man samtidigt tittar på TV. Läska av huden med papper, och låt sedan ansiktet vara över natten.

Choklad

Kakaosmör som man får ur kakaoplantan, är ett mycket milt fett som de flesta människor tål bra. Fettet ger huden spänst, näring, återfuktar, slimmar och stramar upp, är fuktgivande och mjukgörande.

Choklad innehåller massor av antioxidanter som skyddar cellerna mot onödiga skador, motverkar tillväxten av bakterier och onödigt åldrande. Innehåller också flavonoider som verkar antiinflammatoriskt och som är välgörande för huden. Även mineraler, framförallt magnesium men också kalcium, järn, kalium och natrium. Vitaminer som A-vitamin, B-vitamin och rikligt med E-vitamin. Kakao har många positiva effekter på huden.

Varm smält mörk choklad är välgörande både för hud och själ. Hyn blir klar och känns mjuk i flera dagar efter den här masken:

Rengör och peela ansiktet. Därefter är det dags för en massageolja eller crème om man har torr hy. Massera i ca. 10 minuter. Sedan är det dags för masken

Smält flera stora rutor av 75 % - ig choklad i ett vattenbad. När chokladen är smält och svalnat lite stryker du ut chokladen över ansiktet och hals och får verka 20 – 30 minuter. Skölj av med ljummet vatten. Smörj in med fuktighetsbevarande cremé.

 

Kaffe

Kaffebönorna innehåller rikligt med antioxidanter som är välgörande för huden och skyddar cellerna mot onödigt åldrande och kan dessutom motverka bakterier och andra mikroorganismer. Oljorna i kaffebönor är mycket bra för huden. De verkar rengörande och återfettar huden milt. Resultatet blir en mjuk och fin hy. Jag använder kaffe när jag gör min rengöringslotion.

Peelingmask med kaffe

Blanda 3 matskedar malet kaffe med en äggvita. Massera in i ansiktet och låt det torka. Tvätta bort efter en halvtimme.

Avocado

är ett underbart skönhetsmedel. Den innehåller 20 procent olja, är rik på A- och E-vitamin, som är bra för hud och hår. Fruktköttet är fuktgivande och man behöver bara mosa lite och låta det ligga på huden i ca. 15 minuter. Man kan även mosa 2 matskedar avokado, 1 - 2 matskedar honung och 6 droppar äppelcidervinäger. Blanda och stryk på huden och låt verka 20 minuter. Skölj sedan och känn hur mjuk och len huden blir.

 

FET HY

Jordgubbar

Skiva eller mosade jordgubbar passar också utmärkt som ansiktsmask. Jordgubbar innehåller salicylsyra som rengör genom att lyfta bort orenheter och döda hudceller och gubbarna är sammandragande och minskar porernas storlek.

 

Är i första hand bra på fet och storporig hud. Jordgubbarna drar ihop porerna omkring näsan, i pannan och på hakan. Jag använder alltid jordgubbar som är obesprutade. Den höga C-vitaminhalten gör jordgubbar värdefulla i ansiktsmasker. Verkar stimulerande och uppfriskande och ger trött hy ett nytt friskt utseende. Jordgubbar innehåller också en hög halt svavelföreningar som har milt stimulerande verkan och ger huden en vacker lyster.

 

För fet, trött och livlös hud

5 jordgubbar

2 msk yoghurt

2 tsk honung

mandelmjöl

Rensa och skölj jordgubbarna i kokande vatten. Mosa bären med yoghurt och blanda ner honungen. Tillsätt finmald sötmandel tills det blir en jämn massa. Lägg på massan på ansiktet, låt verka i ca. tio minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Man känner sig uppfriskande av den här masken och den har en sammandragande effekt.

 

Gurka

Vanlig gurka är bra för hyn. Saften från vanlig gurka är uppfräschande, närande och sammandragande. Den drar effektivt bort orenheter och minskar stora porer. Täck hela ansiktet med tunna skivor och låt saften tränga in i huden.

 

Djuprengörande mask

1 ½ msk kaolin lera

1 msk havremjöl (jag mal havregryn i en kaffekvarn till ett fint mjöl. Har man ingen kan man mala i en mortel).

2 msk citron

1 tsk torkade myntablad

1 tsk kallpressad olivolja

10 droppar tea tree-olja

 

Blanda alla ingredienser till en tjock kräm och pensla den på ren hud. Låt den sitta i minst 20 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.

 

Potatis

Är fiberrik och rik på protein, B-vitamin och C-vitamin, fosforsyra och pottaska. Saften från en rå potatis är antiinflammatorisk och mjukar upp, drar ihop och bleker huden.

 

Grå och oren hy

Skala två råa potatisar och riv dem. Blanda ner gräddfil eller yoghurt till en lagom smet. Lägg som mask och låt sitta i 40 minuter. Skölj.

 

Ett bra tips är att gnida råa potatisskivor i ansiktet, det stramar upp. Perfekt när man ska gå på fest.

 

Mild ögonlotion

För att få bort svullnad under ögonen kan man riva en halv rå oskalad potatis och låta den ligga på en tallrik tills saften har samlats. Pressa ut så mycket saft som möjligt och badda runt ögonen. Låt torka och skölj sedan.

 

Läkande mask mot finnar

Gurkmeja är antiinflammatorisk och innehåller rikligt med antioxidanter. Man kan använda gurkmeja som puder eller blandat med olja på sår och hudsjukdomar som acne och psoriasis. De antiinflammatoriska egenskaperna kan vara en förklaring till den positiva verkan.

 

2 teskedar honung

¼ tesked fint havssalt

1 tesked gurkmeja

 

Blanda alla ingredienser till en tjock kräm och pensla den på ren hud. Låt den sitta i minst 40 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.

 

För fet hud och finnar

Citron läker och stärker huden samtidigt som den rengör huden och drar ihop porerna. Tack vare havregrynen har behandlingen en lätt slipande effekt som är bra för både fet hud och akne.

 

1 ½ matskedar citronsaft

1 matsked mandelolja

4 teskedar smulade havregryn

Lite destillerat vatten eller aloe Vera juice

 

Blanda alla ingredienserna och tillsätt Aloe Vera till en jämn pasta. Lägg på masken. Låt den sitta i minst 20 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.

 

 

ÅLDRAD HY

Citron

Detta är en robust, djuprengörande och sammandragande mask med citronsyra och inflammationshämmande havre och lindrande mandelolja. Masken har god fuktighetsbevarande egenskaper på åldrande hud.

 

1 matsked pressad citronsaft

2 teskedar mandelolja

ungefär 2-3 matskedar havregryn

lite Aloe Vera juice (efter behag)

 

Rör ihop fruktsaften, mandeloljan och havregrynen. Tillsätt Aloe Vera juice under omrörning lite åt gången till en jämn smet. Stryk på blandningen jämnt över ansikte och hals och låt verka i ungefär 15 minuter. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

Äggvita och citron

Ett klassiskt recept som är stärkande för alla hydtyper. Äggvitan har en förmåga att lyfta bort orenheter och citronsaften har bakteriehämmande egenskaper.

1 äggvita

1 tesked citronsaft

 

Vispa äggvitan till styvt skum och vänd försiktigt ner citronsaften i äggvitan. Stryk ut skummet över ansiktet och hals och låt verka i 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt. En underbart skön upplevelse.

 

Vitaliserande mask

Den blågröna spirulinaalgen är rikt på betakaroten och spårelement som är välgörande för åldrande hud. Har man problem med akne kan man använda den här masken varje dag!

 

1 tesked spirulinapulver

2 teskedar vitt eller grönt lerpulver

1 tesked olivolja

1 matsked Aloe Vera juice

 

Blanda spirulinapulvret med leran och rör ner olivoljan. Häll på cirka 1 matsked Aloe Vera juice (om det behövs) och blanda väl till en jämn smet. Stryk ut blandningen på ansiktet och halsen och låt verka i 20 minuter Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

Banan

Bananer innehåller stora mängder magnesium, järn, zink, kalium och jod, även A-, B-, E- och F-vitamin. I det här receptet har jag tjock grädde som är ett klassiskt medel mot rynkor och honung som är fullproppat med näringsämnen. Banan är en utmärkt huduppmjukare och dessutom fuktighetsbevarande.

 

Torr åldrad hy - Bananmask

½ banan

cirka 2 teskedar tjock grädde

1 tesked honung

cirka 1 tesked potatismjöl

 

Mosa bananen med en gaffel och tillsätt grädden, honung och potatismjöl. Rör om och blanda ordentligt. Kanske behövs det lite mer grädde för att få en bra konsistens. Stryk ut blandningen över ansiktet, hals och även i det här fallet huden kring ögonen. Låt verka i ungefär 30 minuter. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

Bananmask

½ banan

2 teskedar honung

2 marskedar havregryn som mals till mjöl.

 

Mosa bananen. Tillsätt honungen och havremjölet. Rör ihop ingredienserna till en jämn smet, ta eventuellt i lite Aloe Vera juice om blandningen blir för hård. Lägg på ansiktsmasken på fuktig hud och låt verka i minst 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

Torr och åldrad hy

Ansiktsmask med äggula och honung

1 tesked honung

½ äggula

1 tesked vitt eller grönt lerpulver

 

Blanda honung, äggula och lera och rör till en jämn smet. Stryk ut blandningen på den rengjorda huden på ansiktet och halsen och låt verka i 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

Ansiktsmask med yoghurt och nattljusolja

Vetegroddsolja och nattljusoljan är viktiga ingredienser i den här masken.

1 matsked yoghurt

1 tesked nattljusolja (kan bytas ut till gurkörtsolja som har lite kraftigare verkan)

1 tesked vetegroddsolja

Vitt eller grönt lerpulver efter behov

 

Blanda samman alla ingredienserna och rör om. Tillsätt lite lera till en fin massa. Stryk ut jämnt på ansikte och hals och låt verka i 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Tänkvärt

" Oavsett väder, eller årstid, så finns det alltid något, eller någon, att förundras över."

Mer Ansiktsmasker . . .

Havregryn

Rensar på djupet, tack vare peelingeffekt. Innehåller proteiner och mineraler. Finfördelade havregryn drar ut orenheter i huden och gör den mjuk.

 

Rengöringsmask på djupet:

500 ml malda havregryn

100 ml mald mandel

60 ml torkad mald lavendel

60 ml torkade malda rosenblad

eterisk olja lavendel efter behag

 

Blanda ingredienserna ovan till ett pulver. I mixer, kaffekvarn eller mortel. Häll upp i en tättslutande burk. Rör ut 1-2 msk av pulvret med 2 msk honung. Massera in masken och låt sitta i 20 minuter. Skölj med varmt vatten.

Ananas

Om du snabbt vill se resultat så använd frukten av en färsk ananas. Ananas innehåller en mängd enzymer som kan uträtta underverk med en trött hy. Ananasfrukten är rik på A-, B- och C-vitamin, magnesium, järn, svavel och kalium och innehåller samtidigt en kombination av citronsyra och äppelsyra.

 

1 ananasfrukt

2-4 teskedar havremjöl

 

Mixa en stor bit ananasfrukt i en matberedare, blanda ner havremjöl så att det blir en tjock smet. Eventuellt späd med lite Aloe Vera juice. Stryk ut blandningen på ansikte och hals. Låt sitta 15 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!