Behandling hemma

Skönhetsbehandling hemma

Att lägga en ansiktsmask är bra

för både kroppen och själen.

Ansiktet får näring och kroppen får en chans att slappna av. Även den mest problemfria hy behöver då och då en uppfräschande kur. Det allra bästa är då en ansiktsmask. Den sluter porerna, jämnar ut rynkorna och gör hyn klar och frisk.

 

Huden är kroppens största utsöndrings- och upptagningsorgan och det är viktigt att vara noga med vad man bjuder den på. Det är faktiskt inte särskilt svårt att göra en ansiktsmask. Det finns nästan inget så avstressande och välgörande som att pyssla om sitt ansikte. Det skapar ro och harmoni och det är som om ens inre mår bra av att vårt yttre får uppmärksamhet och omvårdnad.

 

Kom ihåg, det är framför allt för din egen skull som du ska göra dig vackrare och må bättre. Ta vara på varje stund, varje tillfälle. Njut helt och fullt och upplev det djupa välbefinnande och den tillfredsställelse som skönhet och skönhetsvård kan ge.

 

I kylskåpet eller grönsakslådan kan man hitta allt man behöver till en hemmagjord ansiktsmask, som kan vara minst lika bra som de professionella.

Vi människor har använt fetter, vaxer och oljor i många tusen år för att mjukgöra, vårda och läka vår hud. Naturfolk använder vad som står till buds. Kvinnorna på Tahiti smörjer in sig med kakaosmör och marockanskorna tvättar håret med lera. På Hawaii preparerar man huden med gelé beredd av sjögräs och på Sri Lanka rengör man huden med ananas. Det behöver ju inte vara så märkvärdiga ingredienser för att få en välnärd, smidig hud med bra cirkulation.

 

Ansiktspeeling

Peeling är något som huden gör själv hela tiden. Avlägsnar döda hudceller från hudytan

och bildar nya friska celler. Men med åldern tar processen mycket längre tid än när man är

tonåring. Hos tonåringen tar det bara fjorton dagar att helt byta det yttre hudlagret, medan hos oss äldre kan det ta en månad, vilket ger en matt, grå, tråkig och ojämn hy.

 

Med regelbunden peeling kan man hjälpa hudens cellförnyelseprocess. Rynkorna minskar och påverka hudskador som har orsakats av för mycket sol eller akne. En oren hy blir fräschare, en uttorkad hud får fram nya friska celler, en hy som har blivit förtjockad, skadad och grå av solen får ny lyster.

 

När ansiktet ska peelas

Rengör först huden med en produkt som är lämplig för din hudtyp. Sedan är det dags att polera huden med en skrubbcrémen, eller ingredienser från kylskåpet som du lätt kan blanda ihop.

Skrubba inte för mycket, försök istället gnugga med mjuka och roterande rörelser.

Var försiktig med partierna runt ögonen. Halsen däremot mår bra av att skrubbas. Cremén sköljs av med ljummet vatten och det bästa är att avsluta med en fuktgivande mask. När huden är renskrubbad och slät kan den tillgodogöra sig fukt och andra ingredienser mycket bättre, från innehållet i en fin fuktighetscréme.

 

Recept på peelingblandningar som jag brukar använda:

  • Blanda malda havregryn och vatten. Rör ihop och massera in i ansiktet. Skölj av med varmt vatten.

 

  • Mixa havregryn, ringblomma och mandel till fint pulver. Massera ansiktet och låt sitta ett par minuter. Skölj av med varmt vatten.

 

  • Mixa 1 tesked solrosfrön med 2 teskedar torkad salvia till pulver. Blanda med vatten, olja eller yoghurt, massera in i ansiktet. Skölj av med varmt vatten.

 

  • Blanda vatten och rismjöl till en slät massa och massera in med cirkelrörelser i ansiktet. Man kan även använda majsmjöl. Skölj av med varmt vatten.

 

 

En ångbehandling av ansiktet är ett bra sätt att djuprengöra huden

En ansiktsbehandling med ånga och eteriska oljor ger rengöringen det där lilla extra. Ångan ökar hudens andning, gör rent porerna på djupet, frigör huden från slaggprodukter och toxiner. Dessutom mjukar ångan upp huden och luckrar upp döda hudceller vilket gör att de lossnar lättare.

 

Det finns särskilda ansiktbastur att köpa som inte är dyra. Jag rekommendera det verkligen, jag har en själv. Annars kan du få nästan lika bra resultat med en skål med kokande vatten och en handduk att täcka huvudet med.

 

1. Gör rent ansiktet mycket omsorgsfullt.

Tvätta händerna och ta en klick rengöringsmedel eller olja i handen. Fördela på halsen,

kinderna och pannan och massera in med cirkulerande rörelser. Värmen från fingertopparna hjälper till att den tränger in. Torka av med fuktig tvättlapp och gör om massagen igen. Var särskilt noga med att massera T-zonen, där det finns miljontals talg och svettkörtlar. Avsluta med varmt vatten och tvättlapp, torka dig torr med handduk.

 

2. Värm ansiktsbastun eller häll hett vatten i en skål. Tillsätt 5 – 10 droppar eterisk olja.

Luta huvudet över skålen med det heta vattnet eller ansiktsbastun. Täck huvudet med en handduk. Du kan ånga ansiktet i 5 – 10 minuter. Om du inte tar en ångbehandling kan du blöta en liten frottéhandduk i varmt vatten och krama ur den. Placera den varma handduken över ansiktet och låt den ligga på tills den har svalnat. Det hjälper till att öppna porerna.

 

3. Peela ansiktet och massera i cirklande rörelser. Avsluta med varmt vatten och tvättlapp.

 

4. Ta lite olja och massera in i ansiktet. Börja med att massera halsen och arbeta dig uppåt över hals och ansikte med långsamma, cirkulerande rörelser. Klappa in oljan försiktigt runt ögonen. Stryk tvärs över pannan. Börja om från början igen. Torka av överflödet av oljan med en ansiktsservett.

 

 

 

5. Blanda din ansiktsmask du vill ha. Applicera din ansiktsmask och luta dig tillbaka och njut! Lägg gurkskivor på ögonlocken, det svalkar. Låt verka i 10 – 20 minuter.

 

6. Tvätta av masken med varmt vatten och klappa ansiktet och halsen torra med en mjuk handduk. Avsluta med ett blomvatten som passar din hudtyp, innan du smörjer in dig med lite olja eller en skön ansiktskräm.

 

 

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Tänkvärt

Vi människor har mer och mer fått upp ögonen för det naturliga och ekologiska.

Lär dig att använda naturliga råvaror från växtriket. De innehåller essentiella fettsyror och fettlösliga vitaminer som är nyttiga för hudens celler och andra processer i kroppen. Råvarorna odlas utan kemiska gödnings- och bekämpningsmedel.

 

Rengör och smörj huden med en olja, som du lätt kan blanda själv. En kräm är en utblandad olja med vatten och andra ingredienser. Ibland är det bättre att smörja med den rena råvaran, oljan!

 

 

 

 

 

Ta dig tid på kvällen när du rengör huden. Massera varsamt och få igång cirkulationen. Det ger din hud ny lyster!

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!