Fukt

Fukt

 

Fuktighetsbevarande preparat

Fuktighetsbevarande har verkligen en viktig roll att spela i dagens hudvård. Fukttillförseln är den viktigaste delen av hudvården. Den måste användas regelbundet.

 

Den förstärker den uppgift som kroppens eget naturliga producerade fett har och skyddar huden mot alltför stor fuktighetsförlust. En fuktkräm gör också huden mjukare och smidigare. Den håller kvar hudens egen fuktighet och elasticitet.

 

Precis som när det gäller rengörings-preparat är en kräm mer näringsrik än en mjölk och passar alltså bättre för den som har torr hy. Närande krämer är en annan sorts kräm, som innehåller mer olja än futighetbevarande krämer gör. Fuktkrämens höga vattenhalt gör att de inte kan tränga in i huden, vilket inte heller är meningen. Näringskrämerna har en annan sammansättning – låg vattenhalt och ganska mycket oljor, fett och näring – och det ger dem förmåga att tränga en aning djupare ner i överhuden och smörja den på ett bra sätt. Hudens egenskaper ändrar sig under en 24-timmarsperiod. Därför kan den tillgodogöra sig olika saker vid olika tidpunkt. Nattetid sker en förnyelseprocess i cellerna och då kan man tillföra komponenter som kan hjälpa återväxt och reparation. Därför har nattkrämer mer aktiva ingredienser. Dagtid går huden på sparlåga. Samtidigt är det då vi utsätter den för stora påfrestningar i form av sol, luftföroreningar, rökning och stress. Då handlar det mest om att krämen ska vara mjukgörande, kunna behålla fukt och framför allt skydda huden.

 

En kräm kan inte göra något åt det för tidiga åldrandet. Alltså det vi själva orsakat genom att sola, röka, stressa, dricka alkohol eller inte skydda oss ordentligt. För mycket alkohol gör att huden blir säckig och glåmig. Det beror på att vi blir uttorkade när vi dricker, och dessutom kan blodkärlen i ansiktet försvagas av alkoholen så att vi blir rödflammiga och mosiga, inte så snyggt helt enkelt. En kräm kan inte heller strama upp hudsäckar som hänger under vare sig ögon eller haka. En kräm kan inte råda bot på rynkor som uppstått genom att vi använt våra ansiktsmuskler. Det vill säga då vi rynkat pannan, kisat med ögonen eller skrattat.

 

Men krämer kan innehålla komponenter som gör att döda hudceller avlägsnas från ytan (AHA). Det gör dels att huden får lättare att absorbera ingredienser som är avsedda att verka på djupet, dels att den omedelbart ser friskare och fräschare ut. Redan antikens kvinnor kände till dessa syrors lenande inverkan på huden. Man har tagit fram effektivare och mildare syror och framställt dem i penetrerande crèmer. De här syrorna är i vissa fall ganska starka och kan irritera känslig hud, men nu finns även milda men effektiva varianter. Alpha hydroxy-syrorna löser bindningarna mellan gamla celler och får dem att ”trilla” bort snabbare. Ny hud kommer fram fortare, dessutom verkar det som om cellerna blir fler och friskare. Det mycket märkliga med syrorna är att de ”hjälper mot nästan allt”. Torr och fet hud normaliseras, akne, solskador och fläckar bleks. Idealiska crèmer som suddar bort den grå trista hinnan på huden.

 

En kräm kan stimulera cellförnyelsen. Det gör att huden omsätter sina celler aningen snabbare än om du inte använder kräm. Resultatet blir en hud som har större smidighet och aningen mer elasticitet än tidigare. En kräm kan definitivt påverka om huden är torr eller inte. Fuktgivande komponenter och komponenter som gör att huden bibehåller fukt är en realitet.

 

Krav på fuktidhetskräm

Hudens egen fukttillverkning börjar sakta ner redan i 20-årsåldern, men fuktighet är ju avgörande för hudens smidighet och lyster. Fuktmättad hud kan reflektera ljuset bättre och ser därför friskare och sundare ut.

 

En bra fuktkräm ska kunna flera saker:

  • Den ska trappa upp hudens egen fuktproduktion.
  • Den ska tillföra fuktighet.
  • Den ska hjälpa huden att maximalt hålla på all fukt den har och får. Fuktkrämen ska dessutom ge huden ett fullgott skydd mot torr inomhusluft, väder och vind och all annan form av yttre påfrestning.

 

Fukt

Maximal fukteffekt får man om man smörjer in ansiktskräm och kroppslotion medan huden fortfarande är fuktig, varm och stimulerad av ansiktsvatten, dusch eller bad. Fuktig hud har en bättre förmåga att absorbera den livsviktiga fukten som ska masseras in i huden tills all kräm och lotion försvunnit från hudytan.

 

Fuktdusch

Om man vistas mycket inomhus och om man arbetar ofta framför en dataskärm, så kan man fräscha upp ansiktshuden med en fin fuktdusch då och då. Man kan fylla en liten praktisk plastsprayflaska med mineralvatten och ge ansiktet regelbundna duschar. Med duschen får man finfördelad fukt över hela huden och makeupen blir varken kladdig eller rinner.

 

Fyll på med vatten ut- och invändigt

Använd alltid ljummet vatten när du sköljer ren huden. Hett vatten har en starkt uttorkande effekt – också på ung och normal hud. Avsluta rengöringen både morgon och kväll genom att klappa huden i rinnande, iskallt vatten. Det kalla vattnet sluter porerna effektivt och den fuktiga hudytan är klar att ta till sig maximalt med fukt.

 

Vatten

Vattnet vi dricker är precis lika viktigt för vår huds utseende som fuktighetskrämen vi smörjer in oss med. Hud som har underskott på fukt verkar ofta trött och glåmig och har en matt färg.

 

 

 

Har man påsar under ögonen när man vaknar på morgonen, kan det vara ett säkert tecken på att man dricker för lite vatten. Drick vatten överallt. Drick även om du inte känner dig törstig. En klunk då och då blir till stora mängder under en dag.

 

 

 

 

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - för en ren och fräsch hud, konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater.

Tänkvärt

Huden håller allt på plats i ett enda prydligt ”omslag”.

Den till och med tillverkar sin egen fuktighetskräm genom att producera sebum.

Ansiktsolja

Att smörja sig med olja i ansiktet är en lyx som huden älskar. Lätta hudoljor som kapslar in fukten så att den inte dunstar, gör huden mjuk och vacker.

 

Oljorna absorberas lätt av huden och kan användas ensam eller under din ansiktskräm eller lotion. Det finns oljor för alla hudtyper, även för den feta huden och aknehud. Genom att tillföra olja i stället för att göra allt man kan för att ta bort den, ska man få huden att producera mindre i längden.

 

Ansiktsoljor har färre ingredienser, inget konserveringsmedel och kan vara mer vårdande än krämer eftersom de är mer koncentrerade. Kallpressade oljor är det bästa för huden. Där finns fleromättade fettsyror, lecitin, vitaminer och mineralämnen bevarade.

Fukt, fukt, fukt . . .

Huden behöver fett och fuktighet, mest det senare, för att ersätta den fukt som ständigt avdunstar från hudytan. Huden kan inte uppta fuktighet i form av vanligt vatten, den kan bara lagra fukt som är bunden i någon emulsion. En fuktighetscrème innehåller därför lätta hudoljor, ofta sammansatt med karbamid, en urinsyra, som den torra huden saknar. Även den feta huden behöver fuktcrème, men där kan man välja en som är någorlunda fettfattig.

 

Den som har torr hud däremot behöver något utöver fuktcrèmen, en vårdande crème med rika oljor och fett-substanser. Även en sådan crème kan kännas lätt, luftig och kladdfri.

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!