Blandad hud

Blandad hud

T- zonen hos en person med blandad hy är alltför aktiv. Körtlarna producerar för mycket sebum

vilket brukar leda till grova porer och pormaskar. Kinderna kan vara lite torra och irriterade eller helt normala. Det här är ingen besvärlig hud att sköta bara man gör det på rätt sätt. Problemet har väl blivit lite värre än det borde vara på grund av att man har varit fokuserad på mittpartiet och behandlat det lite för kraftigt. Det måste skötas som en normal hud för att talgkörtlarna ska slå av på takten, annars överstimuleras huden och allting blir bara sämre. Du kan lägga en djuprengörande lermask med gul lera utblandat med lite yoghurtvassla, på de fetare partierna och vit lera på den övrig huden och det brukar ge mycket bra resultat.

 

Sätt av lite tid varje dag för att vårda och nära din hud och du kommer att få en friskare och mer strålande hudton. När din hud verkar trött eller stressad är den i behov av extra omsorg. Använd naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter som är rika på växtbaserade näringsämnen och enzymer och undvik helt kemikaliefyllda krämer som leder till en belastning för kroppen i form av giftämnen.

 

Rengöring av huden

Daglig rengöring är viktigt för en sund hud. Det är speciellt viktigt att rengöra ansiktet före du

går och lägger dig - detta för att ta bort dagens smuts, fett och föroreningar. Täckkrämer och färgade dagkrämer förorenar huden och kan ha en skadlig verkan om de inte tas bort dagligen. En grundlig rengöring stimulerar och tillför viktiga näringsämnen samt hjälper huden att utnyttja krämens aktiva ämnen bättre. På natten skapar huden nya och friska hudceller. Fettämnen, avfallsämnen och döda hudceller bör tas bort varje morgon så att huden kan andas.

En rengöring ska helst gå på djupet men samtidigt vara skonsam så att huden inte skadas eller torkas ut. Överdriven rengöring tar inte bara bort smuts och döda hudceller utan också det naturliga fettet som håller huden sund och i balans.

 

Du kan även varva din rengöring med att använda produkter från kylskåpet.

Utmärkt rengörare får du om du masserar in olivolja och torkar av med en fuktig tvättlapp.

 

Du kan blanda 6 msk flytande honung, 4 tsk äppelcidervinäger, 4 msk kallpressad olivolja,

jojoba eller kallpressad rapsolja tillsammans. Blandningen har jag på badrumshyllan. Äppelcidervinägern normaliserar hudens pH-värde. Massera in lotionen och börja med halsen. Fortsätt i cirklande rörelser upp till pannan. Skölj sedan med ljummet vatten. Detta är en mjukgörande och renande massage. Den här lotionen använder jag på morgonen.

 

Det går utmärkt att bara tvätta sig med honung. Jag köper lite extra fin just till huden och den är även toppen till ansiktsmask.

 

Tvättkräm med ingredienser från kylskåpet

4 msk naturell yoghurt

1 tsk vetegroddsolja

4 tsk flytande honung

4 msk skalat och finrivet äpple

2 tsk pressad citronsaft

4 tsk mandel-havrebas

Jag beskriver lite mer om den här tvättkrämen på min hemsida under yoghurt.

 

Även Rasul-lera är toppen till rengöring. Där kan du blanda ut leran med Aloe- Vera juice och även ha i lite olja (jojobaolja) Här får du pröva dig fram. Leran är toppen till ansiktsmask också.

 

  • Rengör huden minst en minut varje dag.

 

  • Undvik att tvätta ansiktet med mycket varmt vatten eller iskallt vatten - båda delarna kan skada de små blodkärlen i huden.

 

  • Undvik att använda rengöringsprodukter som innehåller alkohol (etanol/etylalkohol) då dessa tar bort hudens skyddande fettlager.

 

  • Exfoliering är det många av oss som lätt hoppar över, även om exfoliering nästan alltid ger omedelbara resultat. Exfolierar du huden regelbundet kommer de nya cellerna fram till ytan och förbättrar med detsamma hudens struktur och framtoning. Du ökar också blodcirkulationen, hjälper huden att ta upp krämen fortare och ger din hud en sund lyster. Exfoliera huden ett par gånger i veckan. Du gör lätt en peelingkräm själv. Blanda en matskedar olivolja med en tesked fint havsalt och massera försiktigt i ansiktet. Det blir en skonsam peeling på grund av oljan. Skölj av med varmt vatten och för att få bort den sista oljan kan du tvätta av med honung.

 

  • Lägg en ansiktsmask.

 

 

 

 

Ansiktsvatten

Tanken med ansiktsvatten är att ta bort de sista resterna av fett, smink, smuts och rengöringsmedel men ett alkoholbaserat ansiktsvatten verkar uttorkande på huden. Undvik alkoholbaserade och samman--dragande ansiktsvatten – de är alldeles för tuffa för huden.

 

Aloe-Vera juice är ett härligt ansiktsvatten. Du kan köpa en stor flaska, finns 1 liter och tappa upp i en liten flaska som du sen använder till ansiktet morgon och kväll.

 

Du kan lätt blanda ditt eget ansiktsvatten av citron. Den här behandlingen passar bäst till natten. Om din hud är känslig för citronsyra i citroner, kan du späda ut citronsaft med lite vatten i stället för att använda det i full styrka. Jag brukar stryka in citronsaft på min hud genom att droppa saft på en redan fuktad bomullstuss. Det är inte heller lämpligt att du stryk ut citron på huden före solexponering, eftersom det gör huden mer känslig för solen. Här är det viktigt att du testar dig fram. Du kan börja med att stryka på citronen och låta den sitta på en- femton minuter, skölj av och massera in en fuktande kräm efteråt. Gör det några gånger i veckan. Sen kanske du kan ha det på under hela natten. Det här är speciellt bra på T-zonen.

 

Gör en fuktgivande mask för torr hud genom att blanda lika delar honung, citron och olivolja. Applicera blandningen på torra områden på huden och låt det torka ordentligt i ca 10 minuter. Skölj med varmt vatten.

 

Din hud om dagen och om natten

Om dagen producerar huden extra fett som skyddar mot temperatursvängningar, smuts och mikroorganismer samt oxidering orsakat av UV-ljus och föroreningar. På natten "andas" huden och separerar avfallsämnen samt reparerar eventuella skador som uppstått under dagen.

 

 

 

Fuktighetskräm

Alla, med undantag för de som har akne och fet hud, bör använda en fuktighetskräm. Fuktighetskräm fuktar huden och underbygger dess normala funktion. Du märker lätt på huden hur mycket du behöver använda. När huden känns stram skriker den efter fukt. Den perfekta fuktighetskrämen känns inte fet och ska aldrig irritera eller svida.

Huden producerar mer fett dagarna för menstruation. Torr hud blir tunnare, förlorar elasticitet, har en sämre blodcirkulation, mindre motståndsförmåga mot mikroorganismer och är mer utsatt för eksem, psoriasis, allergier och påverkan från UV-strålar.

 

  • Smörj alltid på fuktighetskräm omedelbart efter att du rengjort huden och när den är fuktig. Växtoljan i fuktighetskrämen binder fukten och kapslar in den i huden.

 

  • Undvik att använda en tung fuktighetskräm på kvällen eftersom hudens förmåga att separera ut avfallsämnena minskar. Om huden känns stram eller torr kan du använda din ansiktskräm och blanda i lite jojobaolja. Jojobaolja är egentligen ett vax som är flytande i rumstemperatur. Oljan har goda antibakteriella egenskaper och den kemiska sammansättningen liknar talg. Det är en suverän basolja att blanda med eteriska oljor och jojobaoljan är även bra för håret. Den passar alla hudtyper.

 

Inköpsställen

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Hudolja

Om du vill investera i en hudolja, kan jag verkligen rekommendera Arganolja. Oljan används till både ansikte, kropp och hår. Den är mycket rik på Vitamin E och med sina små molekyler tränger den snabbt in i huden och stärker hudens eget försvar mot yttre påverkan. Den rena Arganoljan är klassad som världens mest exklusiva olja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den rena oljan används outspädd i ansiktet och förebygger hudens åldrande, motverkar rynkor och reparerar skadad hud. Efter bad, vid solsveda eller när huden känns torr kan du använda oljan över hela kroppen och den hjälper huden att återfå sin spänst, motverkar hudens åldringsprocess samtidigt som den lindrar torr och känslig hud.

 

Vid besvär i hårbotten, mjäll eller om håret känns torrt och glanslöst appliceras oljan som en hårinpackning och återger då håret sin naturliga glans. Arganoljan går att använda på den tunna huden runt ögonen och passar även för acne-benägen hud. Arganoljan har så skonsamma egenskaper att den med fördel även kan användas på små barns känsliga hud. Den är perfekt på hud för den som har anlag för eksem.

 

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!