Fet hud

Fet hud

Fet hud känns mjuk och smidig men är blank och drabbas mycket lättare av akne än torr hud. Fet hud åldras långsammare och får sällan rynkor eller veck. Fet hud beror på starkare produktion i talgkörtlarna. Fett behövs på hudytan för att den ska hållas smidig och binda fuktigheten, men för mycket fett kan täppa till porerna, vilket kan leda till inflammation och akne.

Den feta huden har rikligt med talgkörtlar som överproducerar talg i hela ansiktet, även runt och bakom öronen och även ner på halsen och bröstbenet. Vad som är viktigt är att reglera och lugna ner talgkörtlarna, den feta huden kan ofta vara så ”störd” av starka produkter, att den blivit röd och känslig.

 

Den kan förvärras av dålig hälsa eller kosthållning, som innehåller mycket mättade fetter och socker. Stress kan också öka talgproduktionen. Växlingar i hormonbalansen, alkoholbaserade hudvårdsprodukter och kraftiga tvålar, som torkar ut huden, kan förvärra fet hud. Vissa beståndsämnen som används i kosmetika, som sidoprodukter från råolja förvärrar akne och pormaskbildning genom att de täpper till porerna och kan skapar akne. Man måste skilja på ytfett, som får huden att se blank ut, tränger genom smink, och fett som finns instängt i talgkörtlarnas porer. Fett på ytan är en vän, inte en fiende. Det är där det ska vara.

 

Har man fet hy ska man aldrig använda produkter som innehåller alkohol. Det torkar visserligen ut, men huden tar det som ett varningstecken och kompenserar genom att överproducera fett. Resultatet blir en hy som är ännu fetare.

 

Många upplever att huden blir som bäst när de har passerat 30 - speciellt om de hade fet hy i tonåren. Om man sen bara smörjer in sig ordentligt med fuktighetskräm kan man klara sig länge från rynkor.

 

Förstorade porer är vanligt om man har en fet hy, men kommer också med åren i och med att kollagenproduktionen avtar och gör att porerna tappar i elasticitet och inte "orkar" hålla ihop lika väl och därmed blir större. Problemet kan bli värre med tiden om man inte håller efter det. För att minska porerna är det viktigt att rengöra huden väl med produkter som också verkar sammandragande. Exfoliering är också bra eftersom det peelar bort det yttersta hudlagret och hjälper till att hålla porerna rena och undviker att de blir igentäppta.

 

 

Stora porer

Med tålamod och omsorgsfull vård går det att förbättra förstorade porer. Men du kan inte sluta dem genom att använda starka ansiktsvatten. De små musklerna i huden som ingår i det system som reglerar kroppens temperatur, kontrollerar porerna. Är porerna blockerade reagerar musklerna genom att vidga öppningarna. Så använd inte starka ansiktsvatten! Använd inte fuktighetsbevarande cremé på områden med förstorade porer. Fuktcrémerna förseglar porerna så att fett och svett inte kan tränga ut genom öppningarna. Fuktbevarare består av ungefär 80 procent vatten 20 procent fett. Den blandningen bildar ett vattentätt skydd som hindrar hudens naturliga fett och fukt från att avdunsta för snabbt. För fet hud är det bättre med en hudolja. Den blandar sig med hudens egen skyddsmantel utan att påverka att huden andas och svettas. Ju tunnare din olja är, ju lättare tränger den ner genom huden och hjälper till att hålla de djupare hudlagren fuktiga. Och inte nog med det, när huden har absorberat oljan följer även fina fettlösliga vitaminer, steroler, lecitin och karotin med och stödjer oljans effekt. Huden blir smidig, elastisk och mjuk.

 

Fuskar man med vården av fet hy får man besvärliga talgproppar i poröppningarna i T-zonen. Innan du gör någonting annat måste du rensa porerna.

T-zonen är området över pannan och mitten av ansiktet, som är speciellt rik på talg och svettkörtlar. Det här området behöver ingen fuktkräm, om du inte är 50 + eller har varit sjuk.

 

 

Pormaskar

Är små härskna talgproppar, förhornade celler och cellrester som aldrig lyckats ta sig upp till hudens yta. De fastnar i porerna, angrips av syre, oxiderar och blir svarta. Använd lermask regelbundet så slipper du pormaskar! Leran i masken absorberar det härskna fettet och är problemet inte så stort kan porerna bli helt utrensade.

Det går inte att skrubba huden brutalt. Rengör i stället huden mycket omsorgsfullt morgon och kväll med en bra rengöringsmjölk eller gelé.

 

Hudvårdsrutiner för fet hud

 

 • Tvättkräm, lotion, eller gelé morgon och kväll. Rengöringsmedel ska ta bort smuts och makeup från ansiktet utan att alla hudens naturliga fettämnen följer med. Ett bra rengöringspreparat måste innehålla feta och inte feta ämnen i rätt proportioner för att vara effektiva utan att torka ut huden.

 

 • Milt ansiktsvatten morgon och kväll. Ansiktsvatten finns i olika versioner, från milda till starka. De starkare innehåller alkohol och meningen är att de ska ”stänga” porerna i en fet hy. Men porerna är inte som luckor, som kan stängas och öppnas. Spriten utvidgar kapillärerna och får de små musklerna kring porerna att hårdna och då ser porerna tillfälligt mindre ut.

 

 • Ansiktsmask och peeling två gånger i veckan

 

 • Ansiktsolja morgon och kväll

 

 

Recept på en fin olja att smörja in dig med, 50 ml:

 

 • 25 ml kallpressad Tistelolja (innehåller 80 % linolsyra, en billig, härlig och torr olja som är bra till fet hud. Har en stärkande effekt på cellmembranen vilket påverkar vårt immunförsvar).

 

 • 10 ml kallpressad Nyponrosfröolja (den enda vegetabiliska oljan med naturligt innehåll av A-vitaminsyra). En bra olja för alla hudtyper, en torr olja som innehåller linol och linolensyra).

 

 • 5 ml kallpressad Gurkörtsolja (oljan innehåller gammalinolensyra (GLA) med 18-25 %. GLA är en omega 6-fettsyra som vår kropp med hjälp av enzymer ombildar till prostaglandiner. Vid olika störningar i kroppen kan man få brist på prostaglandinet, huden åldras snabbare, förlorar sin smidighet, blir torr och rynkig, vi kan få småsår, problem med acne, eksem och utslag. Gurkörtsoljan upprätthåller en god hudfunktion så att huden kan hålla sig frisk och inte åldras i förtid. En torr mild olja som påverkar huden på djupet. Bra vid alla slags hudproblem).

 

 • 10 ml E-vitamin (Vitamin E är ett fantastiskt vitamin som tränger in i huden och tar hand om de fria radikalerna. Vitaminet absorberar solens farliga ultravioletta strålar som är ansvariga för den hudrodnad och solbränna vi får. Ultravioletta strålar och de fria radikalerna åldrar huden snabbare och minska elasticitet och skapar rynkor. Vitamin E arbetar därför för att förebygga rynkor, stimulerar blodcirkulationen och reglerar hudens elasticitet).

 

 • 3 droppar Rosmarin antioxidant

 

 • 15 droppar eterisk olja av Myrten (som är toppen vid stora porer. Den är sammandragande, stimulerande och antiseptisk).

 

När du masserar in en olja på huden bör du massera in den ordentligt,

 • Massagen förbättrar hudfunktionen.
 • Oljan absorberas bättre på lätt fuktad hud.
 • Oljan ger ett tunt skydd till huden.
 • Den ger huden näring så att den får fin färg och lyster.
 • Och det är ett enkelt sätt att hålla huden mjuk och smidig.

 

 

Ytterligare en olja som är bra för fet och storporig hud

 • 30 ml kallpressad Druvkärneolja (är en olja som återfuktar och är närande för din hud samt gör den mjukare och motverkar åldrande och stramar upp huden, bra för solskadad hud. En riktigt anti-age olja. Bra för fet hy, aknehy, hy med stora porer, tunn och känslig hud. Är toppen runt ögonen!).
 • 10 ml kallpressad Tistelolja
 • 5 ml kallpressad Jojobaolja
 • 3 droppar rosmarin antioxidant (Denna antioxidant är mer stabil än vitamin E i vegetabiliska oljor och krämer. Rosmarin antioxidant är stabiliserad med vegetabilisk olja. Det är en mörkbrun, trögflytande vätska med en typisk doft av rosmarin. Rosmarin antioxidant kan användas både som antioxidant i vegetabiliska oljor för invärtes bruk, likväl som för utvärtes bruk. Den fungerar som en antioxidant på huden och inuti vår kropp. Rosmarin antioxidant är faktiskt flera gånger starkare än E-vitamin).
 • 5 ml E-vitamin
 • 15 droppar eterisk olja av Myrten (som är toppen vid stora porer. Den är sammandragande, stimulerande och antiseptisk).

 

Vegetabiliska oljor som är bra för fet hud med stora porer:

Nattljusolja är bra att blanda med Nyponfröolja och Tistelolja, alla oljorna ska naturligtvis vara eko kallpressade. De här oljorna är både tunna, torra och lätta och absorberas av huden. Denna blandning är idealisk för fet och känslig hud med stora porer. Även Druvkärneolja, Jojobaolja, solrosolja och Hampfröolja är fina torra oljor som snabbt absorberas av huden och ger den näring.

 

Eteriska oljor:

Följande eteriska oljor passar bra i hudvårdsprodukter för denna hudtyp: myrten, palmarosa, neroli, enbär, cypress, rosmarin vetivert, ylang ylang, lavendel, olibanum, petitgrain, muskatell salvia, bergamott, patchouli.

 

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Inköpsställen

Ge din hud lite extra energi med hjälp av en peeling i kombination med en djuprengörande lermask en till två gånger i veckan. Det är underbart!

 

Gör den här ansiktsskrubben: Lika delar sesamolja och finmalet brunt farinsocker. Massera in i hyn med cirkelrunda rörelser uppåt och utåt.

Oljan ger lyster och förebygger torrhet. Sesamolja har i sig en viss bakteriedödande effekt. Sockret har naturliga syror som förnyar.

 

På morgonen väcker du huden på det här sättet: Fyll en skål med lagom varmt vatten och häll i tio droppar eukalyptusolja som är antiseptisk och ger hyn lyster. Doppa en handduk i det varma vattnet och pressa den mot ansiktet cirka tio gånger.

 

Under dagen, speciellt om du jobbar framför en dator:

Gör ett lugnande ansiktsvatten genom att koka kamomillte och blanda det med lika delar grönt te. Låt stå i en sprejflaska i kylen. Använd regelbundet under dagen.

 

Ansiktsmasker

Använd sammandragande och rengörande ansiktsmasker regelbundet.

Blanda 3 tsk Silicea med 2 tsk grön lera till en mjuk fin röra. Stryk över huden och låt verka i 20 minuter. Leran får inte torka!

 

Silicea binder bakterier och virus i oren hy eller småsår som orsakar inflammation. Samtidigt bildas ny vävnad som ger vackrare och mer elastisk hy. Silicea binder också dessutom vatten som slätar ut rynkor.

Tips

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!