Hudtyper

Hudtyper

Det kan vara svårt att fastslå vilken hudtyp man har. Man kan tro att man har antingen fet eller torr eller normal. Men de flesta har en del feta och en del torra partier i ansiktet.

Eftersom huden förändras med åren, miljön och årstiden blir också behoven annorlunda. Och hudvården vi väljer måste vara anpassad därefter.

 

Du kan ta dig en ansiktsinspektion. Ingen snabbtitt utan en kritisk granskning av din hud, så att du får klart för dig hur precis din hud är, på gott och ont. Det måste göras i dagsljus och helst med en förstoringsspegel. Även om minsta blemma ser skrämmande stor ut och även porerna.

 

 

Det här med hudtypen är inte lätt

Man pratar om torr och fet men i själva verket har de flesta människor blandhud. Färgen på huden är också viktig – den säger en del om hudens kvalitet. Allmäntillståndet är också viktigt. Hur känslig är din hud? Har du lättat få kvisslor?

Granska huden i detalj och se vad som stämmer på dig. Men rengör huden först grundligt och skölj med kallt vatten. På ren hud är det lättare att urskilja kvisslor, blemmor och utslag. Stora grova porer som tecken på lite fetare hud ser man också lättare då, även de torra partiernas fnasiga småporiga yta. Där får man lätt rynkor. Har du fler rynkor än du borde i din ålder? Har du brustna blodkärl? Första gången man granskar sin hud så här i detalj är mycket lärorikt!

 

Normal hud är ovanligt och förekommer när huden avsöndrar exakt rätt mängd sebum och fuktighet och hudens eget pH-värde är i harmoni med varandra. Den är klar och fast med bra färg och porerna är små. Det finns inga partier som är för feta eller för torra och den drabbas inte av finnar eller andra problem.

 

torr hud är oftast hudstrukturen fin, men hyn både ser stram ut och känns stram. Den blir lätt fnasig och flagig och redan i unga år kan den få rynkor och linjer. Den producerar inte den mängd fukt som krävs för att huden ska hålla sig frisk och mjuk. Det bildas gärna fnasiga fläckar och det är inte ovanligt med skador på de små blodkärlen. Den får sällan finnar men kan vara sårbar för klåda och irritation.

Krämer bara ”försvinner” in i huden. Det krävs en hel del varsam vård för att sköta en sådan hud. Att huden blir torr när man blir äldre är normalt, men när unga människor har torr hy är det viktigt att försöka hitta orsaken till det och sköta om huden lite extra om man vill förhindra att huden åldras för tidigt.

 

Fet hud är ingen konst att känna igen. Fet hy får man när talgkörtlarna i huden producerar för mycket sebum – hudens egen ”olja” som har svårt att ta sig ur porerna och får dem att täppas igen. Huden är oftast alltid blank och ofta är den också grov med förstorade porer. En positiv sak är ändå att fet hy blir bättre med åren och den feta huden håller sig bättre än den torra.

 

Blandhud är den vanligaste hustypen. Mittpartiet i ansiktet, T-zonen (panna, näsa och hakan) är fetare och har grövre struktur än resten av ansiktet. Körtlarna producerar för mycket talg och det blir lätt grova porer och pormaskar. Ansiktets yttre delar kan vara lite torra och kanske irriterade eller helt normala. Det här är ingen besvärlig hud att sköta, bara man gör det på rätt sätt. Den här hudtypen kan då och då drabbas av utslag.

 

 

 

Med hjälp av en enkel test kan man fastställa vilken hudtyp man har:

Näsduksprovet

Ansiktet måste vara absolut rent, så avlägsna alla spår av makeup och tvätta till sist än en gång med varmt vatten och bomull. Torka varsamt med en handduk och vänta cirka 30 minuter. Lägg sedan ett skikt av en stor pappersnäsduk över ansiktet. Tryck lätt över hela ansiktet och låt sitta kvar cirka 1 minut. Ta sedan försiktigt bort pappret och granska det i ljuset vid ett fönster eller under en lampa.

 

Normal hud: Obetydliga spår av fett över hela pappret.

Torr hud: Inga spår av fett; huden blir ofta torr med åldern.

Fet hud: Tydliga fettfläckar över större delen av papperet.

Blandhud: Feta fläckar längst näsan och kring munnen och pannan. (Källa: Vårda din hud med frukt och grönt av Pierre Jean Cousin)

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!