Ömtålig hud

Ömtålig hud

Ömtålig hud har vi all. Hur motståndskraftig den än är, protesterar vilken hud som helst om den angrips av starkt solljus eller skarpa kemikalier. Vem som helst kan utveckla känslig hud, t ex när hormonbalansen blir störd av graviditet eller när man kommer in i klimakteriet. Ömtålig hud kan förvärras av beståndsämnen i kosmetika, kosthållning eller allergier mot miljöföroreningar.

 

Tillståndet för ömtålig hud förvärras av användning av vanlig tvål, syntetiska, råoljebaserade eller animaliska beståndsämnen. Produkter som torkar ut huden, som hårda peelingcremer, uttorkande ansiktsmasker, extrema temperaturer och klimatförändringar, förvärrar ömtålig hud. Vi nordbor lever mer och mer utomhusliv under årets alla säsonger. Vi har en kall och snustorr vinter och stora påfrestande temperaturväxlingar mellan inne och ute under de kyliga månaderna. En nyckfull sommar kan det bli korta, intensiva solpass. Dessutom tillbringar vi nordbor mycket tid framför uttorkande datorskärmar vilket kan skapa irritation.

 

Brustna blodkärl

Stress, alkohol, hudirritationer, snabba temperaturskillnader och luftföroreningar gör att

blodådrorna ofta utvidgas och drar ihop sig tills de tappar elasticiteten och fastnar i ett utvidgat

läge. Resultatet blir små röda nät på huden, oftast på kinderna och runt näsan. Bästa sättet att undvika att det blir fler, är att skydda huden med solskyddsfaktor, underhålla hudens naturliga skydd mot fria radikaler med A-, E- och F-vitaminer och skydda den mot uttorkning.

 

Ömtålig hud behöver mer uppmärksamhet än normal hud

Det har blivit vanligare med ömtålig hy, eftersom vi lever i en miljö som framkallar alla former av hudirritationer. Det är allt från extremt torr hy till varierande stadier av rosacea och olika eksemtyper. Ömtålig hy har ingen försvarsbarriär och tar in allt utifrån. Det gäller därför först och främst att bygga upp hudens förmåga och utestänga ovälkommen infiltration. Irriterad hud reagerar ofta med en infektion.

 

Sluta använda produkter som kan orsaka allergi eller hudreaktioner. Använd bara produkter som stärker och skyddar, även mot solen. Använd inga produkter med syntetiska parfymer. Här kan du verkligen satsa på naturliga biologiska ört-preparat. Leta efter produkter som stödjer hudens naturliga och friska funktioner. Genom att stödja hudens egna krafter kan den normaliseras och bli både friskare och vitalare.

 

Försiktighet och noggrannhet är A och O för den här hudtypen. Ju varsammare man sköter den med oljerika, närande cremer och lätt massage, desto bättre svarar den på behandlingen. Huden blir friskare och får mjukare linjer.

 

Använd närande crème regelbundet. Ta en liten

mängd som motsvarar en liten ärta. Massera mellan fingertopparna och arbeta in den väl med cirklande rörelser. Låt huden suga i sig den i minst 10 minuter, torka sedan försiktigt bort överflödet med en servett. Gå aldrig och lägg dig med ett tjockt lager crème i ansiktet. Du blir bara svullen under ögonen och med tiden kommer huden att få ett ”tungt” utseende. Den lilla mängd näring huden kan absorbera, gör den på 10 minuter. Ömtålig hud behöver ständigt skydd av fuktbevarare, men se noga upp med vad du köper för sort.

 

Använd produkter som är så återfuktande som möjligt, speciellt på dagen när du är ute eller inne i torr miljö, kanske framför datorn. Crèmer, oljor och rengöringsprodukter som den antioxidantrika argan- och mandeloljan, är som balsam för en ömtålig hud. Även olivolja är så fantastisk.

Oljemask för torr och ömtålig hy

Återfukta med olivolja

Olivolja är rik på vitaminer och polyfenoler,

har antioxiderande och bakteriedödande egenskaper och skyddar huden. Ger djup-verkande fuktighet och smidighet och lugnar ner en ömtålig hy och ger den näring.

 

 • Rengör huden ordentligt.
 • Värm olivolja och tillsätt en droppe lavendelolja.
 • Massera in oljan i ansiktet, i flera omgångar. Håll på i 20 minuter och låt sedan oljan verka i 20 minuter. Det här kan man göra när man samtidigt tittar på TV.
 • Läska av huden med papper, och låt sedan ansiktet vara över natten.

Ansiktsmask med yoghurt och nattljusolja

Vetegroddsolja och nattljusoljan är viktiga ingredienser i den här masken.

 • 1 matsked yoghurt
 • 1 tesked nattljusolja (kan bytas ut till gurkörtsolja som har lite kraftigare verkan)
 • 1 tesked vetegroddsolja
 • Vitt lerpulver efter behov

 

Blanda samman alla ingredienserna och rör om. Tillsätt lite lera till en fin massa. Stryk ut jämnt på ansikte och hals och låt verka i 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

Nyponfröolja

Pröva kallpressd Nyponfröolja till ömtålig hud. Det är en lyxig vegetabilisk olja som är mycket effektiv för cell- och vävnadesregeneringen (förnyar hudvävnaden). Konsistensen är torr och nypon anses vara en av de bästa anti-rynk oljor som finns. Oljan är skön på de fina rynkorna som vi har runt ögonen och munnen. Den ger elasticitet till huden och hjälper mot hudens åldrande.

 

Oljan innehåller omega 3 och omega 6, båda är essentiella fettsyror som deltar i cellmembranet och vävnadregeneringen och normaliserar huden med stora porer. Kan masseras in i ansiktet med cirkulerande rörelser efter rengöring och peeling. Oljans fettmolekyler transporterar aktiva ämnen djupt ner i huden och den är därför ett högeffektivt skönhetsmedel och återfuktare.

Du kan också blanda nyponfröoljan med andra fina oljor som är bra mot ömtålig hud. Blanda med aprikos eller persikokärneolja som gör huden mjuk och smidig.

 

Testa den här fina oljan, 30 ml

Du får en smidigare hud och oljan är bra för alla hudtyper

 • 15 ml Nyponfröolja
 • 6 ml Aprikoskärneolja (en halvfet olja som är bra för ömtålig hy)
 • 3 ml nattljusolja (en mycket torr olja, som hjälper hudens celler att bli stabila och starka)
 • 6 ml E-vitamin
 • 5 droppar eterisk lavendelolja

 

Recept på Rengöringsolja 100 ml

 • 50 ml jojobaolja
 • 50 ml mandelolja
 • 2 ml E- vitamin (valfritt)
 • 10 droppar av lavendel
 • 5 droppar geranium

 

Blanda allt i en glasflaska och skaka om. Massera in i ansiktet några minuter och torka sen med en mjuk, fuktad tvättlapp.

 

En rengörande och närande olje- jästmask för torr och nervös hud

 • 1 matskedar jästpulver
 • ½ tesked honung
 • 1 matskedar vetegroddolja
 • 1 matskedar mandelolja

 

Rör samman alla ingredienser till en pasta. Stryk sedan på masken och låt den sitta i 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

Ögonolja 50 ml

En fin olja som lätt tränger in i huden

 • 15 ml Arganolja kallpressad
 • 15 ml Hampfröolja kallpressad
 • 10 ml Jojobaolja kallpressad
 • 9 ml Nyponrosfröolja kallpressad
 • 1 ml E-vitamin
 • 5 droppar Rosmarin antioxidant (en antioxidant)

Här använder jag inte några eteiska oljor. Den här oljan går utmärkt att smörja in i ansiktet också.

 

Att blanda olja

Mät upp oljorna, och häll i en ren glasflaska. Tillsätt de eteriska oljorna och eventuellt vitaminer. Skruva på korken ordentligt och skaka flaskan kraftigt. Nu är oljan klar att användas! Men tänk på att skaka flaskan varje gång du ska massera in oljan. Allt som man smörjer in på huden måste den ta om hand. Känslig hud ska inte utsättas för en mängd olika ämnen. Därför är en olja perfekt. När man smörjer in ansiktet och kroppen med en färdigblandad olja får man koncentrerad näring i form av fettsyror, som har en omedelbart lugnande effekt på huden om man lider av utslag och inflammation. När du smörjer in dig med olja, överdosera inte, ett par droppar räcker långt. Jag tar ca 6 droppar till ansikte och hals som jag masserar in när huden fortfarande är lite fuktig

 

Bara olja

Eller smörj in ansiktet med lite kallpressad vegetabilisk olja. Det finn massor av fina oljor, jag har tagit upp två stycken här som du kan välja mellan:

 

Ringblomsolja (Bra vid ömtålig hud och små hudsprickor. Är uppmjukande vid torr hud och har läkande egenskaper).

 

Olivolja (Rik på vitaminer och polyfenoler, har antioxiderande och bakteriedödande egenskaper och skyddar huden. Lugnar huden och ger näring, ger djupverkande fuktighet och smidighet).

 

Vid användning av eteriska oljor på mycket känslig hud bör du vara mycket försiktig med doseringen. Använd 1-3 droppar till 30 ml olja. Tål du det kan du öka på styrkan.

 

Vid ömtålig hy är de bästa eteriska oljor i dina hudvårdsprodukter:

Romersk kamomill, kamomill, rosé otto, citronmeliss, neroli, immortell.

När man har ömtålig hy ska du använda lite mindre eterisk olja än den som har normal hy.

 

Härligt ansiktsvatten är blomvatten eller hydrolater. Hydrolat är en biprodukt som man får

när man extraherar eteriska oljor genom ångdestillering. Hydrolatens egenskaper är snarlika de eteriska oljorna fast inte lika koncentrerade. De har också bakteriedödande och virushämmade egenskaper. Eftersom hydrolater är så milda passar de utmärkt till att stärka, återfukta och återställa hudens pH-värde. Använd även hydrolaterna när du gör ansiktsmask.

 

Bra för ömtålig hy är: Cypressvatten, Apelsinblomsvatten, Hamamelissvatten, Kamomillvatten, Lavendelvatten och Rosenblomsvatten.

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Vill du vara snäll mot din hy

ska du bara smörja dig med vegetabiliska oljor och crémer som är naturkosmetiska. För att klassas som naturkosmetiska preparat får inte mineraloljor och syntetiska ämnen finnas i produkten. Mineraloljorna stör hudens naturliga fettproduktion och gör huden beroende av oljan eller crèmen. I silikon och mineraloljor finns inte heller några fettsyror och vitaminer som vi så väl behöver. Nej, använd vegetabiliska oljor som innehåller livsnödvändiga fettsyror som bygger upp kroppens och hudens celler. Och de viktiga vitaminerna A och E!

 

Vegetabiliska oljor bildas i den upp-byggande livsprocessen hos växten. Oljorna bildas i frön och frukter. Ur fröet utvecklas en grodd, som får sin näring från oljan. Oljan finns i grodden, fröet eller hela fruktköttet, beroende på vilken art växten tillhör.

Min skönhetsfavorit

 

 

 

är avocadooljan som har en starkt vitaliserande effekt. Använd avocadon till en mjukgörande ansiktsmask. Mosa köttet från en nästan övermogen avokado och massera in i huden. Låt sitta kvar i 20 minuter. Skölj sedan av med ljummet vatten.

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!