Ögonvård

Ögonvård

 

I stort sett skyddar ögonen sig själva utomordentligt väl. Ögonlocken sluts instinktivt när

dammpartiklar, rök eller irriterande ämnen i luften kommer i kontakt med dem. Pupillen drar sig samman i starkt ljus för att inte för mycket ska komma in.

 

Blinkandets varsamma vindrutetorkning sprider tårvätska, som för friskt syre till ögonens yta och håller ögonvitan ren och klar. De fina fettporerna längs ögonlockens inre kant avsöndrar det tunna fettlagret som hindrar tårhinnan från att avdunsta för snabbt.

 

 

Försök att alltid få tillräckligt med sömn. Våra kroppar och särskilt våra ögon, kommer att låta oss veta hur mycket vi behöver. Trötthet ger röda ögon, påsar och mörka skuggor under ögonen. Det är bra om man försöker att låta bli att gnugga ögonen om de är torra, trötta eller irriterade av allergier.

 

Svullna ögon

Det finns mängder av huskurer för plufsiga ögonlock. Gurkskivor, mosad gurka blandad med yoghurt tillför fukt och verkar lugnande. Kylda tepåsar, iskalla tepåsar med kamomill på ögonen lugnar. Is invirad i handduk, silikonmasker som legat i kylen. . .

 

Rynkor

Huden runt ögonen är känsliga för väder och torr inomhusluft. Ingen annanstans på vår kropp är huden så tunn som runt ögonen. Det gör den också känsligare och mer utsatt för både yttre som inre påverkan. Även stress och sömnbrist sätter tydliga spår, liksom tidens gång. Därför är det viktigt att försörja huden med mycket fukt om man vill undvika, eller åtminstone mildra rynkor.

 

Huden är som ett resårband och när den väl börjat ge efter är det svårt att hindra förslappningen. Kring ögat finns princip bara en muskel, ringmuskeln. Den drabbas med åren, av förslitning vilket resulterar i rynkor. I vissa fall har pannhuden börjat "glida" vilket gör att rynkor och veck uppstår kring ögonen. En annan orsak till rynkor är den ärftliga faktorn. Den tunna huden runt ögonen avslöjar hur väl vi tar hand om oss själva.

 

Lite hjälp på traven är: yoghurt och mosad avokado som ger fukt och fett till den torra, rynkiga huden kring ögonen. Och det fungerar verkligen, både avsvällande och kylande - fem minuter kan dämpa den mest svullna hud. Tänk bara på att det inte får vara alltför iskallt, då kan de små fina nerverna och blodkärlen kring ögat ta skada. Om man vaknar med svullna ögon kan det bero på nattkrämen eller rengöringskrämen. Den kan vara för fet. Huden orkar inte ta hand om för mycket fett och olja, utan istället lägger det sig som en hinna kring ögonen. Där under bildas vatten, och huden blir svullen. Det är bra att använda en fettfri kräm. Framförallt en fuktighetsbevarande ögoncréme.

 

Klappa lätt under ögonen med fingertopparna

när du smörjer på ögonkräm, ögonolja eller gelé. Detta hjälper till att dränera bort överflödig vätska. Svullna ögon reagerar speciellt bra på produkter som innehåller lindrande ingredienser som ringblomma eller azulen som finns i blå kamomillolja. Jag brukar använda en ögonolja, som jag gör med arganolja. Just arganolja är mycket rik på vitamin E och med sina små molekyler tränger den snabbt in i huden och stärker hudens eget försvar mot yttre påverkan. Den förebygger hudens åldrande, motverkar rynkor och reparerar skadad hud. Den hjälper huden att återfå sin spänst, motverkar hudens åldringsprocess samtidigt som den lindrar torr och känslig hud. Det går utmärkt att klappa in enbart arganolja också, försiktigt runt ögonen.

 

Förvara ögonkrämer, ögonoljor och geléer i kylskåpet, eftersom

svala produkter dämpar svullnaden. Om dina ögon är svullna på morgonen kan du lägga en iskub i en servett och hålla den över varje ögonlock i några minuter för att minska svullnaden.

 

Påsar

Ögonen är omgivna av ansiktets mest ömtåliga hud. Tunn, med få talgkörtlar, och utsatt för mer slitage än någon annan del av ansiktet. Det är här som sena nätter, stress och trötthet först sätter sina spår i form av mörka ringar och svullnad. Ögat ligger inbäddat i fettpåsar, så det vilar mjukt. Om det uppstår ett bråck, ett hål, i väggen från ögonhålan kan fett läcka ut och lägga sig som påsar under ögonen. Påsarna kan reduceras med dränerande, uppstramande och fuktgivande. Såväl brist på sömn som vätskeansamling kan även vara orsak till påsar under ögonen, och det förvärras av alltför mycket alkohol. Både för mycket och för lite vätska kan få påsarna att framträda tydligare.

 

Men det är också sant att människor med viss ansiktsform har större benägenhet att få påsar

under ögonen än andra. Det här är något som exempelvis sällan drabbar personer med höga

kindben. En lugnare livsstil och hudvård som dränerar och för bort slaggprodukter är en bra lösning. Att dricka mindre te och kaffe, att komma tidigt i säng och att vila ögonen så mycket som möjligt, är goda råd att följa. Ett säkert dräneringsrecept är att se över sin kost och börjar motionera, då får huden också en bättre lyster.

 

En huskur som är enkel att använda är vanlig gurka som man kan använda som omslag i form av tunna skivor som man låter vila mot de slutna ögonlocken och under ögonen. Ett bra tips är att sova med två kuddar under huvudet för att minimera påsarna under ögonen. Jag har testat och tycker att mina påsar har blivit mindre.

 

Tunga ögonlock

Ögonlocken kan med åren bli uttänjda och förlora sin elasticitet, de blir lite som en slapp rullgardin. Det stora problemet är att det blir svårt att se, medan det kosmetiska dilemmat är att man ser trött och ledsen ut. Orsakerna är ärftliga eller åldersbetingade. De åtgärder som finns är laserbehandling eller kirurgi.

 

Akutbehov

En snabbkur för akutbehov är äggvita, som slätar ut huden för ett par timmar. Lägg på ett mycket tunt lager ovispad äggvita. Det bästa är att använda en tunn fin borste. Ju tunnare hinna ju effektivare. Låt torka och lägg sedan makeup, men gnid inte runt ögonen, utan klappa in underlaget med fingertopparna.

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!