Ögon

Ögon

En kvinns ögon kan fängsla, överraska och förföra;

likt en spegel av själen avslöjar ögonen den unika skönhet som finns hos varje individ.

 

Ögat är en fin mekanism omgiven av känslig hud som bärs upp av ett antal muskler, som

ständigt är i bruk, och det leder till linjer och rynkor. Det är en del av det naturliga åldrandet som hela kroppen genomgår. Ögat är också själens spegel. Vår karaktär, våra talanger och färdigheter, stämning och humör, lycka och smärta, intelligens och dumhet - allt detta återspeglas i vårt öga. Den tjusning, som kan utgå från en innerlig och mild blick, kommer oss ofta att glömma osköna detaljer, som vi inte skulle ha överseende med hos en annan människa. Ögonen behärskar hela ansiktet och säger tydligare än ord och gester, vad vi tänker och känner. Därför kräver ögat också en speciell och intensiv vård, för det är ytterst känsligt för skador och för felaktig behandling.

 

Synen är det högst utvecklade av alla sinnena. Ögat består av tre hinnor och har förbindelse

med hjärnan genom synnerven, som inte är en nerv i samma bemärkelse som andra nerver i kroppen utan i själva verket ett utskott på hjärnan. Hela dagen förser ögonen oss med en ström av information som ingen dator kan konkurrera med. Varje sekund levererar ögat miljarder impulser till hjärnan som sedan skapar de bilder vi upplever.

 

 

I dagens informationssamhälle blir det mer och mer information som ska tas in via våra ögon. Även i hjärnan avspeglar det sig hur viktig synen är: synen använder sig av ungefär 30 procent av hjärnbarken medan känseln använder åtta och hörseln bara tre. Ögat är även fantastiskt på att ställa om sig. På natten kan ögat klara sig på en ljusmängd som är 70 miljarder gånger mindre än den som träffar ögat en sommardag. Det tar inte heller lång tid för ögonen att ställa om sig när vi kliver in i ett dåligt upplyst rum.

 

Hur synen fungerar

Till konstruktion och funktion påminner ögat om en kamera. Ljus från föremål inom synfältet - omkring 200 grader - träffar hornhinnan, som delvis bryter det. Det går genom pupillerna som reducerar ljusstrålen och förbättrar djup- och perspektivseendet. En lins inne i ögat utför de sista 5 procenten av brytningen, varvid en klar bild projiceras vidare bakåt i ögat mot näthinnan. Bilden som är uppochnervänd, omvandlas till elektriska laddningar och förs till hjärnan, som vänder den rätt och tolkar den.

 

Punkten där de mindre nervfibrerna går samman och bildar synnerven kallas "blinda fläcken", men den stör inte synbilden vi tar emot därför att hjärnan fyller i den del som saknas och ger de flesta av oss en perfekt projicerad djupbild. Perfekt projicerat betyder emellertid endast delvis projicerad. Endast några få mittgrader av synfältet är i själva verket i fokus vid varje tillfälle. Allt annat, omkring 90 procent är mer eller mindre skevt.

 

 

När optikern eller ögonläkaren undersöker våra ögon får han eller hon samtidigt en fantastisk inblick i hur det står till med blodcirkulationen. På ögats närhinna kan man nämligen se direkt in i blodkärlen medan de arbetar. Därför är det ofta ögonläkaren eller optikern som först misstänker att patienten har högt blodtryck eller diabetes. Dina ögon är unika. Precis som alla har sina personliga fingeravtryck så har irisen - även kallad regnbågshinnan - ett helt unikt, mönster som du är ensam om.

 

Mat

Vitaminer och antioxidanter är viktiga för synen.

Samma sak gäller för vissa växtfärgämnen, de så kallade karotenoiderna.

Dessa ämnen finns bl.a. i råa grönsaker, som tillexempel kål. En varierande kost med feta fisksorter och massor av frukt och grönt är generellt bra för synen då den innehåller ämnen som bland annat håller de optiska nerverna i form.

 

 

Ögon-undersökning

Alla bör undersöka ögonen i 45-årsåldern, vare sig man misstänker att synen har försämrats

eller inte. Då kan tidiga tecken på starr eller glaukom upptäckas, som kan leda till nedsatt syn eller t.o.m. blindhet om det inte upptäcks och i god tid och kommer under behandling. Det är särskilt viktigt att låta kontrollera synen om det finns ärftliga anlag för dessa förändringar.

 

Ett annat skäl att undersöka ögonen i 40-årsåldern är att alla blir mer långsynta med stigande ålder. Det beror på en successiv försämring av linsen inuti ögat. För att "ackommodera" för föremål på nära håll, vanligen en meter eller mindre, måste linsen bukta utåt, men med åren blir den mindre elastisk. Ett barn kan se ett föremål klart på endast 8 cm håll, medan en vuxen på 45 år kanske inte får klar synbild av föremål på mindre än 45 cm avstånd. I 60-årsåldern är linsen ofta helt oelastisk och man måste ha läsglasögon, kanske ännu tidigare. Jag skaffade läsglasögon när jag var 45 år.

 

Ansträngda ögon

Man kan inte "anstränga" ögonen, men det kan ändå kännas så, särskilt om man har koncentrerat sig en lång stund. Det är vanligt att vi skyller på datorskärmar när ögonen blir trötta och röda. Koncentration är tröttande för ögonen därför att musklerna som styr dem hålls i samma läge och inte låter ögonen röra sig som de brukar, och därför att man bokstavligt talat glömmer att blinka. Ofta handlar det också om en kombination om stress, ett mycket torrt inomhusklimat och det faktum att ögat hela tiden fokuserar skarpt på något på nära håll. Det har naturen inte förberett ögat på.

 

 

Ögats rörelser styrs av tolv små muskler som visserligen är vana att arbeta hårt, men som precis som andra muskler blir trötta. Ögats muskler blir extra spända om vi är stressade. En stressad person blinkar inte lika mycket vilket leder till att ögonen blir torra. Det är kring ögonen vi är som känsligast. Där visar den sig först, livserfarenheten - i form av rynkor, mörka ringar och påsar.

 

Det dominerande ögat

Precis som att vi använder ena handen mest, har vi ett öga som dominerar. Det fick jag lära mig för några år sedan av min golflärare.

 

Som övning fick jag titta på en golfboll som låg några meter från mig. Jag fick sträcka fram handen och forma ett litet kikhål med min tumme och mitt pekfinger. Sen tittade jag genom hålet på bollen. Tittade till en början med båda ögonen. Blundade sedan växelvis med höger och vänster öga. Det jag upplevde när jag tittade med det icke-dominerade ögat var att bollen hamnade långt utanför kikhålet.

 

Hos de flesta dominerar höger öga, men det har inget samband med vilken hand man använder mest. På många sätt är det en fördel att ha ett dominerande öga som tar över, fick jag lära mig. Många använder sitt icke-dominerande öga för lite. Här skulle man ha stor nytta av att träna upp sitt stereoskopiska seende. Ett öga som inte används kan utvecklas till ”latöga”. Det betyder att det i stort sett inte används alls. Man tittar bara med ett öga.

Ser du ordentligt?

När var du hos optikern sist?

Även om du har perfekt syn kan det finnas en och annan ögonsjukdom och om man bara upptäcker den i tid kan man snabbt och effektivt bota den.

 

Har du andra problem?

Har du blodsprängda ögon?

Försök med kompresser indränkta med kamomillte eller blöta avsvalnade kamomilltepåsar på ögonen.

 

Har du påsar under ögonen?

Då är det bra att lägga en skiva rå potatis under varje öga eller riva en potatis och lägga en tesked eller två på en tunn tygbit som täcker både ögonlocket och partiet under ögat. Låt verka i 15 minuter och tvätta sen av med kallt vatten. Visst ser ögonen bättre ut!

 

Ser ögonen allmänt trötta ut?

Blöt bomullstussar i hamamelisvatten, lägg tussarna på ögonen och ligg sen och vila i 30 minuter.

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!