Skönhet

Skönhet

 

Äkta skönhet har ingen ålder

Skönheten blir bara bättre med åren, för skönhet i sig själv är vackert men om man lägger till mognad, erfarenhet, stolthet, elegans och självförtroende så får begreppet skönhet verkligen nya dimensioner.

 

Frisk luft och motion är också viktigt. Människan kan inte leva utan syre. Syret är ett livselixir

som visserligen inte kan köpas i dyra pillerburkar, men som finns tillräckligt alldeles gratis bara man tar sig tid att gå ut och hämta det. Den bästa luften finns i skogen och i grönområden, där växterna genom sin fotosyntes alstrar syre och dessutom utsöndrar fytoner.

Motionen stimulerar blodcirkulationen och främjar tillförseln av näring och för bort slaggämnen från alla kroppens celler och bidrar i allra högsta grad till kroppens hälsa och skönhet.

 

Låt SKÖNHETEN komma fram

Det är så få människor som har filmstjärneansikten – men att bli vacker på riktigt ligger trots det inom räckhåll för de allra flesta – oberoende av ålder eller kön. Vår föda utgör grunden för vår hälsa och därmed vår skönhet. Det vi äter ska förse oss med, inte bara absolut det nödvändigaste för att hålla oss vid liv, utan alla de ämnen som krävs för att varje organ, ja varje cell i vår kropp ska fungera på bästa möjliga sätt.

Rätta kostvanor ger även rätt vikt vilket är nog så betydelsefullt både om man vill känna sig vacker och se vacker ut. Redan ett äpple om dagen kan betraktas som ett bra skönhetsmedel. Andra viktiga faktorer att tänka på för att nå och behålla den eftersträvande skönheten är att tarmen fungerar bra och töms minst en gång om dagen.

Det är betraktaren och inte den som äger skönheten som uppskattar den och betraktaren är i regel man.

Förutom att kvinnan blir betraktad har hon även en benägenhet att uppleva sig själv som betraktad och se sig själv med andras ögon och tillämpa andra människors normer på det hon ser.

Skönhet är inte ett privilegium för de få som har filmstjärneansikten. Ansiktet är bara en ram för den personliga utstrålningen. Men det är en ram som är väl värd att vårda. Många moderna skönhetsråd handlar bara om ansiktets skönhet och man glömmer lätt att verklig skönhet kommer inifrån och att helhetsintrycket av en människa kanske är viktigare.

Om vi tänker efter har det nog hänt oss alla någon gång att vi fascinerats och charmerats av en människa som egentligen inte är vacker i den meningen att ansiktet har klassiska drag. Ofta är det personligheten som visas i samband med en utstrålning av harmoni och värme.

 

För det stora flertalet kvinnor är skönhet som en rent abstrakt egenskap något som drabbar andra människor. Men även de kan uppleva en inre känsla av skönhet. De flesta kvinnor känner sig vackra vid vissa tillfällen och vet med sig att känslan är förknippad med en sinnesstämning, situationen eller speciella omständigheter.

De enskilda detaljerna varierar från kvinna till kvinna men innebörden är densamma. Upplevelsen av att vara vacker har att göra med en känsla av att allting stämmer. Det är en total upplevelse – såväl känslomässigt och psykologisk som fysisk och estetisk. Den kan sammanfattas i uttryck som att man "behärskar situationen", "mår bra", "känner sig sporrad", "är utvilad och avslappnad", "tycker om sig själv", och "tycker om den man är tillsammans med". Skönheten ligger inte längre i betraktarens ögon utan i den egna personens inre.

Även om utseendet utan tvekan har betydelse för sådana här ögonblick är det inte det som utgör själva skönheten. Det är snarast en förelöpare till, en del av och en naturlig följd av att man känner sig vacker.

Känn dig vacker så blir du vacker

Men hur bär man sig åt för att känna sig vacker?

Skönhet och utseende har betydelse. Det beror inte på att vi är fåfänga eller ytliga av naturen, utan på att man kanske inte kan spela ut sin charm förrän man sett om de små detaljerna i sitt utseende. Vi måste skapa utrymme för skönhet i våra liv, ta oss tid att motionera, och följa enkla råd om hud- respektive hårvård, äta sunt och kanske ändra matvanor om det behövs, och förändra vissa aspekter av vår livsföring. Det är befriande snarare än hämmande.

När vi fått rätsida på de här aspekterna, blir vi nämligen kvitt alla de små bekymmer som hindrat oss från att koncentrera oss på det vi verkligen vill göra och anser viktigt. Det handlar inte så mycket om en ny livsföring som om ett nytt tänkesätt. Vi måste vidga våra skönhetsbegrepp. Skönheten omfattar hela mig. Bli medveten om oss själva, hur vi känner oss inombords och hur vi betraktar oss själva. Bli medveten hur vi behandlar vår kropp, om vår hållning, vårt sätt att reagera på stress, de "kryckor" vi tar till och hur vår kropp reagerar på både yttre och inre påverkan.

 

Kroppsuppfattning

Vår kroppsuppfattning har att göra med hur vi tror att vi ser ut. Vi är kritiska mot den. Försöker att få den att passa in i en mall. Det kanske inte stämmer särskilt bra överens med vår verkliga storlek och figur. Vi har dåligt kroppssjälvförtroende. Intelligenta, medvetna kvinnor förlorar tid, energi och pengar på dyra antirynkcrèmer, bantar, flåsgympa och fettsugning.

 

Kvinnor i alla åldrar fastnar lätt i bilder som andra skapat av hur de bör se ut. Gör sig till

kopior i stället för original. En kopia är en person som speglar sig själv i andras ögon och söker sitt värde genom andra. Det finns inget ointressantare än någon som bara är upptagen av vilket intryck hon gör. De medelålders kvinnor som klamrar sig fast vid att stämma in blir naturligtvis mer och mer desperata ju äldre de blir. Men de som har levt ett bra liv, har fungerande relationer, får istället ökad självkänsla. De vet vad de duger till, vad som viktigt och oviktigt. Psykologer menar att kroppssäkerheten beror på barndomen. Om vi har fått en naturlig och bejakande kroppskontakt när vi var små, skapar det en sensualitet och självglädje som vi bär med oss hela livet. Jag har en väninna med en päronformad kropp och några kilon för mycket, som trivs med sig själv och hon har en fantastisk utstrålning, hon är sensuell och attraktiv. Det ser man på hennes sätt att röra sig och hennes blick.

Om kroppssjälvförtroendet sviktar kan det kanske hjälpa lite att världen är full av människor som inte liknar den "vackra mallen" men de är vackra ändå, på sitt sätt. Precis som Du!

 

En sund kroppsuppfattning innebär att man accepterar sin grundläggande kroppskonstitution och kroppstyp och är nöjd med sitt utseende – eller att man i annat fall gör en objektiv bedömning både av de dåliga och goda sidorna av sitt utseende och sätter upp realistiska mål för förändring. En osund kroppsuppfattning innebär att man är fixerad vid sitt utseende och dess "brister". Ju mer kritisk man är mot sin kropp, desto mer förvrängd brukar ens uppfattning vara. Det bästa sättet att skaffa sig en sundare kroppsuppfattning är att förändra sin inställning, inte att försöka förändra sig själv. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är många av oss som kan se ut som modeller, helt enkelt därför att vi inte har den kroppsbyggnaden. Dessutom manipuleras ofta bilderna i reklamen så att modellerna ser ännu smalare ut. På det sättet blir kroppsidealen rena illusioner. Man kan titta i simhallen och se hur långt från idealen de flesta kvinnor är. Så fokusera på glädjen i att använda din kropp och vara i den. Det finns bara en kropp som din! Njut av den som den är.

Inse att hela du blir äldre hår, huvud och mage – och det är fullkomligt normalt!

Tiden sätter sina spår, även på den mest vältränade kropp. Brösten sjunker stadigt neråt, höfterna blir rundare, huden blir slappare. Vi börjar åldras redan när vi är 25 men man brukar inte tänka på eller bekymra sig för det förrän den dagen man ser sig i spegeln och upptäcker gråa hårstrån, rynkor kring ögonen, att huden på överarmarna blivit slapp. . . Men om man är medveten om var ålderssymptomen sätter in, kan man göra en hel del för att motverka dem.

Det bästa är att man ska lära sig att tycka om sin kropp även om den inte har samma spänst som när du var 20. Rynkor kan nog de flesta acceptera och även de grå hårstråna. Men det jag ser, är att det största problemet tycks vara att vi kvinnor känner oss för tjocka. Det finns bra och dåliga dagar. Bra dagar känner man sig snygg, kläderna sitter bra. Andra dagar är värre. Då väller fettvalkarna ut över byxlinningen, dubbelhakorna syns extra mycket. I genomsnitt lägger vi på oss ett halvt kilo om året i vuxen ålder. Det blir fem kilo på tio år. Det beror på bland annat att kroppens energibehov minskar efter 30. Vi behöver mindre fett och kolhydrater, men fortfarande lika mycket vitaminer och mineraler. Det kan man åtgärda genom att äta bättre mat och motionera.

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Tänkvärt

Den som inte har en egen, inre, säkerhet kommer aldrig att bli nöjd med sitt utseende, oavsett hur snygg, vältränad och smal hon är. Försök att leva ditt liv, på ditt sätt och med dina beslut. Strunta i vad andra förväntar sig av dig.

Ju nöjdare du blir med ditt eget liv, desto snyggare och attraktivare kommer du att känna dig!

 

Slutligen spelar en positiv livssyn och vänliga, varma tankar en av-görande roll för den inre skönhet som lyser upp vårt yttre.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!