Aromaterapi-vad är det?

Aromaterapi - vad är det?

Aromaterapi är då man på ett kontrollerat och seriöst sätt använder sig av aromatiska oljor,

framtagna från plantor, för att ge balans och harmoni i den mänskliga kroppen och själen. Ofta använder man sig av massage som en teknik. Den första och huvudsakliga effekten av aromaterapimassage är avslappning. Efter en första behandling upplevs en fantastisk frigörelse av spänningar, vilket i sin tur har en positiv inverkan på allmäntillståndet. Det finns många faktorer som påverkar vårt allmäntillstånd – stress är en av huvudfaktorerna.

 

Aromaterapi hör till kategorin alternativ medicin, men används mycket inom skönhetsvården. Den grundläggande principen är att aromatiska essenser från växter verkar helande genom att återställa kroppens naturliga rytm. Oljan ska masseras in i huden, speciellt viktigt är det vid de stora nervknutarna längs ryggraden. Både kropp, hud och sinnen har nytta av den och det beror inte bara på massagen och oljan. Det verkligt viktiga är dofternas inverkan på ditt psykiska och fysiska tillstånd. Dofterna kan få dig att slappna av och lösa upp spänningar!

 

Doftsinnet är den mest abstrakta av våra sinnen. I vår näsas övre del sitter små celler som är känsliga för lukt och sänder förnimmelserna via luktnerverna till vårt luktcentrum i hjärnan. Då vi skall beskriva en doft, säger vi t ex: det doftar som julbaket, när jag var barn, eller; det luktar sjukhus. Dofter väcker våra känslor eller minnen, stimulerar känslomässigt snarare än intellektuellt. Man kan som regel omgående säga om man tycker om en doft eller ej, men att i ord beskriva den, det är svårare.

 

Aromaterapimassage hjälper och lindrar och är en holistisk terapi form, som i första hand arbetar på nervsystemet i helhet, och inkluderar i stort kropp och själ. Den mänskliga kroppen är i sig en fantastisk skapelse, och måste också bli behandlad så. Genom att man bland annat använder sig av tryckpunkter utefter ryggraden ger aromaterapimassage omedelbart en effektiv avslappning.

 

Många av massagerörelserna ger också lymfdränage. Det är av avgörande betydelse att man använder sig av eteriska oljor av högsta kvalitet, och att de är avsedda och utvalda för att användas inom aromaterapi. De som arbetar med aromaterapi arbetar med friskvård! I första hand med stress; d.v.s. syfte med behandlingen är att ge maximal avslappning. I dagens samhälle är prestationskraven på en sådan nivå, att stress är ett naturligt inslag i vår vardag. Man vet att många sjukdomar är stressrelaterade.

 

Det finns ingenting mer fundamentalt än livet självt! Själva livskraften kan inte ses eller mätas, men den finns där – hos alla levande varelser. Ibland, då vi blir sjuka – fysiskt eller psykiskt – så finns denna kraft där, och hjälper oss att mobilisera all den livskraft som vi så väl behöver, för att återvända till ett friskt liv. Livskraften är närvarande överallt där det finns liv. Vi vet att knopparna kommer att slå ut nästa vår igen, och att solen kommer att gå upp imorgon också, och därmed ge oss ljus. Vi vet säkert att vi kommer att fortsätta att andas resten av vårt liv. Denna kraft, som vi kallar energi, har vi gemensamt med varandra, och allt levande. Detta är en sanning, som håller oss vid liv, dag efter dag.

 

Denna livskraft, som vi vet existerar, måste vara grunden till allt. Denna kraft kan få ett enda litet frö att gro, till ett stort träd. Det är samma livskraft som finns i allt levande. Precis som att var och en av oss har vår egen personlighet, har varje typ av planta sin specifika egenskap.

 

 

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!