Citron

Citron

Citrus limomum

Viktiga beståndsdelar: linalol, citral, citronella, cadinen, bisabolen, kamfer, dipenten, limonen, fellandren, pinen.

 

Blandar sig bra med: en, geranium, ingefära, lavendel, olibanum, ros, sandelträ, söt fänkål, ylang-ylang, romersk kamomill.

 

Omkring 1000 år efter Kristus tog araberna med sig citroner till Medelhavet. Araberna älskade och älskar citroner. Ursprungligen betraktades citronen mera som medicin och inte som mat. Det är kanske den bästa medicin som naturen har givit oss.

Trädet har ljusgröna ovala blad och doftande vita eller rosa blommor. Det är ett litet citrusträd, som bär löv året om. Citronträdets egenskap att blomma samtidigt som det bär frukt, har gjort citronen till symbol för evigt liv och odödlighet.

Skalet innehåller starka aromatiska oljor och används liksom citronsaften i maträtter och drycker. Oljan används i stor utsträckning som en uppfriskande doft i tvål, parfym och andra kosmetiska produkter.

 

Framställning: ”Skal (fruktskal och fruktvägg) får dra i vatten några minuter, torkas lätt i 12-24 timmar och kallpressas sedan på eterisk olja. Grön omogen frukt ger mer olja än mogen. Ju mindre av det vita (albedo) som kommer med i pressningen desto bättre olja. 0,4-0,8 % eterisk olja kan pressas ut. 300 citroner ger 100 gram olja. En äldre metod var att rulla frukterna i trattar fulla med piggar som öppnar oljecellerna så att oljan rinner ner i ett uppsamlingskärl. En metod använd ännu för hundra år sedan var att riva skalens gula del (flavedo) och pressa gröten genom duk. Sedan oljan fått stå och klarna hälldes bottensatsen bort. Denna olja blev mindre klar än de man får fram med dagens metoder”. (Källa: www.shenet.se)

 

Citronolja är en av de mest vitaminrika eteriska oljorna och den är kraftigt antiseptisk. Är

uppfriskande och stimulerande, är inte lämplig att användas i samband med solbad. Stärkande för hjärtat och cirkulationen, sägs också kunna sänka blodtrycket. Bra för att lindra det tryck som uppstår vid åderbrock och åderförkalkning.

Stimulerar bildandet av både vita och röda blodkroppar och stärker immunförsvaret. Hjälper till att rena och stimulera lever och njurar. Kan hjälpa mot förstoppning, övervikt och celluliter. Reglerar syrahalten i kroppen och hjälper vid magsår, gikt och artrit. Lindrar vid hosta, förkylning och influensa speciellt vid feber, då citron kan sänka kroppstemperaturen. Ett mycket bra insektsmedel och maskmedel.

 

Egenskaper på huden: Gör matt hy klarare eftersom den avlägsnar döda hudceller och är ett milt blekmedel. Kan bleka mörka fläckar. Är antiseptisk, renande, inflammationshämmande och drar ihop ytliga blodkärl, ökar cirkulationen och stärker funktionen i överhuden. Rengör effektivt fett hår och fet hy och kan hjälpa mot mjäll. Är mycket bra vid oren, fet hy, akne, bölder och brustna blodkärl. Är bra till uppmjukning av ärrvävnad, bra mot utväxter, vårtor och liktornar.

Outspädd citronolja kan användas direkt på det drabbade området, men det är viktigt att man är försiktig så att det inte kommer någon olja på huden runt omkring. Stärker naglarna och är bra för sköra naglar och trasiga nagelband. Munsår, skärsår och näsblod. Motverkar näsblod vid inhalation.

 

Jag använder citron till: rengöringsolja, fotbad, handbad, karbad, fotsalt, fotskrubb, badsalt, ansiktsmasker, rengöringskräm, kroppsskrubb mm.

 

Nagelvård

Pensla spröda naglar ofta med en lösning av 20 droppar eterisk citronolja i 20 ml jojobaolja.

 

Massage

Citron är en viktig eterisk olja i produkter man använder till celluliter. Jag gör cellulitoljor och kroppsskrubb som förhoppningsvis påverkar cellulitbildningen.

 

Bakning

Jag använder några droppar citronolja i min sockerkaka, för att få fram en god citronsmak.

 

 

Lite olika recept

 

 

En bra rengöringsolja för normal – torr hy

 

20 ml mandelolja

30 ml neemolja

50 ml maskrosolja (jag har gjort egen örtolja på maskrosor och rapsolja) eller rapsolja eller olivolja.

15 droppar lavendel

10 droppar citron

10 droppar geranium

 

Blanda de eteriska oljorna med oljorna i en liten flaska.

Massera in på torr hy. Torka av med våt tvättlapp.

 

Stärkande ansiktskur för fet/blandhy

 

20 ml jojobaolja

1 droppe citron

2 droppar olibanum

2 droppar geranium

 

Blanda de eteriska oljorna med jojobaoljan i en liten flaska. Skaka om. Färdig att användas! Skaka alltid flaskan innan du masserar in oljan!

 

Ansiktsånga

en gång i veckan med två droppar citron för akne, fet och oren hy.

 

Ansiktsskrubb

används 2-3 gånger i veckan.

 

1 tesked vetegroddsolja,

1 tesked olivolja,

1 tesked flytande honung och

1 tesked fruktsocker, som är ett extra finkornigt socker och några droppar citronolja.

 

Massera in i hyn med cirkelrunda rörelser uppåt och utåt. Oljan ger lyster och förebygger torrhet. Sockret har naturliga syror som förnyar och citronoljan gör hyn klarare eftersom den hjälper till att avlägsna döda hudceller.

 

 

En massageolja

som är avgiftande, fettupplösande och som ger bättre cirkulation

15 ml vetegroddsolja

35 ml jojobaolja

50 ml björkolja (jag har gjort egen örtolja på björkblad och rapsolja) eller rapsolja. Björken har en förmåga att göra sig av med slaggprodukter.

20 droppar eterisk citronolja (avgiftande)

30 droppar eterisk enbärsolja (bra för lymfan)

30 droppar eterisk geraniumolja (bra för lymfan)

20 droppar eterisk rosmarinolja (bra för blodcirkulationen)

 

Häll på en glasflaska och skaka om. Massera in oljan på lår, höfter och stjärt.

Oljan tas lättast upp av huden om den appliceras på lätt fuktig hud. Använd oljan en gång om dagen.

 

En massageblandning som stärker lymfsystemet

20 ml olja

4 droppar eterisk citronolja

4 droppar eterisk enbärsolja

4 droppar eterisk rosmarinolja

 

De här oljorna kan göra rent på djupet och hjälpa till att motverka celluliter. Använder du den här blandningen regelbundet stärker de lymfsystemet, njurarna och levern.

 

Hudrenande levermassage som kan lindra akne och eksem

50 ml björkolja eller rapsolja

50 droppar eterisk citronolja

Häll på en glasflaska och skaka om. Masserar över levern strax under revbenen på höger sida.

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Eteriska oljor

är en värdefull gåva från naturen

Eteriska oljor – är högkoncentrerade essenser

och oljorna finns i olika växters blad, blommor, frön, barr och nötter. De är flyktiga och avdunstar lätt, vilket innebär att de inte påverkar luktsinnet negativt. Oljorna bryts lätt ner i naturen och du som är doftallergiker kan fungera mycket bra med eteriska oljor.

 

Oljorna ger en lätt och behaglig

doft, fungerar konserverande och ger en terapeutisk verkan på sinnet. De används för att pigga upp, ge avslappning, stimulera och i hudvården hjälper oljorna huden att hålla sig ung och hjälper till vid olika hudbesvär. Att ge sitt ansikte en aromaterapimassage är en härlig upplevelse – den ger näring åt huden och får dig att må bra.

 

Eteriska oljors

fysiska egenskaper

  • Doftar
  • Löser sig lätt i fett
  • Löser sig dåligt i vatten
  • Är flyktiga och avdunstar lätt, och som ökar när det blir varmt
  • Har små molekyler och minskar ytspänningen, och det är två viktiga faktorer för att de ska kunna passera genom våra hudlager och slemmhinnor.
  • Är brandfarliga

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!