Avocadoolja

Avocadoolja

 

Det odlade avocadoträdet blir tre till fyra meter högt, men i vilt tillstånd ända upp till 20

meter. Avocado kommer ursprungligen från norra Sydamerika, men det odlas numera i många andra länder som Florida, Kalifornien, Australien, Israel och Spanien.

Det finns två sorters avocado,

de med mörkt knottrigt skal och de med klart grönt,

lite blankt skal.

 

Universal-avocadon

Avocadooljan är ett effektivt vapen mot diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Det visar nya rön från Mexiko. Avocadooljan har dessutom en föryngrande effekt på kroppen – inte minst huden. Men det är ingen nyhet att avocado är nyttigt. Den innehåller till exempel fettsyror som gör underverk för hjärtat och sänker kolesterolet. (Källa: femalefirst.co.uk)

 

Avocado är världens nyttigaste frukt. Den räknas som frukt men äts som grönsak.

Eftersom den är så rik på nyttigt enkelomättat fett, vitaminrik och kraftfulla antioxidanter är den nyttig både på insidan och utsidan.

 

Passar torr, mogen och rynkig hud och om man har hudproblem som eksem och akne.

Bra att blanda i sin ansiktsolja vintertid.

 

Oljan har länge använts för skönhetsvård

Den både läker och förnyar huden och ger smidighet och lyster.

Avocado olja motverkar torr och irriterad hud och underlättar stimuleringen av collagen i vår hud.

Mild, närande – rik på vitaminer, omättade fettsyror och lecitin. Har också en ett högt innehåll av vitamin D.

Denna ultra rika olja är en härlig skatt som innehåller höga halter av vitamin A som stöder nybildningen av celler och motverkar att huden fjällar i det övre lagret.

B1 och B2 gynnar ämnes-omsättningen i cellerna.

E- vitamin och de essentiella fettsyrorna förhindrar att de övre hudlagren blir nariga. Innehåller även aminosyror, steroler, pantotensyra, lecitin och andra essentiella fettsyror.

 

Avocadoolja är känt för att ha helande och regenererande egenskaper. Den är mycket användbart vid behandling av sol, klimat eller kemiska skadad hud som är uttorkad och undernärd. Den hjälper till att återskapa och föryngra huden samt mjuka upp vävnaden. Förbättrar utseendet av åldersfläckar och solskadad, uttorkad eller undernärda hud, den är som en rik, djup-penetrerande fuktighetskräm, och är härlig i produkter för mogen hy. Är bra för personer med hudsjukdomar som eksem och psoriasis.

 

Underbar inom hårvården, jag blandar lite med balsam för att få en extra näringsrik hårbehandling. Avokadoolja kan också användas i varm håroljeinpackning.

 

 

 

Kallpressad avocadoolja har en grön fin färg som har färgats av avocadons klorofyll en nötaktig arom. Den görs av avocadons fruktkött och har en mycket tjock konsistens. Är trögflytande men tränger igenom på djupet. Oljan är fet och näringsrik och är jättebra till undernärd, torr, rynkig, mogen och uttorkad hud. Trots att den är så fet, absorberas den bra. Den skyddar något mot ultravioletta strålar. Bra att blanda in i ansiktsoljor, till hand- och fotoljor.

Den är bra att använd när huden är torr, trött och

saknar lyster. På grund av sin höga palmitolsyra (10 %), vilket minskar i åldrande hud. Oljan sprider sig bra och är utmärkt i massageoljor för mogen och torr hud och problemhud.

 

 

Recept 50 ml

Ansikts- och kroppsolja vid ”mitt i livet” åldern

 

15 ml Avocadoolja (kallpressad)

15 ml Sojaolja (kallpressad) (rik på steroler och lecitin)

10 ml Gurkörtsolja (kallpressad) (bra vid hudproblem)

7 ml Hampfröolja (kallpressad) (innehåller linol- och linolensyra)

2 ml Vitamin E olja

5 droppar Rosmarin antioxidant (en antioxidant)

8 droppar geranium

 

4 droppar olibanum

8 droppar lavendel

 

Tillsätter man eterisk olja av rosmarin, har man också fått en mycket fin oljeinpackning till håret, som stimulerar hårväxten.

 

Grön ansiktsolja 50 ml

Lämplig för: alla hudtyper utom känslig

En närande ansiktsolja som motverkar förstorade porer med rosmarin och myrten som verkar

upplivande och vitaliserande på trött hud. Passar även fet och oren hud. Även verksam mot pormaskar och orenheter, då de eteriska oljorna motverkar fett och talg på huden.

 

Myrten: upplyftande och uppfriskande doft. Verkar vitaliserande på trött hud med ålderstecken. Sammandragande vid öppna porer

 

Rosmarin: Verkar renande och stimulerande och öppnar upp huden, vilket ökar blodcirkulationen, stimulerar lymfflödet och hjälper till vid svullnader i huden och är starkt antiseptisk.

 

Blanda:

10 ml kallpressad Avocadoolja (har du fet hy, minska då på avocadooljan, tag 5 ml och öka på jojobaoljan istället)

10 ml kallpressad Nyponfröolja

15 ml kallpressad Solrosolja

7 ml Squalane (från olivolja)

7 ml kallpressad Jojobaolja (vid fet hy, ta 12 ml)

 

1ml E-vitamin

3 droppar Rosmarin antioxidant (en antioxidant)

5 droppar Myrten

7 droppar Rosmarin

Huden blir mjukare, jämnare och får en ökad stuns och lyster!

Att blanda olja

Mät upp oljorna, och häll i en ren torr glasflaska. Tillsätt de eteriska oljorna och eventuellt vitaminer. Skruva på korken ordentligt och skaka flaskan kraftigt. Nu är oljan klar att användas! Men tänk på att skaka flaskan varje gång du ska massera in oljan. Allt som man smörjer in på huden måste den ta om hand. Därför är en olja perfekt.

 

När man smörjer in ansiktet och kroppen med en färdigblandad olja får man koncentrerad näring i form av fettsyror, som har en omedelbart lugnande effekt på huden. När du smörjer in dig med olja, överdosera inte, ett par droppar räcker långt. Jag tar ca 6 droppar till ansikte och hals som jag masserar in när huden fortfarande är lite fuktig.

Min favoritråvara är avocado, det har jag alltid hemma, även oljan. Två fantastiska produkter. Det passar till allt, otroligt nyttigt både till insidan och utsidan. Inom hudvården har man länge använt avokado, men på senare år har man upptäckt hur fantastiskt oljan är i matlagningen, tack vare att den är så nyttig.

 

Fet men hälsosam

Trots sin feta konsistens är avocadon otroligt fräsch! Den kan ersätta smöret på smörgåsen. Jag använder den i min bärsmothies och den får en härlig, krämig konsistens. Men lagom är bäst! Jag har läst att man ska äta en halv avocado 3-4 gånger i veckan.

Avocado är mättande och innehåller höga halter av enkelomättat fett och samtidigt är kaliumhalten mycket hög. Bra för blodtrycket! Jag brukar även ha den i sallader och vi äter gärna guacamole hemma hos mig.

 

Till en skön ansiktsmask kan du mosa 1/2 avocado och blanda i en äggula och pressa ner 1 tsk citronjuice. Smörj in över ansikte och hals. Lägg dig att vila och låt verka i 30 minuter. Tvätta av med ljummet vatten. Avsluta med kallt!

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Det här är en fet och hållbar olja med grön färg och en härlig doft av klorofyll. Fettet i avokado är lika nyttigt att äta som att smörja sig med.

Binder fukt djupt ner i huden, verkar stödjande på läderhudens elasticitet och ger den torra, tunna huden perfekt smörjning för återhämtning.

Är trögflytande men tränger igenom på djupet. Oljan är fet och näringsrik och är jättebra till undernärd, torr, rynkig, mogen och uttorkad hud. Trots att den är så fet, absorberas den bra. Den skyddar något mot ultravioletta strålar. Bra att blanda i sin ansiktsolja vintertid.

Tänkvärt

Oljor från topp till tå

Du kan få en smidig hud som skimrar, ett glänsande hår och friska naglar.

Allt detta kan du få om du smörjer in dig med olja. Det finns oljor för ansiktet, kroppen och håret.

 

En olja kan användas för att återfukta huden men också för att rengöra den. En rengöringsolja går lite djupare ner i huden än annan rengöring och löser upp smink och smuts mycket bättre eftersom fett löser fett.

 

Rengöringsoljan stör inte heller hudens naturliga fettlager. Använder du oljor från växtriket är de rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler!

 

VISSTE DU ATT AVOCADO. . .

 

...egentligen är en frukt och ibland kallas för "smöräpple".

…är rik på nyttiga fetter, antioxidanter, kalium, folsyra, karotenioder, zink, A-, E- och B6- vitamin och fibrer.

…innehåller enkelomättade fetter som kan sänka kolesterolet.

…har blodförtunnande egenskaper.

…lindrar inflammationer och förbättrar blodsockerbalansen.

…är mogen när den ger efter för ett lätt tryck vid skaftfästet.

…kan mogna snabbare om man lägger den i en papperspåse tillsammans med några äpplen eller en banan.

...snabbt förlorar sin färg när den har delats, pressa citron över den delade avocadon och låt kärnan vara kvar så länge som möjligt så missfärgas inte fruktköttet.

…i mosad form lindrar röd och solskadad hy.

…är bra till ansiktsmask – mosa helt enkelt fruktköttet och lägg på ansiktet. Tvätta av efter 10 minuter. Den här behandlingen ger näring åt huden.

 

Avocadoolja passar bra till mogen hud, som är lite torr och skör. Oljan kan hjälpa huden att binda extra fukt. Vill du få lite liv och färg på kinderna, blanda då i eterisk olja av fänkål som innehåller växthormoner som på-minner om östrogen.

 

Smörj regelbundet med oljan och du kommer att få pigga och rosiga kinder igen!

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!