OLJOR

Oljor

En olja är oslagbar på att återfukta huden som blir mjuk och får en fantastisk lyster

Fettämnen från växter har sedan urminnes tider använts av oss människor, bland annat för att smörja in oss för skydd mot kyla, vind och sol.

 

Även för att vårda och se vackra ut med glänsande hud och hår. Med naturliga oljor kan man få huden att fungera bättre och hjälpa huden att hitta sin balans. Genom att blanda olika vegetabiliska oljor kan man få en oljeblandning som är skräddarsydd för ens problem.

 

Och tillsätter man sen eteriska oljor, kan man få fantastiska resultat. Men det tar tid och har man problem, måste oljorna användas regelbundet!

 

En fungerande hudvård ska stödja och stimulera hudens naturliga funktioner och motverka ett för tidigt åldrande.

Du får bättre spänst och näring med oljor från avocado, macadami- och nyponfröolja.

 

Exempel på bra vegetabiliska oljor för mogen hy är makadamioljan som ger E-vitamin och nyttiga fettsyror, rapsolja och olivolja – som ger omega 9-fettsyror och sojaolja som har en bra sammansättning av fettsyror som steroler och lecitin.

 

Hampfrö- och tistelolja är också rika på essentiella fettsyror och går snabbt in i huden, vilket är viktigt om man lider av akne. Hampfröoljan har en bra mix av omega 3- och omega 6-fettsyror. Avocadooljan har samma egenskaper och är dessutom speciellt näringsrik, innehåller lecitin, växtsteroler och E-vitamin. Allt som man smörjer in på huden måste den ta om hand. Känslig hud ska inte utsättas för en mängd olika ämnen. Därför är en olja perfekt.

 

Det är många som använder uttorkande medel vid akne men om du torkar ut huden vill den producera mer fett och du har kommit in i en ond cirkel som ökar talgproduktionen.

 

Att vårda sin hy betyder inte bara att smörja in sig med en ansiktsolja. Det spelar också en stor roll hur du lever! Stress innebär att cirkulation och näringsupptag fungerar sämre och det avspeglas i längden även i huden.

 

När man smörjer in ansiktet och kroppen med en

färdigblandad olja får man koncentrerad näring i form av fettsyror, som har en omedelbart lugnande effekt på huden om man lider av utslag och inflammation. Man behöver inte ha någon form av konserveringsmedel i. Det är bara att blanda och skaka om.

 

När du smörjer in dig med olja, överdosera inte, ett par droppar räcker långt. Jag tar ca 6 droppar till ansikte och hals som jag masserar in när huden fortfarande är lite fuktig.

 

 

 

Eteriska oljor till dina oljeblandningar

Olika hudtyper

 

 

Torr hud

är hud som behöver både oljor och fukt. För att balansera oljeproduktion i huden kan du använda Geranium, Lavendel och Ylang Ylang. För att balansera fukthalten används eteriska oljor av Lavendel, Neroli och Sandelträ och Jasmine.

 

Fet hud

producerar mycket talg. Talgreglerande eteriska oljor är samma som för reglering av oljeproduktionen i torr hud och används för att uppnå en normal, balanserad hud. Du kan också använda eteriska oljor som har en uttorkande effekt, som Lemon, Rosmarin och Cypress.

 

Akne

består av blockerade porer, som blir infekterade och bildar finnar. Talgreglerande oljor arbete

bra här. För att desinficera huden, använd Tea Tree, Lemon och Bergamott. För att förhindra infektion, använd Tea Tree och Lavendel. Rengörande eteriska oljor är Lavendel, Rosmarin, Tea Tree och Citron.

 

Känslig hud

reagerar både på väder och vind, fel hudvårdsprodukter, mat, stress och ångest. Vid

användning av eteriska oljor på mycket känslig hud bör du vara mycket försiktig med doseringen. Använd 1-3 droppar till 30 ml olja. Tål du det kan du öka på styrkan.

 

Mogen hy

börjar uppstå efter 40 års ålder. Huden börjar förlora sin elasticitet och det kommer mer eller

mindre skarpa linjer runt ögonen, munnen och på panna. Om huden inte är för känslig kan du använda Rosmarin för att öka blodcirkulationen i huden. Mandarin ökar elasticitet och stramar upp löst hud. Lavendel och Rosenträ stimulera cellförnyelsen så att ny fin hud kommer upp till ytan.

 

Stora porer

ärvs, men kan ändras genom att använda bra produkter. Lemon, Cederträ, Geranium, Myrten och Cypress är sammandragande oljor, som hjälper att dra ihop porerna och stärka huden.

 

Brustna blodkärl

är svåra att bota, men genom regelbunden behandling kan du stärka kapillärer så att de blir mindre och mindre synliga. De oljor som är bra att använda är Cypress, Ros och Neroli.

 

Eteriska oljor är utsökta växtextrakt som det är komplicerat och arbetskrävande att framställa.

Njut av att experimentera med dem och lycka till med dina oljeblandningar!

 

 

Lite olika oljor

Oljor från topp till tå

Du kan få en smidig hud som skimrar, ett glänsande hår och friska naglar.

Allt detta kan du få om du smörjer in dig med olja. Det finns oljor för ansiktet, kroppen och håret. En olja kan användas för att återfukta huden men också för att rengöra den. En rengöringsolja går lite djupare ner i huden än annan rengöring och löser upp smink och smuts mycket bättre eftersom fett löser fett. Rengöringsoljan stör inte heller hudens naturliga fettlager. Använder du oljor från växtriket är de rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler!

 

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

 

Att blanda olja

Mät upp oljorna, och häll i en ren glasflaska. Tillsätt de eteriska oljorna och eventuellt vitaminer.

Skruva på korken ordentligt och skaka flaskan kraftigt.

Nu är oljan klar att användas!

 

Men tänk på att skaka flaskan varje gång du ska massera in oljan.

Det är bra att göra flera olika oljeblandningar, för din hud kan ha olika behov under olika delar av året. Jag brukar göra flera blandningar som jag varierar mellan, beroende på hur min hud mår. Jag gör små blandningar, 30 ml eller max 50 ml. Till kroppen däremot gör jag minst 100 ml.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!