Jojobaolja

Jojobaolja

Är en riktig universalolja

Den här härliga oljan passar alla hudtyper och gör huden sammetslen!

Jojoba är en grågrön buske och ständigt grön, som kan bli en till tre meter hög. Jojoba hör till familjen buxbomsväxter. I århundraden har indianerna använt fröna till mat, medicin och kosmetika. Fröna är stora som jordnötter och i fröna finns ca 50 % flytande vax. Kommer från Mexiko, Kalifornien och Arizona. Nu odlas trädet i ökenområden i Argentina, Peru, Israel och Australien.

Jojobaolja är en halvfet lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror som ger skydd utan att vara för fet. Det är egentligen ett flytande vax, men känd som en vegetabilisk olja och har mycket intressanta egenskaper, med en torr känsla på huden. Jojobaolja härsknar inte så lätt och är då utmärkt att använda till sololja där den ger ett litet skydd mot solens skadliga strålar (solskyddsfaktor 4) och parfymoljor. I produkter för fet hy och stora porer kan du använda jojobaolja, för den täpper inte till porerna, i stället rensar den porerna.

 

Jojobaolja är ett måste i akne produkter eftersom jojobaoljan är så fantastisk att den hjälper huden att stoppa överproduktion av talg genom att på något sätt efterlikna hudens eget talg och hjälper också till vid fördelningen av talg i hudens porer.

Den passar alla hudtyper och är en utmärkt olja för att skydda huden från vatten, smuts, vind, kyla, ja alla typer av väderförhållanden.

 

Jag är mycket ute i naturen och även på sjön där det är ganska hårt väder ibland. Jag använder jojobaoljan i mina oljeblandningar och crèmer och tycker att jag ser en klar skillnad mot när jag inte använde oljan. Man slipper bli så där "väderbiten" som man kan bli i stark sol och hårda vindar.

Jag har oljan i mina krämer och salvor, eftersom jojobaoljan kontrollerar vatten förlusten och hjälper till att hindra fjällning och torrhet i huden, den bidrar också till att bekämpa rynkor, jämnar ut och ger spänst åt slapp hud. Bra olja till hud som har utslag, sprickor, psoriasis, eksem och akne. Oljan är en exklusiv fuktighetskräm i sig och en riktig hud mjukgörare, är mycket hudvänlig, tränger in snabbt och lämnar ingen fet känsla på huden.

 

Ansiktsolja för fet hy 50 ml - att användas varje dag

 • 10 ml kallpressad Jojobaolja
 • 25 ml kallpressad Nyponrosfröolja
 • 10 ml kallpressad Gurkörtsolja
 • 5 ml E-vitamin
 • 10 droppar A-vitamin
 • 4 droppar eterisk Geraniumolja
 • 4 droppar eterisk Ylang Ylang olja
 • 4 droppar eterisk Grapefruktsolja

 

 

Jojobaolja är också en klassisk olja för hårinpackning på grund av att den inte är så fet så den är lätt att tvätta ur. Bra till torr hårbotten, och seborré eftersom oljan löser upp gammalt talg i hårbotten. Bra även till torrt och livlöst hår, på grund av för mycket stylingprodukter. Gör en hårinpackning med jojobaolja! Håret blir glänsande och hårfärgen förstärks.

 

Hårolja för torrt och slitet hår 50 ml

Den här inpackningen stimulerar hårbotten och ger skydd åt hårstråna.

 • 20 ml kallpressad Jojobaolja (lägger sig som en skyddande hinna runt hårstråna)
 • 15 ml kallpressad Solrosolja
 • 12ml kallpressad Sesamolja
 • 3 ml kallpressad Olivolja
 • 12 droppar eterisk Rosmarinolja
 • 12 droppar eterisk Ylang-Ylangolja
 • 12 droppar eterisk Grapefruktsolja

 

Blanda ihop oljorna och tillsätt de eteriska oljorna och häll upp på flaska. Skaka ordentligt. Ta den mängd du behöver, det går åt ca 1-2 matskedar kanske mer om du har lite längre hår, och värm oljan lätt i ett vattenbad och massera in den i håret, som ska vara torrt. Börja i hårbotten och massera grundligt. Till sist drar du ut oljan i hårlängderna och speciellt i topparna. Täck sedan med en plastfilm och låt verka i 2 timmar.

Schamponera håret genom att först massera in ganska mycket schampot i det torra håret. Arbeta sen in vatten i omgångar och arbeta upp ett lödder. Skölj med vatten och schamponera igen, skölj sedan ordentligt!

 

Jojobaoljan är så idealisk för hudvård. Oljan absorberas lätt genom huden och har en sammetslen känsla. Den mjukgör och skyddar huden och förbättrar smidigheten.

 

Oljan går djupt ner i huden som inga andra oljor lyckas med. Den är ett bra transportmedel för andra verksamma ämnen som man vill arbeta in, t.ex. vitaminer och andra essentiella oljor.

 

Tolereras av de flesta hudtyper och förhållanden. Det har antibakteriella och svampdödande egenskaper. När den används som en rengöringsolja, fungerar den som ett emulgeringsmedel med hudens naturliga sebum och rengör försiktigt och lyfter ut smuts och orenheter och inbäddade föroreningar.

 

Ojerengörning passar alla hudtyper, det gäller bara att välja

rätt sorts oljor

Rengöringsolja 100 ml

 • 50 ml kallpressad Mandelolja
 • 50 ml kallpressad Jojobaolja
 • 15 dr eterisk Lavendelolja
 • 5 dr eterisk Citronolja
 • 10 dr eterisk Geraniumolja

 

Häll lite olja i handen och massera oljan mjukt på huden, smutsen följer med oljan när du torkar av den med en fuktad frotteduk. Det här är en bra olja för den lite fetare huden. Det går även utmärkt att använda bara jojobaolja som rengörning!

 

 

Rengöringsolja 100 ml -för fet hy

 • 60 ml kallpressad jojobaolja
 • 25 ml kallpressad sesamolja
 • 15 ml kallpressad ricinolja
 • 8 droppar grapefruktolja

 

Massagelotion för ansiktet - för alla hudtyper

Blanda:

 • 6 msk flytande honung
 • 4 tsk äppelcidervinäger
 • 4 msk kallpressad jojobaolja

 

Blandningen har jag på badrumshyllan. Äppelcidervinägern normaliserar hudens pH-värde. Den här lotionen har ett pH på 4.

Massera in lotionen och börja med halsen. Fortsätt i cirklande rörelser upp till pannan. Skölj sedan med ljummet vatten. En mjukgörande och renande massage. Den här lotionen är utmärkt att använda på morgonen.

 

Jojoba innehåller myristinsyra, som har antiinflammatoriska egenskaper. Eftersom det är liknande sammansättning som hudens egna oljor, absorberas den snabbt och är utmärkt för fet, torr, mogen hud och inflammerad hud.

Men det är viktigt att blanda jojobaolja med andra oljor eftersom den har en låg halt av essentiella fettsyror. Huden mår bra av essentiella fettsyror.

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Oljor från topp till tå

Du kan få en smidig hud som skimrar, ett glänsande hår och friska naglar.

Allt detta kan du få om du smörjer in dig med olja. Det finns oljor för ansiktet, kroppen och håret.

 

En olja kan användas för att återfukta huden men också för att rengöra den. En rengöringsolja går lite djupare ner i huden än annan rengöring och löser upp smink och smuts mycket bättre eftersom fett löser fett.

 

Rengöringsoljan stör inte heller hudens naturliga fettlager. Använder du oljor från växtriket är de rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler!

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!