Hudcrèmer

Hudcrèmer

HUDEN

behöver hjälp för att hålla sig frisk och fungera optimalt. Proteiner, aminosyror, peptider, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror bygger upp huden. Det finns krämer som kan göra små, små underverk med huden. Strama upp, sätta igång cellomsättningen, öka blodcirkulationen, ge lyster och förfina översta hudlagret.

 

Men en hudkräm kan inte utföra underverk, men man kan se en viss skillnad efter en månad. Varje kräm innehåller aktiva ämnen som på ett eller annat sätt påverkar huden.

 

HUDCRÉMER – så här fungerar det!

 

AHA-syra

Av surt blir man inte bara glad, utan också vacker! AHA räknas som det hemliga vapnet mot rynkor. Redan efter några gångers användning lovar de en förbättring av hyn och efter sex veckor finns det märkbart mycket mindre veck och linjer. AHA, Alpha Hydroxy Acid är frukt-, socker- och mjölksyror som i krämform fungerar som en lättare peeling på hudens översta skikt. Namnet fruktsyror kommer av att många utvinns ur frukter. Det sätter igång cellproduktionen och målet är att minska läderhudens förtjockning. Resultatet blir att fina linjer och rynkor ”skalas bort”. De här syrorna har även en vattenbindande förmåga och kan öka hornlagrets elasticitet.

 

När AHA ingår i krämer brukar halten vara upp till 10 procent. På skönhetssalonger kan man få behandling med upp till 40 procentig AHA. Då har de också en kraftigare peelande effekt, de lossar bindningarna mellan hudens celler så att det yttersta skiktet ramlar bort. Huden får ett fräschare utseende.

 

Det hela började för ungefär 40 år sedan, när det amerikanska-kinesiska vetenskapsteamet Dr Eugene van Scott och Dr Ryuey Yu upptäckte AHA-effekten. De kunde bevisa, att särskilda syror tydligen förbättrade hyns struktur. Intensiva forskningar följde och man kom på, att de effektivaste ”skönhetssyrorna” fanns i vin, äpplen, citroner och sockerrör.

 

”Under hyn, som ni ser,

gömmer sig den hy, som ni vill ha”

 

På det översta skiktet av vår hud lagras otaliga döda hudceller, som normalt hela tiden stöts bort, så att friska, kraftiga celler kan komma upp till ytan. När man blir äldre, vid stress eller för mycket sol blir processen långsammare. Det yttre hudlagret blir för tjockt. Hyn förlorar sin lyster, rynkorna framträder mer. Hyn blir torrare, strävare och fjälligare. Och det är precis här som syrornas funktion börjar. AHA-syrorna löser upp döda hudceller och gör den yngre och friskare. De är verksamma i hudens yttersta lager och ger därför ett snabbt resultat. När det yttre hudlagret ”skalats bort” reagerar kroppen med att producera nya celler. Det sätter fart på kollagen- och elastinproduktionen. Nu när hudytan är tillfälligt tunnare absorberas andra krämer lättare.

 

Alpha Hydroxy Acid verkar som en mjuk kemisk peeling. Här ligger betoningen på mjuk, för i motsats till vitamin-A-syrorna, som hjälper på ett djupgående sätt vid akne, verkar fruktsyrorna bara på ytan. Eftersom de inte når ner under cellagret, är också risken för irritation mindre. Men även om syrorna är milda, är de inte tänkta som rynkdödare för extremt ömtålig hy. För det som i normala fall känns som ett skönt kittlande, kan lätt öka till ett svidande. AHA är idealiskt för alla hudtyper. Mest nytta har kvinnor med torr, sträv hy men även fet och storporig hy. Blemmor får svårt att bildas därför att döda hudceller, överflödig och infektionsbenäget talg avlägsnas. AHA verkar stärkande och sammandragande. AHA gör hudytan sur, vilket i sin tur gör att ”goda bakterier” som hjälper vår hud trivs bra.

 

Resultatet kommer undan för undan, exfoliationsprocessen förstärks, efter femton till trettio dagar börjar huden att bli slät, blomma upp och får lyster. Efter en månad har man nått det optimala stadiet och små rynkor och veck har minskat och även åldersfläckar bleknat. Men det gäller att pröva sig fram, vi har ju alla olika hud. Använder man produkter som innehåller AHA-syror bör man samtidigt använda solskydd.

 

Men både EU- kommissionen och det amerikanska läkemedelsverket varnar för AHA-syror. De kan skada huden. Eftersom hudskador ökar solkänsligheten, ökar därmed cancerrisken. Några av fruktsyrorna kan även vara allergiframkallande på känsliga personer.

 

Aminosyror

Är ansvariga för ämnesomsättningen i cellerna och är naturliga byggstenar som binder fukt i huden och bidrar till att bygga upp hudens eget fuktskydd. Exempel på aminosyror i hudkrämer är: Aloe Vera (fuktbindande, lindrande, mjukgörande, After Sun och lugnande), gurka (uppfriskande, mjukgörande, klådstillande och mildrande), morot (mjukgörande, mildrande, antiirriterande, uppfriskande och ger färg), valnöt (renande, lindrande, astringent, ger färg), kamomill (antiseptisk, sårläkande, klådstillande, uppfriskande, renande, bleker hår).

 

Antioxidanter

Har en förmåga att förgöra de fria radikalerna som skadar cellerna. Fria radikaler är små molekyler som skapas när en cell omvandlar syre till energi. Antioxidanter finns bland annat i betakaroten, vitamin A, B-5, C och E.

 

A-vitamin

Eller retinol är ett ämne som påverkar hudens kollagenbildning, vilket ger spänst och elasticitet.

Retinol påverkar cellfördelningen och förstärker kollagenproduktionen och ger så småningom smidigare överhud. Torr och fjällig hud kan jämnas ut och göras smidigare, dessutom ökar mikrocirkulationen och det ger huden glans och lyster. A-vitaminsyra har också en förmåga att sprida ansamlingar av pigmentceller, i och med att de bruna fläckarna skingras tonas de ned.

 

Retinol i en starkare form kallas tretinoin. Det kan läka solskador och mindre rynkor. Tretinoin ökar mängden kollagen och mängden blodkärl i huden, som gör att huden ser slätare och friskare ut. Preparat som innehåller tretinoin är receptbelagda läkemedel och används för att behandla akne. Men det ger även bra resultat av solskadad hud.

 

Stimulerar nybildningen av celler, bromsar åldrandeprocessen och verkar uppmjukande

och smidiggörande på huden. Crèmer med A-vitamin, retinol, är bästa medicinen för narig, rosig och irriterad hud. Den förebygger hudproblem. Hjälper huden med spänst och elasticitet och passar bäst för oss som vill bekämpa rynkor. Ökar kollagenet och tjockleken på huden. A-vitamincrèm har en vetenskapligt bevisad effekt. Huden kan förtjockas något och smårynkigheten kan minskas genom att hudytan sträcks en aning. Men man måste smörja sig dagligen och det vanligaste är att lägga ett tunt lager crème innan man går till sängs.

 

Karotin

Betakarotin pro A-vitamin är välgörande för eksemhud, torr, skrovlig och trött hud. I solskyddsprodukter ger det ett viss skydd och snabbar på pigmentfärgningen av huden. Det hjälper till vid nybildningen av cellerna i huden, motverkar bildningen av fria radikaler och binder giftiga ämnen.

 

C-vitamin

Stimulerar nybildningen av celler, cellaktiviteten och hudens mikrocirkulation så att hudens energi och vitalitet befrämjas. Verkar utjämnande på stresslinjer och har en blekande effekt på pigmentförändringar. Ger en klarare, fräschare hudton och slätare hudstruktur. Förebygger och bromsar åldrandet och har reparerande förmåga på solskador. Eftersom vår naturliga produktion av kollagen minskar ju äldre vi blir är C-vitamin ett bra sätt att behålla ett fräschare utseende. C-vitaminkrämer kan man använda i alla åldrar och speciellt under den mörka årstiden. C-vitaminkrämer ger energi och lyster. De kan man använda när huden är grå, trött, slapp och tråkig. C-vitamin kan minska den gulaktiga och glåmiga färg som kan uppstå när vi blir äldre.

 

D-panthenol

B5-vitamin omvandlas till pantotensyra i huden, påskyndar celltillväxten, ger då snabbare läkning vid brännskador, sår och akne. Lindrar klåda och infektioner och är bakteriehämmande. B5-vitaminet ökar också pigmentbildningen och minskar solljusets skadeverkningar. Pantenol ”skönhetsvitaminet” är ett vitamin som hjälper till med djupgående fukt och bygger upp huden inifrån, binder vatten i huden och stödjer energiomsättningen. Den har en normaliserande inverkan på torr hud. Reparerar skador och befrämjar hudens syretillförsel.

 

E- vitaminet

kallas också för ungdomsvitaminet för att det ger en gynnsam effekt på trött och slapp hud. Denna kraftfulla antioxidant hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler, det vill säga molekyler med en elektron för lite som stjäl fett från cellmembranen och utlöser en kedjeprocess som föråldrar annars friska molekyler. Fria radikaler är den största orsaken till hudens åldrande. E-vitaminet gör huden slät och förbättrar hornskiktets förmåga att binda vatten. Hjälper till att ge huden en vacker lyster och ger även ett viss UV-skydd.

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!