Benbesvär

Benbesvär

Ludna ben med grov hud och

fötter med liktornar och fula förvuxna naglar

är ingenting vi vill ha.

 

 

Benvård är ofta eftersatta i kroppsvårdande sammanhang. Men för att orka gå behöver de lite extra omsorg. Skenbenen är ofta torra med sprucket skinn. Torrborsta för att få bort döda hudceller och öka cirkulationen. Massera in en bodylotion på benen, använd en fetare kräm på skenbenen.

 

Cellulitkräm stramar till huden en smula, använd på lår och stuss. Massera utifrån och in mot hjärtat. Börja med att nypa dig fram över huden. Massera sedan med djupa rytmiska tag i musklerna.

 

KNOTTRIG HUD

Knottriga och fnasiga ben blir släta och mjuka av regelbunden vård. Det är bra att börja med en torrborstning före duschen. Använd en mellanhård naturborste eller peelingvante och massera med cirklande rörelser nerifrån och upp. Ta i lite extra på låren och stjärten, där cirkulationen ofta är dålig. Ett komplement till torrborstningen är en peelinkräm – fullproppad med små peelingkorn som är bra att smörja in sig med innan man duschar av sig. Smörj och massera.

 

Smörj in benen med fuktgivande lotion eller en fetare kroppskräm, beroende på hur huden ser ut. Skenben kan gärna smörjas med en stadigare kräm. Massera kroppen när du applicerar krämen, det förbättrar cirkulationen, angriper celluliter och minskar vätskeansamling och stress. Använd fingertoppar och handflata och massera kroppen i sektioner. Börja och sluta varje del med mjuka tag som värmer musklerna. Arbeta med djupa och rytmiska rörelser.

 

BRUSTNA BLODKÄRL

Beror på att blodkärlen i huden vidgas. Det kan finnas flera olika orsaker, graviditet, skador och slag mot huden och ärftlighet. Det är också ett naturligt åldrande, då blodkärlen blir skörare och brister lättare. Den vanligaste behandlingen av ytliga ådernät är injektioner med ett ämne som kallas aethoxysklerol, det skadar blodkärlens inre väggar, så att kärlen klibbar ihop och skrumpnar.

 

HÅRVÄXT

Det kroppshår som vi kvinnor har är ofta mjukt, fjunigt och osynligt utom i starkt ljus. Men det

kan bli mörkare och grövre av yttre och inre påverkan. Många faktorer ligger bakom en sådan utveckling. Den främsta och viktigaste är utan tvekan hormonomställningarna, i första hand en högre halt av manligt könshormon som cirkulerar i blodet, eller en förhöjd känslighet för de hormoner som redan finns. När vi blir äldre kan vi kvinnor få rikligare hårväxt på kroppen, inte minst på vaderna.

 

BORTTAGNING AV HÅR

Hår växer som gräs – medan man tar bort en del av det ligger mer alldeles under ytan – och därför kommer det alltid upp nytt efter några dagar, vilken metod man än väljer.

 

 

RAKNING

Det tror jag är den populäraste metoden

att ta bort hår. Den är snabb, lätt

och effektiv och håret växer inte ut

tjockare eller mörkare, även om det nya håret känns grövre därför att hårstråna har skurits av. Arbeta upp lödder av en rakkräm så att hyveln glider lättare. Se till att bladen är absolut rena och du kan också göra "raklödder" med hjälp av tvål och vatten.

 

Huden måste vara torr om man använder en elektrisk rakapparat.

 

Raka alltid i samma riktning som håret växer t.ex. nedåt från knä till vrist. På det sättet slipper man inåtväxt hår. Avslöjande tecken är en svart prick eller ett tunt streck under hudens ytskikt.

Den här typen av rakning ger det mest tillfälliga och minst estetiska resultatet av alla hårborttagningmetoder eftersom

håret växer ut igen efter några dagar som en grov stubb. Det är viktigt att rakhyveln är i bra skick, annars kan det bli inflammerade hårsäckar. Bäst är att raka huden omedelbart efter ett varmt bad eller dusch när porerna är mer öppna och hårsäckarna mjukare och större.

 

VAX (hos expert)

är den hårborttagningsmetod vars effekt varar längst. Vaxmetoden är egentligen

”massplockning”, men man kan inte som med en pincett särbehandla kraftigare och finare hår.

 

Det finns två metoder:

VARM: vaxet värms, läggs på, får svalna några sekunder och dras av. Håret följer med. Det varma vaxet utvidgar hårfollikeln och därför rycks hårstrået nästan alltid bort från den djupaste punkten, alldeles över roten. Det tar också med sig det översta lagret av döda hudceller och kan irritera en ömtålig hud.

 

KALL: en tunn hinna klibbigt, flytande vax som innehåller honung stryks över området och täcks med tunn väv. Väven dras bort och tar vax och hår med sig. Kallt vax påverkar inte hudens översta lager och är bättre för mycket känslig hud. Men den här metoden är inte lika effektiv mot mycket tjockt eller grovt hår. Håret måste växa sig tillräckligt långt så att vaxet kan få ”grepp” om det. Vaxet bryter av håret under hudytan och det är större risk för inåtväxt hår än någon annan metod. Återväxten går långsammare än vid någon annan metod och håret verkar finare. Vaxa aldrig ömmande, inflammerad eller solbränd hud.

 

Du som är modig kan vaxa själv, men man måste vara beslutsam när man rycker bort vaxremsorna med håret. Det är inte fullt så enkelt att arbeta med vax som man skulle tro. Det är speciellt svårt att behandla baksidan av sina egna ben.

 

Det kan tyckas som om vaxbehandling eller borttagningskräm ger finare, glesare hårväxt, men det beror på att ändarna smalnar av och inte klipps tvärt. Själva återväxtcykeln förändras inte.

 

KRÄM

I krämerna ingår ett kemiskt ämne. Det löser upp proteinstrukturen som ger håret styrka och stadga. Ämnets nedbrytande effekt begränsas av hur djupt krämen tränger in i huden. Hårstråna skrumpnar och faller av. Krämerna fungerar djupare än en rakhyvel, och när håret växer ut verkar det finare därför att det har lösts upp och inte skurits av. Men det här är en kladdig procedur.

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!