Bengympa

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Bengympa

FASTARE LÅR

Tycker du att låren svämmar över? Lite till mans får vi nog erkänna att det blivit lite sladdrigt här och där. Vi som har tjocka lår måste se sanningen i vitögat: benen och låren har fått vara ”arbetslösa” alldeles för länge. Äter man sen lite för mycket av det goda, blir resultatet slappa muskler och för mycket löst hull. Att gymnastik gör kroppen glad det vet vi, men låren är det speciellt svårt att komma till rätta med. Där har vi nämligen mycket kraftiga och stora muskler som kräver specialbehandling för att komma igång.

 

Här tänker jag dela med mig en suverän metod. Lårgymnastiken omfattar sex moment. Varje övning tar direkt sikte på lårmusklerna. Och det känns verkligen – i början så rejält att jag var färdig att ge upp. Men gör inte det utan bit ihop! Snart vaknar de slappa musklerna och blir samarbetsvilliga.

 

Sedan går det lättare för varje dag och man känner hur ben och lår blir starkare och klarar av allt längre övningspass. Så småningom ser man resultatet. Låren blir fasta och slanka och huden ser friskare ut.

 

LÅR-LYFT

 • Ligg på mage och vila huvudet mot händerna.
 • Lyft båda benen samtidigt ett par decimeter från golvet. Låren ska vara med i ”lyftet”.
 • Böj benen i 90 graders vinkel. Håll dem stilla i fem sekunder.
 • Räta ut benen, gör en kort paus och sänk dem långsamt mot golvet. Börja med tre och träna upp dig till tio övningar

 

SIDOKICKAR

 • Sitt på golvet och håll händerna på höfterna och spreta med benen tills du känner en lätt stramning i ljumskarna. Tänk på hållningen – rak rygg.
 • Lyft höger ben en och en halv decimeter utan att luta dig framåt.
 • Sväng långsamt höger ben så att det nuddar det vänstra. Håll kvar benet i luften några sekunder och återgå sakta till utgångsläget. Sänk. Upprepa med vänster ben. Gör övningen två gånger på varje ben. Träna upp dig till 2 x 10 på varje ben.

VINKLADE LÅR

 • Ligg på rygg med en hopvikt handduk som stöd under svanskotan. Lyft benen rakt upp och tryck fotsulorna mot varandra.
 • Sänk och böj benen långsamt med fotsulorna ihop.
 • Räta ut benen och sträck dom åt sidorna så långt du kan.
 • Återgå till grodposition. Lyft benen rakt upp utan att sära fötterna. Starta med fem och träna upp dig till tio.

 

SITT OCH LYFT

 • Sitt på golvet och sätt händerna i sidorna och sträck på ryggen. Böj vänster ben.
 • Lyft höger ben ett par decimeter, ta en paus.
 • Lyft benet ytterligare ett par decimeter. Vila några sekunder innan du sakta sänker benet. Halvvägs ner mot golvet ska du vila igen innan du släpper benet. Starta med tre och träna upp dig till åtta övningar med varje ben.

 

SITT UTAN STOL

En tuff men supereffektiv övning är det här. Ju längre du orkar sitta utan stjärtstöd desto bättre.

 • Stå en bit från väggen med fötterna placerade i golvet en bit från varandra. Tag stöd av händerna och hasa ryggslutet nerför väggen tills du sitter med vinkelräta lår.
 • Lägg händerna på låren. Försök sitta så i fem sekunder, res dig och gör övningen en gång till. Öka successivt sittiden – målet är 3 x 30 sekunder. Ju större avstånd mellan knäna desto svårare och effektivare.

 

SPAGAT–SPARKAR

Denna rörelse är från baletten, så var försiktig i början. Tag stöd mot väggen tills du känner att du har rätt balans.

 • Stå med rak rygg och kom ihåg att inte spänna axlarna. Stå med hälarna mot varandra, fötterna i vinkel och armarna rakt utsträckta i sidled.
 • Behåll armpositionen och lyft höger knä mot armbågen. Luta dig inte framåt utan håll ryggen rak.
 • tillbaka till startläget. Sidosparka med höger ben så högt att foten eller ankeln vidrör handen.

Det är jobbigt, men försök att göra rörelsen med rakt ben och avslappnad fot. Skifta ben och upprepa övningen. Börja med tre och träna upp dig till tio övningar med varje ben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!