Åderbrock

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Åderbrock

 

Med åderbrock menas hårda, slingriga, vener som uppträder strax under hudytan och förekommer oftast på benen, speciellt i underbenens ytliga vener. De orsakas av en svaghet i venväggen. När blodvolymen ökar utvidgas de mindre venerna och bågnar under det ökade trycket. Åderbrock är ärftligt och kan gå i släkten i generationer. Åldersförändringar i kärlen gör också att risken för åderbråck ökar när vi blir äldre. Kom ihåg att allting som ökar påfrestningen på benen eller påverkar blodcirkulationen i nedre kroppshalvan kan förvärra eller helt enkelt ge upphov till åderbrock.

 

Normalt har vi små klaffar som hindrar att blodet rinner bakåt i venerna. Men venklaffarna kan försvagas så att de inte längre sluter tätt. Blodet kan då flyta åt båda hållen, blodkärlen fylls och blir synliga utifrån- blå, förstorade och krökta. När venerna blir blodfyllda höjs trycket. Vätska kan då läcka ut genom blodkärlen till omkringliggande vävnad. Man kan få svullnader, oftast i ankelnivå. De små venerna kan också brista, vilket ger upphov till upprepade små blödningar inne i huden. Andra vanliga besvär vid åderbrock är smärta, tyngdkänslor, trötta eller oroliga ben. Men så länge klaffarna fungerar kan blodet flyta åt rätt håll. När vi rör oss gör även musklernas sammandragningar att blodet pressas uppåt. Därför är det så viktigt att vi motionerar regelbundet.

 

 • Undvik allt som hämmar blodcirkulationen i benen, t.ex. tätt åtsittande kläder eller stövlar eller att sitta med benen i kors.
 • Motionera varje dag. Ta en rask promenad, simma eller cykla. Det är jättebra för blodcirkulationen.
 • Lägg upp benen när du sitter. I horisontalläge är trycket på venerna obetydligt. Ta för vana att göra fotgymnastik för att hålla igång cirkulationen – vifta på tårna och vrid på vristerna.
 • Använd stödstrumpor om du måste stå mycket eller om du flyger långa sträckor. De trycker mest vid vristen och fungerar som en tandkrämstub genom att rikta blodflödet uppåt. De avlastar, förbättrar cirkulationen och hindrar svullnad. Stödstrumpor är för mig ett måste på långa resor. De motverkar att ben och fötter svullnar upp. Dessutom är det ju trevligt att få in fötterna i skorna när man ska stiga av planet. Idag har de gamla tjocka tantstödstrumporna ersatts av snygga i nylon.
 • Ät en fiberrik kost. Förstoppning gör att blodet koncentreras till buken, vilket ökar trycket på venerna intill.
 • Förebygg bristningar och åderbråck genom att hålla igång ”venpumpen”, musklerna i vaderna. Gå i trappor i stället för att ta hissen. Cykla till jobbet om det är möjligt.
 • Vila med benen högt minst 10 minuter varje dag när du kommer hem. Sitt bekvämt och andas med långa, lugna andetag så rinner stressen av dig.
 • Lägg några böcker under sängbenen för att sova med benen i högt läge.
 • Det finns salvan Revena som man kan testa, som innehåller mineralet alun som har sammandragande egenskaper och som kan lindra besvär med svullna, trötta ben som man får av att gå och stå mycket.

 

 

Åderbrock kan botas med olika metoder

I dag anses operation vara den effektivaste metoden att avlägsna åderbråck. Via ett par mm stort stickhål kan man fånga upp åderbråcken och dra ut dem med specialinstrument. Den huvudven som har slutat att fungera, som också ligger i underhudsfettet, avlägsnas genom s.k. stripping, vanligen mellan ljumske och knä, ibland ner på vaden. De små sår som gjorts för att dra ut åderbråcken behöver inte sys och läker snyggt. I ljumsken där man knyter av den ytliga venen mot det djupare belägna systemet, blir såret något större. Det sys vanligen med stygn i själva hudkanten. Dessa stygn läker in och behöver inte avlägsnas.

 

SKUMBEHANDLING

Behandlingen innebär att ett skum innehållande s.k. scleroserande medel sprutas in i kärlet som skrumpnar ihop. Det scleroserande medlet är samma medel som används vid injektions-behandling av ytliga ådernät. Det kan göras helt utan bedövning eller i lokalbedövning.

 

VAD DU KAN GÖRA SJÄLV

Åderbrock är skadade blodkärl oftast i vaden, som är upphöjda eller korviga. Huden som täcker kärlen brukar vara tunn. Du ska aldrig trycka på ett skadat blodkärl. Men du kan massera försiktigt ovanför och under det drabbade området för att förbättra cirkulationen.

 

Du kan smörja dig med en kroppsolja som du lätt blandar själv:

 • Blanda din olja så här:
 • Mät upp dina oljor och häll direkt i en ren mörk glasflaska
 • Tillsätt antalet droppar av varje eterisk olja
 • Skruva på locket ordentligt och skaka flaskan kraftigt.
 • Nu är din olja klar

 

Ett bra recept för att öka blodcirkulationen och lindra

 • 25 ml kallpressad Tistelolja (en torr olja som snabbt tränger ner i huden. Innehåller ovärderliga fettsyror som stimulerar celltillväxten och mycket linolsyra som är så viktigt för hudens vitalitet, passar tunn och känslig hudoch hud som har dålig cirkulation). Är också jättebra till ansiktsoljor).

 

 • 10 ml Jojobaolja (en gyllengul olja som egentligen är ett vax som påminner om hudens eget sebum. Jojobaolja är bra för alla hudtyper och är mjukgörande och återfuktande).

 

 • 10 ml kallpressad Druvkärneolja (en lätt torr ljusgrön olja som innehåller antioxidanter, en riktig anti-age olja, är också super i ansiktsblandningar).

 

 • 5 ml E-vitamin (motverkar oxidation av fetter och oljor och hindrar fria radikaler).

 

 • 3 droppar Rosmarin antioxidant (en antioxidant som är starkare än E-vitamin och är också antiinflammatorisk. Viktigt att använda den när man har en sån torr olja som druvkärneolja i sin blandning)

 

 • 17 droppar eterisk citronolja (renande, ökar blodcirkulationen, stärker funktionen i överhuden, antiseptisk, drar ihop ytliga blodkärl).

 

 • 33 droppar eterisk cypressolja (stärkande, sammandragande, stärker venerna, antiseptisk).

 

 • Smörj in med lätta rörelser upp mot hjärtat.
 • Eller en lättare massage så här: Sprid ut oljan jämt över benen. Sitt upp och massera in med fasta rörelser upp och ner för benen, försiktigt över åderbrocket. Lägg händerna i kors bakåt och framåt och massera. Ligg ner, massera benen från fötterna och upp mot låren, som när du tar på dig ett par strumpor.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!