Fotmassage

Fotmassage

 

De flesta människor älskar att få sina fötter masserade. Fotsulorna har tusentals nervtrådar som har förbindelse med andra delar av kroppen. Fötterna är en mycket komplex del av vår anatomi och fungerar som en slags stötdämpare för kroppen.

 

En bra fotmassage gör våra steg lättare och gnuggar bort en hård dags spänningar. Den håller även fötterna friska och spänstiga. Fotmassage är dessutom överraskande intim och sensuell. Fötterna är lika mottagliga för sensuella smekningar som många andra av kroppens mer attraktiva delar.

 

Redan medeltidens kärleksdiktare hyllade den kvinnliga fotens enorma eggande kraft. Kyrkan

föreskrev så småningom skotvång för att skydda renlevnadsmän från förförelse. Våra fötter är verkligen utsökt formade och välbalanserade för att vi ska kunna gå upprätt!

 

Varma strykningar och mjuk massage av fotsulorna frigör spänningar och ger en behaglig känsla i hela kroppen. Förbered massagen genom att värma upp fötterna. Ta lite massageolja i händerna och kläm och stryk fötterna, en åt gången. Det mjukar upp musklerna och löser upp spänningar. När du börjar med massagen så ta en fot åt gången. Först när du är helt färdig med vänster fot börjar du med höger.

Det här receptet brukar jag använda, som inte blir så kladdigt på fötterna:

 

 • 70 ml kallpressad tistelolja, en lätt olja som innehåller linolsyra.
 • 30 ml kallpressad mandelolja, en halvfet olja som känns aldeles underbart lagom, mild, len och mjukgörande.
 • 10 droppar tea tree eterisk olja
 • 10 droppar granium eterisk olja
 • 10 droppar lavendel eterisk olja

 

Blanda alla ingredienser i en glasflaska och skaka. Klart att användas.

Förvara oljan i en glasflaska med en pip, så är det lätt att hälla på några få droppar under massagen. Värm alltid oljan först. Enklaste sättet är att ställa glasflaskan i en skål med varmt vatten i några minuter

 

Den här massagen kan man göra själv, men ännu hellre att bli ompysslad av den person som står dig närmast. Det allra viktigaste är att det inte finns t.ex. barn och telefoner i närheten under massagen. Gör i ordning en plats där du kan vila bekvämt på rygg. Antingen på en soffa eller säng med en stor kudde under knäna så att fötterna lyfts.

 

 

Strykningar vid senorna lossar spänningar

Ta en tå åt gången med ena handen. Använd andra handen till att klämma och stryka längs senorna från tårna. Tryck på både ovan- och undersidan av foten men var försiktig och ta inte i för hårt. Massagen mjukar upp musklerna och ger värme inte bara i foten utan i hela kroppen.

 

Musklerna slappnar av när foten breds ut

"Bred ut" foten genom att massera från mitten av foten och utåt. Börja med fotsulorna och fortsätt sedan på ovansidan av foten. Efteråt kan du försiktigt skaka varje enskild tå. Massagen löser upp de spänningar som uppstår på grund av att fötterna närmast ligger hopklämda i skorna.

 

Små cirkelrörelser ger värme

Håll en fot med ena handen. Använd andra handen till att massera i små cirkelrörelser, från hälen upp till tårna. Upprepa rörelsen ett par gånger - det löser upp spänningar i trötta fötter och det dröjer inte länge förrän värme och välbefinnande sprider sig i hela kroppen. Ta sedan andra foten.

 

Vrid foten så att stela muskler mjukas upp

Vrid foten försiktigt så att stela muskler mjukas upp. Håll om ankeln med ena handen och låt hälen vila i handen. Fatta tag i främre delen av foten med andra handen och vrid försiktigt foten fram och tillbaka. Den rörelsen gör vi sällan och det är skönt att känna hur musklerna arbetar.

 

Cirkelmassage på hälen skapar tillit

Fatta tag om foten med ena handen. Använd andra handen till att göra små cirkelrörelser på hälen med tummen på den ena sidan och de andra fingrarna på den andra, sedan under hälen. Häl och fotsulor är mycket känsliga så det är en tillitsskapande och avslappnande övning.

 

 

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

En bra fotmassage är lycka efter en lång dag och hjälper hela kroppen att slappna av.

 

Här har jag tips på ytterligare en fin oljeblandning. Blanda en olja du tycker om och massera dina fötter med. I stort sett kan du ta vilken olja som helst, men här väljer jag gärna jojobaolja som är fint hudläkande.

 

 • 20ml jojobaolja
 • 4 droppar eterisk svartpeppar
 • 2 droppar eterisk muskot
 • 4 droppar eterisk lavendel

Den här blandningen är värmande och stärker cirkulationen i fötterna

 

Vill du ha en uppfriskande och svalkande olja tar du

 • 20 ml olja
 • 4 droppar eterisk pepparmynta
 • 4 droppar eterisk citron
 • 2 droppar eterisk eukalyptus

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!