Pedikyr

Inköpställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som

bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Pedikyr

 

Fina fötter går längre med

bra fotvård

 

Det tar inte speciellt mycket tid och kraft egentligen att utveckla en bra fotvårdsrutin hemma.

Den tjocka fotsulan utvecklar med åren stor motståndskraft och tål mer än andra hudområden. Huden på fötterna åldras på samma sätt som den på resten av kroppen - den blir torrare och tunnare och förlorar gradvis sin elasticitet. Så sköt om dina fötter dagligen. Tänk på att vädra fötterna med jämna mellanrum, både sommar och vinter, så undviker du tryckskador och svampangrepp. Gå barfota hemma så mycket som möjligt.

Peeling

Mest effektivt när det gäller att ta bort förhårdnader på fötter är utan tvekan en fotfil med sandpappersyta. Jag brukar använda en vanlig rengöringssvamp, en sådan som är grön på ena sidan, det är ett genialt verktyg mot döda hudceller. Är det bara lite torr och vass hud som ska bort är det bra med en peelingcrème eller en skrubbcrème för att hålla fötterna i trim.

 

Skrubbar man fötterna ofta och smörjer in dem brukar man bara behöva använda fotfil till riktigt envisa förhårdnader. Jag brukar göra en fotskrubb själv av havssalt, havregryn, en äggula och lite olivolja. Efter att ha torrfilat fötterna masserar jag in skrubben med långa mjuka tag. Man kan även blanda en kräm av duschtvål, lera, grovt salt, lite torkad mald ingefära och några droppar ingefärsolja, (den ökar blodcirkulationen, är värmande) och skrubba fötterna med. Saltskrubb gör huden helt fantastisk len och ren. Socker är också härligt i skrubbar, det är skonsammare för huden. Tvätta sedan med en mild tvål och vatten. Torkar fötterna och smörjer in med lite olivolja eller en fet kräm. Tar sen på en skön socka över natten. Resultatet blir fötter lena som persikor.

 

Tvätta

Att få bort smuts och svett från dina fötter är viktigt, för att förhindra att bakterier bildas och gör att du slipper illaluktande fotsvett. Glöm inte att tvätta mellan tårna, där gärna smuts och bakterier annars samlas.

 

Klipp naglarna

Tånaglarna är ofta eftersatta, trots att de ofta är utsatta för tryck, svampangrepp och nageltrång. Vid svampangrepp brukar jag blanda 15 ml neem-olja med 15 droppar Tea-tree olja, 5 droppar citron, 5 droppar kardemumma, 5 droppar kanel och hälla i en liten flaska. Sen penslar jag vid behov naglarna med en tops. Låt inte naglarna växa för långt, då kan de börja växa inåt eller bli gula och för hårda.

 

Förr skulle man alltid klippa naglarna raka, men nu klipper man precis som de växer, med andra ord ska man runda av hörnen på tånaglarna för att undvika nageltrång, men klipp dem inte för korta så att de kommer för nära huden, då kan de skadas.

 

Jämna till nagelkanterna med en bra nagelfil för att undvika nagelsprickor. Peta aldrig med något hårt som en sax eller hård nagelfil under naglarna. Jag brukar använda en mjuk nagelborste.

 

Fotkräm

En bra fotkräm ska mjuka upp fötterna, lindra ömhet och läka sprickor. Den behöver också innehålla någon form av svalkande substans, jag brukar ha i lite mentol och det är bra med något antiseptisk för att hejda fotsvamp att få fäste. Jag tycker Tea tree olja är toppen. Krämen får inte heller vara för oljig, krämen ska inte lägga sig som en extra hud över foten, utan den ska absorberas av huden. Jag gör en fantastisk fotsalva på neemolja, rapsolja, bivax och Tea tree olja. Neemolja är en vegetabilisk olja, som har en naturligt svamphämmande effekt och är antibakteriell och mycket bra vid hudinfektioner. En annan fotsalva som minskar risken för självsprickor och mjukar upp fötterna, gör jag av raps- och olivolja, eteriska oljor, bivax och E-vitamin.

 

Här är mitt program FÖR FÖTTER

Ta fram vad du behöver innan du sätter igång. En liten handduk, en skål med varmt tvålvatten, sandpappersfil och orangesticka, bomull, remover, tops, nagelbandscrème eller olja, mjuk nagelborste, någon slags peeling, baslack och nagellack och bra fotkräm eller salva.

 

Börja med att ta ett fotbad

Fotbad stimulerar cirkulationen och gör fötterna mjuka och fina. Gör ett örtavkok och sätt dig bekvämt på en stol, med fötterna i en fotbalja där du häller i ditt örtavkok. Örter som är bra för fötterna är rosmarin, rölleka, oregano, timjan, lagerblad, pepparmynta och salvia. Jag brukar göra ett fotsalt som är baserat på havssalt, olivolja, torkade örter och stimulerande eteriska oljor, ibland blir det torkade enbär som stimulerar blodcirkulationen och som är bra för svullna fötter, ibland pepparmynta som lindrar klåda och inflammationer. Fotbad tar bort hudrester och löser upp mindre förhårdnader. Bada i 10 minuter.

 

Srubb till fötterna innehåller grövre korn som tar bort ytterligare lite mer förhårdnader och avlägsnar hudceller och smuts från ytan "mekaniskt", fötterna blir mjuka och sköna. Att peela fötterna innebär en mer lösande och uppmjukande effekt. Produkten du använder kan innehålla fruktsyror, eller om man blandar själv kan man använda vinäger, mjölksyra och frukrsyror i frukt och bär. Du kan sen fila lite försiktigt på dina förhårdnader med en bra fotfil. En hård fil eller för mycket filande ger istället en antieffekt, fötterna blir ännu mer förhårdnade.

 

  • Smörj in nagelbanden med en uppmjukande nagelbandskräm, jag brukar ta lite mandelolja eller neemolja.
  • Skjut försiktigt tillbaka nagelbanden med en orangepinne som du kan vira lite bomull runt, eller en vanlig tops.
  • Klipp tånaglarna men inte för kort, cirka tre millimeter innanför tån.

 

Balsam

Smörj in en balsam på fötterna och mellan tårna. Jag blandar en tesked vinäger och en deciliter tjock yoghurt, låter det verka ungefär fem minuter.

 

Tvätta av tårna igen, jag brukar borsta med en mjuk nagelborste, för att få bort rester av nagelbandskrämen eller oljan så att underlacket får bra fäste.

 

Torka fötterna noga, särskilt mellan tårna. Svamp bildas lätt av att man glömmer torka mellan tårna, ta en extra sekund och rulla ihop hörnet av en handduk och för den i mellanrummet för att det ska bli riktigt torrt.

 

  • Om du vill måla naglarna, börja med ett underlack.
  • Stryk på två lager färgat lack, och avsluta med ett skyddande lager överlack.

 

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!