Händer

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Händer

Hur ser dina händer ut i slutet av semestern? Sorgliga spår av trädgårdsarbete, bärplockning och primitiv diskning! Fransiga naglar, valkar och elände! Men det finns bot. Och då kan man börja med att bada händerna ordentligt. Lägg dem i blöt i ljummet tvålvatten. Torka sen ordentligt och smörj in med fett, du ska se så mycket fett huden kommer att absorbera. Egentligen behöver man smörja in händerna ordentligt efter varje gång man tvättar dem. Visserligen producerar huden själv nytt fett, men det lär ta tre timmar efter en vanlig handtvätt innan produktionen kommer igång.

 

För att få huden mjuk och len igen borde man ta sig fem minuter varje kväll då man masserar

in händerna med en bra kräm. Friska naglar är ju något vi önskar oss lite till mans. Men vem har det? Åtminstone inte de av oss som då och då blir tvungna att doppa ner händerna i en skurhink eller diskbalja. De syntetiska rengöringsmedlen är ju inte någon direkt hälsokur för naglarna. Men i stort sett beror naglarnas utseende på vad man äter. Proteiner och B- vitaminer är vad naglarna behöver. Hyn och håret för den delen. Att äta sig till vackrare naglar tar sannerligen sin lilla tid. Cirka fyra månader tar det innan naglarna förnyas. Men med tålamod lär man som bekant komma långt. . .

 

Händerna berättar mycket om dig själv. Vare sig du har korta, tjocka eller tunna händer kan de vara vårdade eller ovårdade. Det är inte långa naglar som gör händer attraktiva. Det som är viktigt är att de är välvårdade.

 

I varje hand och handled har vi 28 ben. En normalt utvecklad vuxen hand mäter ca 17 cm och

kan utföra 700 000 olika rörelser. Huden på handryggen är vanligtvis ljus och mjuk medan huden i handflatan är grövre och har en starkare rosaröd färg.

 

I handflatan finns inga fettkörtlar och därför är händerna kroppens fett- och fuktfattigaste kroppsdel. Det gör att man kan få problem med torra händer utan att ha torr hy för övrigt.

 

Händerna utsätts också så gott som ständigt för ultraviolett bestrålning, även i vanligt dagsljus. Det är förståeligt att även en välskött hand ganska snabbt visar tecken på åldrande.

Det är ju på händerna åldrandet syns först. De är kroppens mest utsatta kroppsdelar, speciellt under den kalla årstiden. Skydda händerna så mycket som möjligt. Använd solkräm på handryggen under sommaren – det är solens ultravioletta strålar som orsakar leverfläckar i huden. Ta på varma vantar eller handskar när det är kallt för att förhindra självsprickor och använd gummihandskar mot varmt vatten.

 

Bra hjälp

Använd alltid gummihandskar när du diskar, städar eller tvättar för hand. Gummihandskar till vått arbete, tjocka handskar till grovt arbete och trädgårdsarbete, plasthandskar till torrt men smutsigt arbete och till målning. Gummihandskarna ska vara riktigt stora. Skaften ska vara så långa att de kan dras utanpå tröj- eller jackärmen, så att vatten inte kan komma ner i handskarna. Du bör inte bära handskar längre än en halvtimme åt gången. Har du dem på längre blir huden varm och svettig och naglar och hud löses upp. Om du brukar svettas kan du under gummihandskarna ha ett par bomulls handskar eller talka lite i dem. Vänj dig vid att arbeta med inte alltför varmt vatten. Varmt vatten sliter för mycket på huden, eftersom värme verkar upplösande på horncellerna. Både hud och naglar består av horn.

 

Tvätta

Händerna ska rengöras dagligen med en bra återinfettande tvål, helst en cremètvål, som har en utslätande och uppmjukande verkan, både nyttigt och behagligt. Att tvätta händerna många gånger om dagen har vi fått lära oss som små. Jag använder en mjuk borste som gör händerna fullständigt rena samtidigt som den stimulerar cirkulationen genom en nyttig massage. Jag tvättar alltid händerna i varmt vatten och sköljer alltid i kallt innan jag torkar dem: det hindrar händerna att spricka och bli röda. Torkar ordentligt och passar på att skjuta upp nagelbanden med handduken varje gång.

 

Skydda och håll händerna i trim

Det gäller att skapa en barriär mellan huden och omvärlden, händerna behöver massage och regelbunden insmörjning med närande och fuktgivande kräm

 

Efter handtvätt bör man smörja in händerna med handcrème. Smörj in händerna med

skyddande och närande naturkosmetisk handcréme, gärna flera gånger om dagen. Det är bra om man är lite fuktig på huden, då tränger fettet in bättre. Passa också på att ge händerna lite extra massage.

 

Knåda och tryck på dem, det sätter fart på blodcirkulationen. Massera händerna en stund så påverkas cellförnyelsen i huden. Gnid in fettet i händerna genom att massera varje finger för sig från fingertoppen till basen med andra handens tumme och pekfinger. Avsluta sedan med stora strykningar från fingertopparna över hela handen och handleden upp mot armbågarna.

 

Handcrèmerna innehåller beståndsdelar som bygger upp hudens fett- och fuktighetsbalans, så att huden hålls smidig och mjuk. Ibland innehåller de också keratinprotein som är stärkande både för hud och naglar, de innehåller oftast bivax och sheasmör som är mjukgörande och ökar hudens skyddsbarriär. Jag använder ringblomsolja och extrakt som är bra för ömtålig hud, när jag gör mina handkrämer och salvor.

 

De flesta handcrèmer är för övrigt sammansatta så, att de inte genast löses upp av vatten, och en välinsmord hand kan trots allt klara den normala dagliga beröringen med vatten utan alltför stora skador. Pröva en gammal huskur mot torra händer. Smörj in händerna med någon fet handcréme före läggdags, trä på tunna bomullsvantar och sov med dem under natten.

 

Ett tips: Blanda Aloe Vera-gele med mandelolja, hälften av varje. Gnid in händerna och sov med bomullsvantar om du tycker att det är kladdigt.

 

Ingen kroppsdel är så utsatt och oskyddad som våra händer, arbete och år förstör dem om vi

inte ser upp. Det finns knep för att behålla händernas smidighet och mjukhet. Först och främst

behöver händerna gymnastik och massage för att inte stelna till. Blodcirkulationen behöver hållas igång och huden behöver fett, fett och åter fett.

 

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!