Nagelproblem

Nagelproblem

 

Korta, långa, ovala, fyrkantiga

Vackra naglar kan se ut på många sätt

Friska och starka blir de av kalk och vitaminer,

snygga med en smula vård

 

 • Gula naglar: naglarnas hornlager är porösa, de missfärgas lätt av nikotin och mörkt pigment. Skydda naglarna med ett ofärgat nagellack och med ett mörkare nagellack som baslack.

 

 • Räfflade naglar: naglarnas övre hornlager förändras med åren. En del är födda med räfflade naglar. Naglarna kan göras jämna och släta om man lackerar dem med nagellack. Då fylls räfflorna ut.

 

 • Mjuka naglar: liksom när det gäller håret är nagelkvaliteten olika hos människor. Naglarnas utseende är ärftligt och har inget med bristsjukdomar att göra. Stärk naglarna om de är mjuka och spröda med ett smidigt akryllack.

 

 • Nagelbitning: kan förstöra intrycket av den vackraste hand.

 

 • Naglar som skivar sig: är jättevanligt, och har man tunna naglar är risken större. Finns anlagen för skivade naglar så förvärras det om händer och naglar är i mycket kontakt med vatten, tvål och rengöringsmedel. Samma sak om man arbetar med lera eller ofta har jord under naglarna. Om man har det så, krävs det att man tar extra väl hand om sina naglar.

 

 • Förhårdnade fingerspetsar: får man när naglarna är för korta eller felklippta, så att fingerspetsarna är oskyddade. Förhårdnaden får man bort genom att slipa av den med pimpsten. Sedan hålls de mjuka med en nagelcrème.

 

 • Fläckar på naglarna: orsakas av att nagel bädden skadats. De försvinner när naglarna växer ut. Många nagelskador beror på att man manikurerar dem för våldsamt. Använd en manikyrpinne med gummitopp och borste.

 

 • Vågiga naglar: kan vara ärftligt eller bero på sviterna efter någon sjukdom. Det kan också bero på att du skadat nagelroten. Jämna ut med flera lager baslack och lägg matt lack ovanpå. Undvik pärlemorlack som har en förmåga att framhäva ojämnheterna.

 

 • Vita fläckar: om det är bara några enstaka kan det bero på stötar, slag eller små luftblåsor. Men vita fläckar är ju också en klassiskt symtom på zinkbrist.

 

När naglarna får vita fläckar är zinknivån redan ganska låg. Pröva med jästtabletter eller minst en portion skaldjur i veckan - ostron är särskilt rika på zink. Det är också bra att äta pumpa- och solrosfrön som tilltugg. De innehåller mycket zink.

 

 • Sprickor i naglarna: beror mest på vårdslöshet och lite otur.

 

 • Missfärgade naglar: är oftast tecken på att man har slarvat med manikyren. Naglarna är porösa och drar åt sig färgen från nagellacket om man inte grundar med ett ofärgat baslack.

 

 • Hårda nagelband: nagelbanden skall ligga löst mot naglarna, inte sitta fast i dem. Förr brukade man borsta upp dem, men det är skonsammare för naglarna att borsta dem dagligen med en mjuk borste längs med nageln i samband med tvättningen. Då fastnar inte nagelbanden i nageln. Klipp aldrig nagelbanden, då blir de hårda.

 

 • Fransiga nagelband: blir fina och hela igen om de klipps tätt intill huden och smörjs in med nagelcrème.

 

 • Brutna naglar: kan repareras med papper och klister eller med ett särskilt klister.

För inte länge sedan var det bara långa naglar som räknades. Den som aldrig lyckades odla sina naglar till rätt längd kunde få hjälp av nagelteknologer. Nagelförlängning var ordet för dagen under hela 80-talet. Nerbitna naglar blev som genom ett trollslag till lyxiga filmstjärnenaglar. Den som alltid drömt om perfekta naglar fick se sin dröm gå i uppfyllelse.

 

Dagens falska naglar är mycket mer sofistikerade än de var på 1930-talet när de kom i ropet i Hollywood. Materialet är starkare och metoderna mindre skadliga för naglarna under. Man kanske behöver en enstaka konstgjord nagel som fästs på en trasig eller bruten med starkt klister. Kanten filas ner så att skarven blir så gott som osynlig. Vill man ha en hel uppsättning så filas ytan på de egna naglarna så att de blir skrovliga och ger fäste, efter det så stryker man på en vätska som stelnar och kan formas till önskad längd. Materialet är genomskinligt och den utskjutande delen blir vit. Därför behöver den nya nageln inte döljas med lack utan kan lämnas omålad. Den växer ut med den naturliga nageln och en smal springa visar sig vid roten efter någon månad. Den måste då fyllas igen och göras om - slipas ner, byggas upp och lackeras.

 

Konstgjorda naglar passar inte alla, men det kan ge en lyxkänsla att få sina naglar omhändertagna av en nagelteknolog som börjar med att hon fräschar till dina fingrar innan det är dags att bygga upp dom igen. Därefter får du välja mellan nagelförlängning eller förstärkning. Du kanske redan har lite längre naglar och vill behålla dom. Du väljer själv form och längd. Du kan välja att bygga upp naglarna med nageltippar av akryl, glasfiber eller gelé och förstärka dem var tredje vecka.

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!