Naglar

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Naglar

Arv, hälsa och livsstil påverkar naglarna i hög grad

En stark, frisk nagel är stark, böjlig, vackert rosa och jämn och slät utan fläckar. Naglarna visar hur du mår. Fåror, gropar och räfflor i nageln kan bero på slag och stötar, men också sjukdomar. Och visste du att en psykisk chock kan göra nagelytan ojämn?

 

 

Våra naglar påverkas av både yttre och inre faktorer. Att äta hälsosamt, sova ordentligt och låta bli stress är nyttigt, för hela kroppen, även naglarna. Naglarnas kvalitet beror också på ärftliga faktorer. Vissa verkar födda med starka naglar som tål det mesta, medan andra dras med känsliga naglar som ofta blir torra eller skivar sig. Men alla naglar kan bli vackra, med lite hjälp på vägen.

 

Naglarna påminner om hårstråna till sin uppbyggnad. Våra naglar är uppbyggda av tre lager hornceller som hålls samman av naturlig nagelfukt. Väsentliga komponenter är keratin, lipider, vatten, kalcium och järn. Men när naglarna utsätts för till exempel vatten, kemiska medel eller stark sol så torkar de ut och blir lätt sköra eller skivar sig. Därför är det första steget mot vackra naglar att tillföra fukt.

Det är med naglarna som håret, de kan ändra kvalitet i 40-års åldern, till det bättre eller sämre. Men torra och sköra naglar beror inte alltid på åldern. Lika ofta kan orsaken vara brist på vissa mineraler och vitaminer, eller att man har använt för starka preparat.

 

Massage i samband med att du arbetar in en nagelbandscrème eller olja mjukar upp och stimulerar återväxten. Gör det så ofta du kommer ihåg eller åtminstone ett par gånger i veckan. På så sätt hålls nagelbanden mjuka och fria från den egentliga nageln och du slipper problem med nagelband som trasar sig och brister sönder.

 

Naglarnas kondition är någonting som man måste bygga upp på lång sikt. Vad du gjorde för tre till sex månader sedan får du lida eller njuta av från och med nu. Negativt kan det vara vårdslös hantering, sjukdom eller slarv med maten. Naglarna tar som bekant sin näring genom blodet och då kan man direkt avläsa på naglarna vad de har fått eller inte fått för näring.

 

Att hålla naglarna i gott skick är inte bara att fila och måla på nagellack. Om man vet lite mer om hur de växer och fungerar, har vi också möjlighet att slippa de vanligaste problemen.

 

Matrix

Nageln har en hemlig del som inte syns. Den kallas matrix och finns under nagelroten, till storleken en femtedel av hela nageln. Det är i matrix de nya nagelcellerna bildas, bra eller mindre bra beroende på kost, allmäntillstånd med mera. Det finns alltså två sätt att sköta om sina naglar. Dels att skydda och vårda de naglar som redan finns där dels att skapa så bra kvalitet som möjligt på de naglar som ska komma till. Du kan också påverka det som händer i matrix genom att vårda partiet runt nagelroten extra varsamt. Här får man aldrig peta kraftigt eller trycka hårt, då kommer det att synas sen när nageln växer ut.

 

Vårda det du har

Du kan inte få naglarna att växa sig starka och vackra över en natt, men du kan vårda och skydda det du redan har. Själva nagelplattan består av tre lager sammanpressade hornceller som hålls samman av ett minimum av fuktighet och fett. Precis som huden och håret kan naglarna bli torra om man missköter dem, rengöringsmedel och vatten är till exempel starkt uttorkande, och det är då problemen dyker upp i form av sköra naglar. Vem har inte varit med om att kunna peta upp ett eller två lager från nagelplattan till att hela nageln varit färdig för nedfilning? Så för att hålla naglarna i god kondition är det viktigt att man tillför fuktighet och skyddar dem mot uttorkning. De nya nagellacken, underlacken och andra vårdande produkter är till stor hjälp i det sammanhanget.

 

Det viktigaste i skötseln av naglarna är att de smörjs in dagligen

Gärna med en vanlig fet crème, men ännu hellre med en nagelcrème, som innehåller både fett, fuktighet och proteiner. Då tillförs naglarna den fuktighet och det fett som de ständigt mister i uttorkningen när vi använder våra händer. Nagelcrèmernas sammansättning påminner om naglarnas naturliga klistersubstans, det som håller samman hornlagren i naglarna. För att stimulera blodflödet till nagelbädden och stärka naglarna brukar jag gnugga dem mot varandra. Böj båda händernas fingrar inåt mot handflatorna och placera naglarna parvis mot varandra. Låt händerna vara avslappnade och gnugga naglarna mot varandra i en minut. Det här är något man kan göra när man tittar på TV.

 

Fina nagelband

Pröva med en oljeinpackning. Jag brukar ta ett par tunna engångsplasthandskar och droppa lite olja i varje finger, du kan ta olivolja eller vetegroddsolja. Ta på handskarna och sätt vanliga bomullsvantar utanpå en stund. Efter det är det lättare att göra manikyr.

 

Naglarna ska man vara tacksam för. Ju längre nageln växer från fästet, desto svagare och bräckligare blir den. Det viktigaste för att naglarna ska vara friska är att man håller dem ganska korta, men den yttersta kanten filad i en mjuk rundning, inte en spets, för att belastningen ska fördelas så jämnt som möjligt.

 

Nageln växer ut över nagelbädden och är fäst vid huden av nagelbandet, som hindrar bakterier och andra ämnen från att krypa in mellan nagel och nagelbädd och skyddar dem på så sätt. Försök aldrig att klippa eller skära bort nagelbandet. Fingernaglarna växer upp till en millimeter i veckan, ungefär dubbelt så fort som tånaglarna. Det tar i genomsnitt fem månader för en fingernagel at växa ut helt från rot till spets, men det kan också gå på tre månader – åtta månader.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!