Väldoft

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Tänkvärt

Huden håller allt på plats i ett enda prydligt ”omslag”.

Den till och med tillverkar sin egen fuktighetskräm genom att producera sebum.

Bra böcker

Väldoft

 

EFTER BADET

Det är ingen lyx att smörja in kroppen utan till och med nödvändigt om huden inte behandlats med uppmjukande preparat i själva badet. Torr hud kan inte klara sig utan att smörjas in med en kroppslotion och insmörjningen är bäst då den görs direkt efter att man har stigit upp från badet och huden är fortfarande varm och öppen. Om du badar eller duschar varje dag eller har torr hy behöver huden smörjas in varje dag. Vår vuxna hud innehåller endast 32 procent fuktighet mot de 72 procent som finns i spädbarnens hud.

 

Jag tycker mest om kroppsoljor som ger fukt och skydd för huden. En kroppsolja är ett bra sätt att ta hand om sin hud – framför allt när det är kallt ute och huden behöver lite extra skydd mot kylan. En kroppsolja lägger sig som en skyddande hinna på huden och tränger in ganska långsamt. Oljan gör inte huden fet, för det är så kallade "torroljor" som varken gör huden glansig eller fet.

 

Det absolut bästa är att kombinera oljan med en kräm och då får man ut mer av de vårdande egenskaperna. Jag smörjer in hela kroppen med olja några minuter efter att jag har klivit ur badet eller duschen. Efter det smörjer jag in mig med en lätt kräm eller lotion.

 

SKINTONIC

Med skintonic blir huden fastare. Kroppstonic är en slags tonic som man häller på huden och sedan klappar in med handflatan, så att blodcirkulationen kommer igång ordentligt.

 

Den produkten innehåller några få svaga hudoljor och mycket fuktighet i en sammansättning som huden kan absorbera och binda. En tonic är inte crémig i konsistensen, men mjukar ändå upp och stimulerar huden. Den är lämplig för fet och normal hud, eftersom den suger upp överflödsfettet, så att huden inte ser blank och glansig ut, och verkar sammandragande och stärkande.

 

En tonic har även en svagt upplösande verkan på döda hudceller och porproppar. Den ska masseras in i den varma huden efter badet eller duschen, men är också bra när man vill fräscha upp sig.

 

VÄLDOFT

Halva nöjet med badet är väl ändå de sköna och väldoftande rengörings- och hudvårdsprodukter. De gör vattnet mjukt och hudvänligt och fyller badrummet med underbara dofter. Vanlig tvål passar bra för en normal, frisk och stark hud. Bäst är crémetvålen och den överfettade tvålen, som ger huden en svag, uppmjukande återfettning och därmed motverkar den obehagliga stramhet man brukar få efter en tvålrengörning. Tvålarna är ju alkaliska och ingår en förening med kalken i det hårda vattnet. Det kan ge huden en grå slöja.

 

Kroppsschampo, bodyschampo, duschampo, alloverschampo är många namn på en och samma sak – ett milt, ickealkaliskt flytande rengöringsmedel, som med sitt uppmjukande skum gör huden ren på ett ögonblick. Lågskummande produkter innehåller vanligtvis mindre avfettande ingredienser än de högskummande.

 

De här produkterna är till för alla normala hudtyper och hud som inte tål rengöring med tvål. Till hud som är torr eller ömtålig passar en badolja eller ett crémebad bättre. Crémebaden innehåller, precis som kroppsschampot, av ickealkaliska beståndsdelar, men med en större tillsats av återfettande ingredienser, det vill säga emulgerande, vårdande oljor som mjukar upp huden och vattnet. Därför behöver man inte heller smörja in huden efteråt. Badoljorna är vattenlösliga och bildar en mjölkliknande, hudvårdande och svagt oljig emulsion. De både tvättar huden ren och gör den mjuk och elastisk utan att man behöver smörja in den efter badet.

 

KROPPSLOTION

En kroppslotion innehåller vanligtvis en dubbelverkande fuktighetsfaktor, eftersom huden ofta

har så ofullständigt fettskydd att den inte kan bibehålla sin egen fuktighet. I huvudsak verkar lotionerna så, att de påverkar hornhuden så att de intorkade cellerna svullnar upp och binds samman. Fjällningen upphör och huden blir slät och smidig igen. För den som vill ge sin hud något alldeles extra finns produkter som innehåller protein och kollagen, som stärker bindväven och därigenom motverkar att huden blir slapp och rynkig.

 

Andra lotioner kan ha ytterligare tillsatser som påverkar blodcirkulationen och cellbildningen, så

att huden får en bättre färg, vackrare glans och ökad ämnesomsättning. Cellproduktionen ökas i de djupare hudlagren och gamla hornceller stöts kontinuerligt bort från hudytan.

 

Alla använder inte kroppslotioner. Några tycker att de inte har tid till det, andra tror inte att det inte behövs. En ung hud klarar sig ännu en tid utan fukttillsatserna i lotionerna, men en äldre hud lider brist på både fuktighet och fett och behöver därför smörjas in regelbundet. Byt ut din vanliga kroppslotion mot produkter av anti-ageing-karaktär. De innehåller aktiva komponenter som peelar, ökar cirkulationen och ökar cellförnyelsen. Vissa kan också ha aningen slankande effekt.

 

När vår östrogenproduktion sjunker avtar även den naturliga cellförnyelsen. Det gör att kollagenet hårdnar en aning, vilket kan påverka leder och muskler som "bäddas in" och stelnar. Östrogenminskningen gör också att bröst och stjärt förlorar volym och blir hängiga. Dessutom blir huden gärna grå, trist och lite livlös.

 

PEELING

Temperaturväxlingar leder till fuktbrist, vilket kan ge synliga resultat. Huden kan bli stramare och även börja klia. Att bara smörja in en kroppslotion räcker ibland inte. Förbered huden väl och knepet heter peeling och behövs inte bara på ben och fötter utan också på armar och axlar. Ja, hela kroppen. Man använder peeling när huden blivit täckt av ett så tjockt lager döda hudceller, att crémer och andra hudvårdspreparat inte kan tränga igenom och göra någon nytta. I normala fall avlägsnas de döda hudcellerna i badet, duschen eller när man torkar sig, men ofta förlorar huden mycket av sin förnyelseförmåga när den blir äldre och solskadad.

 

Fet hud förhornas också alltför snabbt på hudytan och cellerna blir kvar istället för att stötas bort. En skrubbcréme eller exfoliator för kroppen – med små slipkorn – kan göra sträva knottriga partier mjuka och släta och sätter fart på cirkulationen. När blodet får fart blir huden frisk och rosig. Samtidigt transporteras gammalt skräp och slaggprodukter ut ur huden, medan fettcellerna som orsakar celluliter omfördelas. Kornen i peelingcrémen kan bestå av havssalt, sockerämnen eller mandel. När skrubben avlägsnar döda hudceller skapas utrymme för kroppen att bilda nya.

 

De gamla egypterna slipade sina kroppar med en blandning av finkrossad alabaster, honung och havremjöl, och man kan göra sin egen ”slipmassa” av havremjöl (jag mal havregryn i en elektrisk kaffekvarn) som blandas med saften från en citron och lite vatten, till en smet.

 

Man kan även ta regelbunden borstmassage, skrubbning med badborste eller torrborstning med en fiberhandske. Men en ömtålig eller torr hud mår inte bra av att skrubbas med hårda borstar då är det bättre med peelingcréme. De är infettade och mjuka och innehåller slipkorn som milt men effektivt avlägsnar det tjocka och grå cellagret.

 

Vilken metod man än använder bör man anpassa den efter hur stark huden är. Syftet är att huden ska bli varm, genomskinlig och fräsch, inte röd, svidande och inflammerad. Vissa partier kan man jobba lite hårdare med. På knottror på överarmar, lår och skinkorna och skrovliga, fjälliga fläckar på knän och armbågar.

 

TIPS

Det finns många enkla ingredienser i ditt skafferi som du kan använda till att skrubba kroppen med. Man behöver inte slänga ut pengar på exklusiva peelingprodukter.

 

  • Jag använder kaffesump som peeling till kroppen. Blanda i 2 matskedar honung, lite yoghurt och några droppar citron. Kaffet innehåller koffein som ofta används vid cellulitbehandlingar. Jag smörjer in hela kroppen ordentligt, och det luktar så gott av kaffet. Skölj bort med varmt vatten.
  • Blanda socker, honung, olivolja och pressad citron och skubba in på kroppen. Skölj bort med varmt vatten.
  • Du kan tillverka en pasta av papaya, äpple, grapefrukt eller ananas. Alla dessa frukter innehåller enzymer som avlägsnar döda hudceller och förbättrar hyns lyster. Stryk helt enkelt på rivet fruktkött och låt sitta kvar i tio minuter innan det sköljs bort med varmt vatten.
  • Tag 0,5 dl raps eller olivolja, 3 dl fint havssalt, 2 teskedar honung och 1 matsked torkad timjan eller rosmarin. Blanda alla ingredienser i en burk. Massera sedan kroppen med blandningen innan du duschar.
  • Skölj av och smörjer med en kroppslotion. Den ska motverka uttorkning, ge huden fukt och göra den smidig och mjuk. Kroppslotion absorberas av huden och kletar inte.

 

SÄTT FART PÅ BLODCIRKULATIONEN

Torrborstning stimulerar både hud och kropp och sätter fart på blod-cirkulationen. Normal hud tål 10 minuters daglig torrborstning, om man inte använder alltför hårda borstar som sliter på huden.

 

Genom att blod-cirkulationen stimuleras vid torr-borstning förbättras kroppens möjligheter att göra sig av med olika slaggprodukter genom huden. Huden ska masseras med små, fasta, jämna, roterande rörelser från tåspetsarna upp mot hjärtat. Till sist borstas från ryggen ner mot midjan och från baksidan av benen mot midjan.

 

Om du vill torrborsta dig regelbundet är det klokt att välja en dyrare, äkta borste. Mina borstar har räckt i många, många år. Massageborstar med gumminoppor är också mycket effektiva. Gummiborstarna är speciellt för slapp hud eftersom de ger en intensiv och djupgående massage. Massageband och långskaftade borstar är bra att använda på skuldror och rygg. Till armar och ben är det bättre med borstar utan skaft. Borstar med avtagbart skaft är därför idealiskt för kroppsmassage. För att få en öka effekt av en massage på muskler och celluliter använd jag min massagehållare med piggar. Jag applicera först en olja, jag har gjort en björkolja, men det finns ju mycket fina oljor att köpa. Jag masserar därefter med massagehållaren i cirklande rörelser mot hjärtat. Jag har även en annan massagehållare med stora kulor som jag använder på muskler och celluliter. Den ska masseras på torr hud. Det känns att den verkligen tar på djupet och verkar mycket effektiv!

 

AVSLUTA MED EN DUSCH

I duschen efter torrborstningen avlägsnas de avslipade döda hudcellerna. Av torrborstningen blir huden slät, levande och härligt rosig.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!