Motion

Motion

 

Aldrig för svag, aldrig för gammal

 

 

Jag har insett att ju äldre jag blir desto mer förstår jag, att kroppskultur är absolut nödvändigt för att behålla hälsan. Och med kroppskultur menar jag motion i lämpliga portioner.

 

Har man fått en bra fysik i arv kan man under många år lura sig själv med att tro, att man är något sorts undantag, som inte behöver någon motion. Men en vacker dag vaknar man i alla fall upp och konstaterar med förskräckelse att något är fullkomligt galet. Gör man det inte förr, så gör man det, när man kommer upp i fyrtioårsåldern. Men många människor upptäcker det tidigare, men en del upptäcker det först då läkaren står över deras säng och medlidsamt skakar på huvudet. Då är det 99 fall på 100 för sent att göra någonting åt saken.

 

 

Civilisationen har fört med sig många glädjeämnen men också massor, med bedrövelser. Bland annat den, att muskler har en otäck vana att försvinna nästan helt och hållet, om man inte använder dem dagligen. Vi har sjuhundratjugo muskler i vår kropp och de måste då och då få sig en genomgång om de ska kunna fortsätta att vara till nytta och nöje för människan. För ett faktum är nämligen att det inte finns något större glädjeämne än att ständigt och jämnt känna sig i form.

 

En del påstår sig inte ha någon tid över för motion, andra kommer inte med någon ursäkt alls, man är medelålders eller gammal och det ska väl gå ändå. Men det är just vad det inte gör det. Det går också att göra något åt saken, om man bara vill.

 

Aldrig för gammal

Har man inte motionerat tidigare är det hög tid att börja vid 60. Men att börja med det förstånd som man rimligen kan begära att en 60 åring ska ha skaffat sig under sin livstid. Det gäller alltså att börja försiktigt. Men inte så försiktigt att det inte blir fråga om motion. Det gäller att trilskas lite grann med kroppen, mer än vad muskler, lungor och hjärtat vill. Sakta men säkert ska du då lyckas att flytta undan motståndet en liten bit för varje gång. Om några år kanske du känner dig som en ny människa som kanske orkar springa eller gå raskt en mil utan större svårigheter. Med hjälp av rätt kost, rätt träning och rätt inställning till livet. Det sista är viktigt.

 

Vad kan vi göra?

Vi människor är skapta för att röra på oss. Vi mår inte bra av att sitta still hela dagarna. Vi behöver röra på oss för att hålla musklerna och kroppen i trim. Då ökar motståndskraften och vi tål både fysiska och psykiska påfrestningar bättre. Vår kropp skulle förtvina och förlora styrka och livskraft om vi inte använde den. Nu är det hög tid att börja motionera igen. Även om vi lätt kommer av oss när det gäller motion är det inget som hindrar att vi startar på nytt. Motion efter förmåga behöver vi alla - året runt. Börja imorgon!

 

 

Och motion kan betyda olika saker för olika människor: Stärkande promenader, joggning, rolig gympa, dans eller cykelturer. Vid valet av motionsform ska man inte titta på vad andra gör utan välja det som passar just dig och din kropp och själ. Vi är ju olika som människor. Det finns något för alla och alla behöver röra på sig.

 

Den roliga motionen

Att motionera ska vara roligt, annars blir det inte av. Och det är viktigt att det blir av, kanske inte så mycket för viktminskningen som för hela välbefinnandet. Man orkar mer och känner sig mindre trött. Senor och muskelfästen blir starkare och huden smidigare. Man får bättre balans och snabbare reaktionsförmåga. Man har chansen att påverka kroppens form, fastare bröst, smalare midja, plattare mage är sådant man uppnår med motion snarare än med bantning.

 

Under de senaste tio åren har vi utsatts för ganska stelbenta rekommendationer när det gäller

motion. Men ny forskning visar att vi för att dra alla fördelar av motion och hålla oss smärta och friska, bli avspända och på bättre humör, inte måste ägna oss åt tuff maratonträning. Det går lika bra att ta det lugnare. Dagens mer nyanserade inställning till motion innebär att varje fysisk aktivitet är bra för hälsan och ökar livslängden. Man behöver inte ägna sig åt särskilda beräkningar eller ha vissa specifika mål med motionen.

 

Motion av låg intensitet som promenader, simning, cykling, längdåkning och skridskoåkning uträttar under när det gäller att främja blod- och lymfcirkulationen.

 

Och därigenom ökas takten med vilken celler och vävnad absorberar syre och näring. Genom att öka lymfcirkulationen underlättar du att avfall förs bort snabbare från de små utrymmena mellan cellerna. Lymfcirkulationen kan öka tio till trettio gånger sin normala takt under motion.

 

Motion ska aldrig vara något du skjuter upp till morgondagen. Motion ska vara något enkelt och

behagligt och ett stående inslag i ditt dagliga liv, och en lämplig tidpunkt är de som passar dig

själv. Ju enklare det blir, desto troligare är det att du motionerar. Det är en god idé att motionera vid samma tidpunkt varje dag eftersom det säkerligen gör det till en härlig vana som skänker dig glädje, tillfredställelse och en känsla av välbefinnande.

 

Något så enkelt som att promenera raskt är ett av de enklaste och säkraste sätten att ge hela kroppen motion, och det kan man göra praktiskt taget när som helst och var som helst. Det enda som behövs är ett par skor som är bra att gå i. Att promenera frestar mindre på kroppen än att jogga och är lika effektivt när det gäller att förbränna kalorier, öka hjärtaktiviteten och ämnesomsättningen och främja djupandningen.

 

Man tänker klarare, koncentrationen förbättras

och den skapande förmågan skärps. Det finns en sak till att hålla i minnet när det gäller motion. Du måste ha tålamod. Om du är ur form måste du komma ihåg att du inte blev det över en natt. Alla positiva förändringar som du väntar dig kommer att äga rum under en viss tidsrymd. Undvik att ta i alltför mycket i början och arbeta sakta men säkert. Om du tar i för mycket från början är risken större att du slutar igen. Det är ofta de alltför entusiastiska som slutar först. Lyssna till din kropp och stärk den gradvis. Satsa på det för det kommer att löna sig.

 

 

Kära du som inte har börjat motionera än! Stig upp en halvtimme tidigare. Övervinn dig själv och upptäck hur klar din hjärna blir, hur lätt och frisk du känner dig om du regelbundet tar en motionsrunda. Man behöver inte ha speciella kläder. Gå, lunka, spring eller cykla. Och, kräv lite mer av dig själv efterhand. Det gör faktiskt gott även i själen att ha övervunnit sitt lättjefulla jag. Gå ut mjukt i början och öka din prestationsförmåga efterhand- utan att snegla på klockan.

 

Och du, som av något skäl inte kan motionera. Sov och lev med öppet fönster så mycket som möjligt. Håll dig varm och försök röra på dig så mycket just du klarar av, ”det gör alltid nytta i någon rynka”, som ett gammalt talesätt säger.

 

Syre

För att fungera behöver kroppen syre. Syret kommer ut till kroppens alla delar via blodet, som syresätts av lungorna och pumpas runt av hjärtat.

Motion ökar lungornas förmåga att syresätta blodet och hjärtat, som är en muskel, blir starkare och kan pumpa ut större mängd blod per slag. Med bra kondition kan kroppen utföra fysisk och psykisk arbete med mindre ansträngning och med mindre belastning på kroppens organ.

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Räkna inte dina år, bär dem inte som en börda. De är inte tyngre än du själv gör dem till.

Krydda gärna dina dagar med en smula sorglöshet utan att för den skull vara ansvarslös. Och glöm inte, att en sak gör vi i alla fall gemensamt allesammans – åldras!

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!