Recept

Recept på honung

Många salvor och ansiktsmasker innehåller honung som rengör, peelar, mjukar upp och återfuktar. I olika hårkurer ger honung glans, volym och luktar gott.

 

Huden blir fantastiskt mjuk och härlig av honung. Honung innehåller i likhet med många rynkkrämer glykolsyra. Den bygger upp hudcellerna och stimulerar hudens kollagen. Det är när kollagenet tappar sin spänst som huden börjar bli rynkig och slapp.

 

Massagelotion för torr hy

Blanda

6 msk flytande honung

4 tsk äppelcidervinäger

4 msk kallpressad olivolja, jojoba eller kallpressad rapsolja tillsammans.

 

Blandningen har jag på badrumshyllan. Äppelcidervinägern normaliserar hudens pH-värde. Massera in lotionen och börja med halsen. Fortsätt i cirklande rörelser upp till pannan. Skölj sedan med ljummet vatten. En mjukgörande och renande massage. Den här lotionen använder jag på morgonen.

 

 

HONUNG

gör oss vackrare

Det är inte bara honungens antiseptiska verkan utan även dess sammandragande förmågan på den glatta muskulaturen (det är på grund av kolinet) gör den användbar inom kosmetiken. Honungens pH-värde ligger genomsnittligen mellan 3,3 – 4,9.

 

Visst är honung ett underverk!

Att använda honung till sin hudvård gör att huden blir mjuk och len och honungen löser upp smuts utan att torka ut huden som en vanlig tvål gör. Som hudvårdande medel kan den användas på alla hudtyper men är särskilt välgörande för den torra och nariga huden. Honung är renande och läkande och tar lätt bort döda hudceller och framför allt är den fuktighetsbevarande. Varför köpa dyra skönhets- produkter, när man kan göra dom själv?

 

Rengöring

Honungsrengöring är mycket bra för att rena porerna på djupet.

Men först bör du ta bort make upen med en mild lotion. Använd vad du tycker känns bäst för dig. Efter det, för att rena huden på ett grundligt sätt ska du lägga på ett tunt lager honung. Jag använder lite tjockare honung. Lämna honungen på i ett par minuter så att den torkar lite och blir klibbig. Ta sedan och tryck in dina fingertoppar i honungen och huden och ryck bort den igen. Föreställ dig att du dammsuger porerna.

 

Undvik ögonområdet från ögonbrynen till ungefär två centimeter under ögonen, för där är huden mycket ömtålig. Massera sedan med mjuka, cirklande rörelser, doppa sedan fingrarna i varmt vatten och fortsätt. Massera några minuter, skölj sedan med varmt vatten och torka torrt.

 

Värmen från vattnet gör huden mjuk och därmed avlägsnas lättare ingrodd smuts och döda hudceller. När porerna har rensats på täppande material börjar de dra ihop sig och bli finare och mindre. Utvidgade porer tilltäppta av mörkt fet och olja är väl vad man vill arbetar på att förändra!

 

Honungspeeling

Blanda 1 msk honung med 2 msk finmald mandel och 1 tsk citronsaft. Massera in i ansiktet försiktigt och skölj av med varmt vatten.

 

Honungsmask för alla hudtyper

Lägg en mask av honung i ansiktet tre gånger i veckan. Låt sitta en halvtimme. Skölj av med varmt vatten. Resultatet är förbluffande trots att det är så enkelt - huden blir mjuk, smidig och välnärd. Här använder jag den fasta okokta honungen, det är den honung som är mest verksam.

 

Uppfräschande ansiktsmask för alla hudtyper

2 tsk honung

1 tsk citronsaft eller äppelcidervinäger

1 äggula

2 tsk vetekli

Rör ihop ingredienserna till en jämn smet och lägg masken på rengjort ansikte och hals. Vila i 20 minuter. Skölj sedan med ljummet vatten.

 

Tänkvärt

Honung för immunförsvaret

 

Pollen eller frömjöl är blommornas manliga könsceller som ska befrukta växterna. Pollen är rik på enzymer, äggviteämnen och lecitin. Pollen anses öka prestationsförmågan, reglera ämnesomsättningen, stärka körtelfunktionen, öka procenten hemaglobin i blodet, minska risken för infektioner, förhindra strålskador och bidrar till att man mår bra psykiskt.

 

Bidrottninggelè bildas i arbetsbinas körtlar av ett fermenterat pollenextrakt. Bidrottningen som får gelén hela livet blir 50 gånger äldre än arbetsbiet. Gelén innehåller bland annat viktiga B-vitaminer, aminosyror, kolhydrater och enzymer. Bidrottninggelè har visat sig vara bra vid klimakteriebesvär, hormonella störningar både hos män och kvinnor, trötthet, depression, dålig koncentrationsförmåga och vid infektioner.

 

Propolis eller bikitt är en spröd kåda som innehåller vax och terpentinhaltiga ämnen. Det används för att desinficera och täta bisamhället och för att skydda larverna mot mikroorganismer. Propolis har dokumenterad effekt mot virus, bakterier, svamp och är gynnsamt även vid sårläkning och skadade slemhinnor.

 

 

Bada i mjölk och honung!

Häll i en liter mjölk blandat med 2 dl honung i det varma badvattnet och rör om. Du kan även blanda i 2 dl havssalt och Njut!

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

En härlig skrubb till kroppen

 

2,5 dl honung (mjukgör och läker)

6 matskedar kakaopulver (innehåller mycket antioxidanter)

 

2, 5 dl fint havssalt (är stimulerande och mineralrikt)

1,25 dl olivolja (är näringsrik och stärkande för huden)

 

Blanda honung, choklad och olivolja. Häll sedan i havssaltet, lite i taget och rör om ordentligt. Blanda allt i en burk med tättslutande lock.

 

Massera huden med den här renande skrubben innan du stiger ner i badet eller in i duschen. Skölj noga av allt men använd inte någon tvålprodukt. Det fina fettet som finns kvar på kroppen återfuktar huden fint

Bra böcker

Bivax

 

Bivax tas från bikupor där det utsöndras naturligt av bin. Redan de gamla egyptierna använde det för balsamering och romarna använde det för att skydda och impregnera sina väggar.

Bivaxet lindrar och skyddar huden mot uttorkning utan att täppa till porerna och stör inte deras förmåga att andas.

 

Huden absorberar inte bivax så det skapar därför en skyddande barriär för huden och läpparna, därmed behålls fuktigheten i dessa områden. Bivax ger ett utmärkt skydd mot väder och vind.

 

Jag tycker verkligen om att arbeta med denna underbara gåva från naturen!

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!