Mandel

Mandel

 

MANDEL

Nötterna kom före risgrynen

Nötter dyker ibland upp i gamla sagor. Då innehåller de ofta hemlighetsfulla ting. Den lilla godbiten är en viktig symbol eftersom det värdefulla innehållet döljs bakom ett hårt skal. I den judiska traditionens bibel utläggningar jämförs de heliga skrifterna med en nöt. Skalet motsvarar de historiska fakta som nämns i dem. Kärnan står för sinnebilderna och mysterierna.

 

Hos kyrkofadern Augustinus, som levde på 300-talet efter Kristus, avbildar nöten tre substanser. Höljet står för köttet, skalet för skelettet och kärnan för själen. Nöten står också för fruktbarhet. Forna tiders brudpar fick ofta nötter i bröllopsgåva. Man kastade även nötter på dem, en sedvänja som i dag ersatts med risgryn. I Frankrike säger man att ett år med en riklig skörd av nötter innebär att det föds många barn. (Källa: Symoollexikon av Hans Biedermann)

 

 

Mandel är rena hälsomaten älskad under årtusenden

Mandel odlades av grekerna redan för 2500 år sedan och använde dem både som mat och medicin. I Sverige har den funnits sedan 1300-talet. När barnen gick på kalas på l800-talet bjöds de på mandelmjölk, den tidens läsk. Drycken gjordes av finmald sötmandel, som spetsades med lite bittermandel och rördes ut i vatten smaksatt med socker. I dag gör man mandelmjölk på vatten och mandlar som man mixar tills blandningen liknar mjölk. Silar sen blandningen i omgångar och pressar ut mjölken med baksidan av en sked. Mandelmjölk är härligt, otroligt nyttigt och mättande.

 

Mandeloljan, som utvinns ur fröet, har länge använts vid tvål- och parfymtillverkning. Mandelträd som ger sötmandel blommar med vita blommor, inte att förväxla med de mandelträd som blommar i rosa – de ger bittermandel.

 

Mandelbusken tillhör egentligen familjen rosenbuskar och själva ordet kommer från latinet och betyder ”värd att älskas”. Mandeln är egentligen ingen nöt utan en stenfrukt, och släkt med persikor, aprikoser och plommon. Ytterst finns frukthöljet som spricker när mandeln mognar. Innanför ligger stenen med ett hårt skal som tas bort genom att man knäcker den. Det frö som vi då hittar och som är brunaktig, är mandeln.

 

Enligt den ayurvediska medicinen är det också den bästa av alla "nötter". Den höjer livsenergin, vilket ger liv åt intellektet och andligheten och stimulerar fertiliteten. Mandel motverkar slembildning och är därför bra mot hosta och astma. Den innehåller amygdalin som är verksamt mot cancer och även terapeutiska doser av salicylsyra som verkar smärtstillande. Det bruna skalet kan vara irriterande för tarmslemhinnan, men det kan man lätt skala bort efter skållning.

 

Mandlar innehåller mer protein än ägg och en

handfull mandlar om dagen blir ett perfekt mellanmål. Alla nötter är dessutom rika på antioxidanter. De försvarar kroppen mot angrepp av fria radikaler och kan stärka skyddet mot cancer och hjärtsjukdomar. Nötter är också fiberrika. Fibrer hjälper tarmarna att arbeta, samt förbättrar kroppens förmåga att förbränna fett och kolhydrater. Nötter innehåller omättat fett. Alla som har problem med höga kolesterolvärden på grund av att de äter för mycket mättat fett kan få bättre värden av att byta ut dem mot nötter eller andra livsmedel som innehåller omättat fett. Men nötterna i sig ger inget mirakelresultat. Det handlar om vad man stoppar i sig sammanlagt. Hur mycket nötter man kan äta är individuellt. Det beror på hur stort energibehov man har.

 

Men alla kan inte njuta av de proteinrika nötternas hälsofrämjande effekter. Mellan en och tre procent av befolkningen är allergiska mot nötter. Allergin kan vara livslång och antalet drabbade ökar. Jag har själv varit allergisk mot alla nötter när jag var barn. Men tack och lov har det sakta blivit bättre när jag blev vuxen. Nu äter jag ganska mycket nötter och speciellt mandel. Är man allergiker ska man lusläsa innehållsförteckningen på olika livsmedel för att inte få i sig nötter av misstag och drabbas av en allergichock.

 

De nyttiga ämnena är bra för hela kroppen

Nötter är fulla med vitaminer, näringsämnen och fibrer

Jag tycker att mandel är bäst. Den ger oss mycket av det mesta, protein, fibrer, B-vitaminer,

magnesium, vilket är särskilt viktigt för att stödja binjurarnas funktion och för att omsätta essentiella fettsyror i kroppen, zink, fosfor, järn, sunt fett, inte så mycket kalorier men mycket E-vitamin

 

Det är bra för:

  • Blodet: De sunda fettämnena sänker mängden skadligt LDL-kolesterol.

 

  • Vikten: Innehållet av fett, protein och fibrer ger lång mättnad. Fibrerna i mandel hjälper till att hålla blodsockret på en stabil nivå. Därför slipper man drabbas av suget efter sötsaker.

 

  • Blodkärlen: Antioxidanterna, bland annat selen och flavonoider, förhindrar kolesterol från att förvandlas till livsfarliga blodproppar.

 

  • Nervsystemet: Kalium, magnesium och tiamin medverkar till att nervsystem och muskler fungerar och reagerar rätt och snabbt. Mandlar innehåller mycket magnesium vilket är särskilt viktigt för att stödja binjurarnas funktion och för att omsätta essentiella fettsyror i kroppen. Av låga magnesiumhalter kan man få nervösa spänningstillstånd, oro, lättretlighet och sömnproblem.

 

  • Tarmen: Fibrerna håller skadliga ämnen borta från tarmväggen. De ger bättre passage och minskar risken för tarmcancer.

 

  • Hjärnan: Zink, B-vitamin och selen är viktigt för minnet, koncentrationen och humöret. Protein medverkar också när signalämnet dopamin bildas. Det är viktigt för att man ska känna sig glad och nöjd.

 

  • Immunförsvaret: Zink stärker immunförsvaret, liksom antioxidanter som flavonoider, E-vitamin och selen hjälper vår kropp att försvara sig mot skador.

 

  • Hormonbalansen: Vår kropp behöver bland annat zink, selen och E-vitamin för att bilda hormoner.

 

Mandel ska förvaras torrt och inte för varmt. Det bästa är att förvara dem i kylskåpet för att undvika att de härsknar.

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!