Vatten

Vatten

Vatten är nödvändigt för att vi ska må bra. Näst efter syre är vattnet det viktigaste vi förbrukar. Det har ingen smak, lukt eller färg, men räknas ändå som livets viktigaste elixir.

 

Vi skulle kunna överleva i flera veckor om vi bara åt potatischips (fem chips ger 80 kalorier, tillräckligt för att behålla energinivån under en timme när vi sitter ner). Men utan vatten skulle vi dö på några dagar, trots att det inte innehåller en enda kalori.

 

Vatten invärtes och utvärtes är nödvändigt både för hälsan och hygienen. Vanligt vatten är också vårt viktigaste skönhetsmedel - och det billigaste. Ett glas vatten i timmen gör oss friskare, piggare och vackrare. Huden blir mjukare, rynkorna färre och kroppen slankare.

 

Vätskebalansen

Vatten är grunden till vår överlevnad. Vattnet transporterar näring till cellerna och för bort avfall. Utan vätska kan vi inte heller bilda några nya celler. Vi behöver även vätska för att smälta maten och för att reglera kroppstemperaturen. Två tredjedelar av vattnet finns inuti cellerna och resten i kroppsvätskorna. Vätskebalans innebär att vi har rätt proportioner mellan vattnet i cellerna och vattnet utanför.

Men för att vätskebalansen ska fungera måste också salthalterna vara ungefär lika höga i cellerna och kroppsvätskan. Vattnet i cellerna innehåller huvudsakligen kaliumsalter, medan vatten utanför cellerna har ungefär samma sammansättning av koksalt och andra natriumsalter som havsvatten. Det är därför vi blir salta på huden när vi svettas och tårarna smakar hav. När natriumhalten i de yttre kroppsvätskorna ökar skickar hjärnan ut signaler som får oss att känna törst. Det händer till exempel när vi har ätit alltför salt mat. Om natriumhalten minskar, till exempel när vi svettas mycket, behöver vi främst salt för att återställa vätskebalansen.

 

Dricka vatten

Vi vet att vi ska dricka mera när vi motionerar eller när det är mycket hett. Den varma och torra inomhusluften är mera förrädisk. Vi märker inte att vi svettas och tänker inte på att vi behöver vätska. Men vi kan se att huden blir torrare. Håret blir "elektriskt" och livlöst. Vi mår också sämre, blir trötta, dåsiga och får huvudvärk när vi inte får tillräckligt att dricka. Ett glas vatten i timmen rekommenderas!

 

Vårt törstsinne är inte alltid med på noterna, trots att kroppen behöver bli tankad. Särskilt gäller detta i dagens fartfyllda och stressiga samhälle där vi lätt glömmer bort att dricka. Det är därför viktigt att skapa rutiner för att dricka. Det är faktiskt så viktigt med vatten att man bör dricka fast man inte är törstig. "Tvinga sig till törst" är ett bevingat uttryck som passar in på många. När man väl har vant sig vid att dricka mycket vatten varje dag går det av bara farten, men innan dess kan det vara svårt att få i sig den nödvändiga mängden.

 

Åtminstone en halv liter avdunstar varje natt när vi sover. Under dagen då vi arbetar och rör oss, svettas vi och kroppen förlorar mera vatten. Ytterligare en halvliter hjälper till att rensa ut giftiga slaggprodukter. Resten används till att fylla varenda cell och smörja alla våra rörliga delar. Enbart hudens, det största organet med ca. 2 kvadratmeter, måste innehålla tio procent vatten för att förbli flexibel och smidig. Allt det här händer varje gång vi dricker den bästa törstsläckaren i hela världen - ett glas vatten.

 

Smalare med vatten

Vatten är den perfekta "bantningsdrycken" man kan dricka precis hur mycket man vill eftersom vatten inte innehåller några kalorier, som jag har nämnt tidigare. Vatten dämpar hungerskänslorna mellan måltiderna och hjälper dessutom kroppen att bli av med slaggprodukter. Ett glas vatten innan frukosten är ett bra sätt att börja dagen på.

 

Vatten har en avstressande effekt, det lugnar magen och piggar upp kroppen. Varje gång man blir sugen på godis eller mellanmål kan man prova att dricka ett glas vatten. Och ett glas vatten en halvtimme före varje måltid gör oss mindre hungriga. Men aldrig till maten, vätskan ställer bara till trassel för matsmältningen. Man ska dricka efteråt i stället. Men det kan nog vara svårt, så vi kan väl försöka att dricka så lite som möjligt till maten.

 

Kropp och själ

Men när vi ligger i vattnet eller leker i det, fräschar vattnet upp delar av psyket som ingen annan vätska kan nå. Det renar, ger avkoppling och liv både till kropp och själ. Vattnet är hälsosamt både för känslor och muskler. Vattnet ger människokroppen en större frihetskänsla än någonting annat på jorden. När vi sover, drömmer vi om det. Carl Jung, den schweiziske psykoanalytikern, trodde att drömmarna avslöjar vårt medfödda minne eller vårt "kollektiva undermedvetna", där vattnet symboliserar känslor och känsloflöden.

 

Sigmund Freud, den österrikiske filosofen, trodde att det mesta som plågar oss representerar undertryckt sexualitet, och drömmen om vattnet är en påminnelse om det längsta badet i vårt liv - de nio månaderna i moderns mage. Under alla omständigheter har vattnet en betydande inverkan på vårt undermedvetna, lika mycket som känsel och lukt.

 

Vatten har använts i århundraden för att rena och mjuka upp kroppen. Den senaste forskningen visar att vår förmåga att flyta i vattnet har en terapeutisk inverkan.

 

Människokroppen blir nästan viktlös, och vi känner oss nittio procent lättare än på torra land. Varje pool, å, sjö eller havsstrand lockar oss att hoppa i. När vi väl gör det, blir själen lika uppfriskad som kroppen, och vi plaskar, simmar och dyker med barnslig förtjusning, innan vi går upp - uppfriskande och förnyade.

 

Träna

Att träna i vatten är ytterst terapeutiskt - motståndet gör träningen effektiv, trots att vi inte upplever den som någon ansträngning. Muskler kan tänjas utan problem, och leder trycks ihop utan en plötslig stötchock. Det är därför modern vattenterapi har utvecklats så kraftigt. I dag simmar tävlingshästar för att förbereda sig inför ett lopp, idrottsmän tränar i bassänger, det finns vattengymnastik för havande kvinnor, aquarobics med fastspända vikter för träningsfantaster, och dussintals fysioterapeutiska program för äldre, handikappade och skadade.

 

Vattnet får kroppen att koppla av, och vi känner en unik frihet, som vi inte kan njuta av någon annanstans på jorden.

 

Tvätt

Vattnets andra huvudanvändningsområde är för tvätt. Grundläggande hygien vore en omöjlighet utan H2O- molekyler - de bildar det bästa lösningsmedlet i världen och avlägsnar försiktigt all smuts på utsidan av kroppen. Trots att vi lägger till tvål, kan vattnet ensamt ta bort alla de miljoner olika bakterier som lever i varje mänsklig armhåla. En tvätt enbart med varmt vatten ger en fräsch, mjuk och sensuell upplevelse.

Ett annat ställe som mår bra av en daglig dos vatten är ansiktet

Vatten är det bästa antirynkmedel av alla. Det är därför varje tub med kosmetisk hudkräm innehåller trettio - femtio procent vatten, medan särskilda fuktkrämer innehåller sjuttio - åttio procent. Det är vattnet som i första hand mjukar upp huden. De flesta andra ingredienser håller antingen kvar vattnet i huden genom att lägga ett skyddande lager över (olja), lockar till sig extra vattenmolekyler (t.ex. glycerol, som är en fuktbindare), binder en kemikalie till en annan, ger en mjukare konsistens osv. Även om en fuktkräm kan göra huden mjukare genom att öka dess mängd vatten, kan den inte göra det i längden. Med åren blir vår hud tunnare och torkar ut, så inte ens de dyraste fuktkrämerna kan ge oss någon evig ungdom.

 

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!