Molkosan

Molkosan

Från vassla till näringsrik Molkosan

Vassla framställs av den komjölk som används vid osttillverkning. Mjölk innehåller naturligt mjölksocker men när löpe tillsätts, startar en process som leder till att mjölkproteinet börjar klumpa ihop sig. I denna process försvinner i princip allt mjölksocker. Klumparna samlas upp, pressas samman och blir så småningom ost. Den vätska som återstår när all ostmassa tagits bort är vasslan.

Vasslans kvalitet bestäms i hög grad av det bete som korna haft tillgång till. Molkosan framställs från den mjölk där korna betat på mycket örtrika ängar i norra Schweiz.

Växtligheten på alpsluttningarna är kraftigare och saftigare eftersom den växer långsammare än den som växer längre ned. Inget konstgödsel används på dessa marker, utan alla värdefulla näringsämnen som finns i gräset och i alpörterna finns också med i mjölken som Molkosan framställs från.

 

MÅLTIDSDRYCK

Molkosan är en koncentrerad, näringsrik och mjölksyrad vassledryck som också är fettsnål och kalorifattig. Hur mycket eller lite Molkosan som bör tillsättas i ett glas vatten, är en fråga om tycke och smak. Börja med ca 1 tsk/glas och öka efter hand som du känner att du vill ha mer. Blanda gärna Molkosan i friskt källvatten eller naturligt mineralvatten. Molkosan har en frisk och syrlig smak och är utmärkt som törstsläckare.

Eftersom Molkosan är mycket kalorifattig och fettsnål kan den med fördel drickas ofta. Precis som andra syrliga drycker bör du skölja munnen med lite vatten, om du vill borsta tänderna direkt efter att du har druckit Molkosan.

 

Molkosan går även utmärkt att använda utvärtes

Det man ska tänka på är att Molkosan är mer desinfekterande än sprit, så man kan spädas ut den vid behov. Det är verkligen en produkt som jag tycker man ska ha i sitt husapotek.

 

TIPS

Blanda:

  • 2 matskedar Molkosan
  • 4 matskedar honung i en glasburk.

Är effektfullt på färska sår, kliande torra sårskorpor, insektsstick, sår och finnar.

Förvaras i kylen och håller sig bra i 3 mån.

 

Utmärkt till finnar:

Badda med Molkosan och Echinaforce. Badda först med en tops fuktad med ren Molkosan, som reglerar surhetsgraden, låt torka fem minuter. Sedan baddar du med Echinaforce som hämmar bakterietillväxten och tar bort inflammationen.

 

MOLKOSAN

Alla magar mår bra av Molkosan - vanliga eller uppsvällda, gasiga eller tröga.

Molkosan stimulerar den normala ämnesomsättningen och medverkar till en bra tarmflora. Molkosan är bra för hela kroppen, den upprätthåller och återställer flera kroppsfunktioner.

 

Molkosan fungerar även som syraneutraliserande, vilket motverkar halsbränna och sura uppstötningar. Mjölksyran i Molkosan bidrar också till en gynnsam tarmflora vilket är bra för de goda bakterierna i magen. Eftersom Molkosan blir basisk i kroppen är den en nyttig motvikt till all syrabildande mat som vi äter i form av t ex bröd, ost, kött och snabba kolhydrater. En bra start på dagen är ett stort glas vatten med en matsked Molkosan. Det renar huden.

 

Huden blir bättre

När magen mår bra syns det även på huden. När matsmältningen fungerar, tarmfloran är bra och blodsockret stabilt, syns det på huden som blir fastare och får en fräschare lyster. Även hyn i ansiktet avspeglar ofta hur våra magar mår.

 

Vätskedrivande

Molkosan är bra att dricka för personer som lätt samlar på sig vätska, eftersom den innehåller kalium och låga halter natrium som bidrar till en milt vätskedrivande effekt.

 

KUR

Om du inte dricker Molkosan regelbundet eller om du gör det, men känner att du vill ”fräscha upp” kroppen, så prova en Molkosankur!

 

Denna kur rensar och upprättar, på ett naturligt sätt, många bra funktioner i kroppen. Din kropp kommer att upplevas som fastare och huden fräschare – på köpet blir du även piggare. Drick ett glas (2,5 dl) Molkosanblandning varje timme i 8-12 timmar och gör detta i ca 7-14 dagar. Molkosanblandningen är baserad på 3-4 msk Molkosan till 1 liter vatten. (Källa: Bioforce AB)

 

NAGELSVAMP

Vid nagelsvamp blir ofta nageln missfärgad, gul och förtjockad. Det beror på mängden av förhornade lösa hudceller, som lyfter upp nageln och som gör att cirkulationen i nageln blir sämre. Försök att badda med en blandning av:

1 matsked Molkosan, 15 droppar eterisk olja av Tea Tree, 5 droppar citron, 5 droppar kardemumma, 5 droppar kanel och 5 droppar nejlika. (Källa:Gröna apotek av Marie-Louise Eklöf)

 

PEELINGMASK:

Molkosan, eventuellt spädd med vatten, baddas på ansiktet. Jag använder ren Molkosan och låter det sitta på ca 15 minuter. Här måste man testa, vi har ju alla olika hud. Sköljs av mycket noggrant med rikligt med vatten. Jag tvättar av ansiktet sen med honung. Kan upprepas en gång i veckan.

ANSIKTSMASK:

En helt underbar och välgörande ansiktsmask. Förbättrar hyns struktur och färg. Återfuktar och rengör på ett effektivt men ändå milt sätt. Passar alla hudtyper.

 

Blanda i en burk:

  • 2 teskedar ren kakao (en kraftfull antioxidant, behövs för att hindra de skadliga fria radikalerna som påskyndar hudens åldrande)
  • 2 teskedar gurkmeja (ger huden en frisk och hälsosam lyster, är mjukgörande och fuktgivande, även den en kraftfull antioxidant)
  • 2 teskedar grön eller röd lera (lera är djuprengörande och sammandragande på huden. Den tar bort orenheter och tillför spårelement och mineraler. Den gröna leran tar du om du har normal eller fet hy, den rosa leran för torr och känslig hy)

 

Rör ihop 2 teskedar av blandningen och 2 teskedar Molkosan till en jämn smet. Det kan bubbla lite, applicera på nytvättat ansikte och låt verka i 10 – max 20 minuter. Skölj av med varmt vatten och avsluta med kallt och torka torrt. Huden känns verkligen fräsch!

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!