Ansiktsmasker

Ansiktsmasker

Att lägga en ansiktsmask är bra för både kroppen och själen. Ansiktet får näring och kroppen får en chans att slappna av. Även den mest problemfria hy behöver då och då en uppfräschande kur. Det allra bästa är då en ansiktsmask. Huden blir mjuk, smidig och ren djupt ner i porerna. Cirkulationen ökar under behandlingen och hyn får frisk lyster. Masken sluter porerna, jämnar ut rynkorna och gör hyn klar och frisk.

Vintertid brukar de flesta av oss lida av torr och livlös hud och då kan en fuktmask göra underverk. Har du mycket orenheter, kan du pröva en djuprengörande lermask. Du gör lätt din egen ansiktsmask! I kylskåpet eller grönsakslådan kan du hitta allt du behöver till en hemmagjord ansiktsmask, som kan vara minst lika bra som de professionella. Vi människor har använt fetter, vaxer och oljor i många tusen år för att mjukgöra, vårda och läka vår hud. Det behöver ju inte vara så märkvärdiga ingredienser för att få en välnärd, smidig hud med bra cirkulation.

 

En ångbehandling av ansiktet är ett bra sätt att djuprengöra huden

En ansiktsbehandling med ånga och eteriska oljor ger rengöringen det där lilla extra. Ångan ökar hudens andning, gör rent porerna på djupet, frigör huden från slaggprodukter och toxiner. Dessutom mjukar ångan upp huden och luckrar upp döda hudceller vilket gör att de lossnar lättare. De finns särskilda ansiktbastur att köpa som inte är dyra. Jag rekommendera det verkligen, jag har en själv. Annars kan du få nästan lika bra resultat med en skål med kokande vatten och en handduk att täcka huvudet med.

 

 1. Gör rent ansiktet mycket omsorgsfullt. Tvätta händerna och ta en klick rengöringsmedel eller olja i handen. Fördela på halsen, kinderna och pannan och massera in med cirkulerande rörelser. Värmen från fingertopparna hjälper till att den tränger in. Torka av med fuktig tvättlapp och gör om massagen igen. Var särskilt noga med att massera T-zonen, där det finns miljontals talg och svettkörtlar. Avsluta med varmt vatten och tvättlapp, torka dig torr med handduk.

 

 1. Värm ansiktsbastun eller häll hett vatten i en skål. Tillsätt 5 – 10 droppar eterisk olja. Luta huvudet över skålen med det heta vattnet eller ansiktsbastun. Täck huvudet med en handduk. Du kan ånga ansiktet i 5 – 10 minuter. Om du inte tar en ångbehandling kan du blöta en liten frottéhandduk i varmt vatten och krama ur den. Placera den varma handduken över ansiktet och låt den ligga på tills den har svalnat. Det hjälper till att öppna porerna.

 

 1. Peela ansiktet och massera i cirklande rörelser. Avsluta med varmt vatten och tvättlapp.

 

 1. Ta lite olja och massera in i ansiktet. Börja med att massera halsen och arbeta dig uppåt över hals och ansikte med långsamma, cirkulerande rörelser. Klappa in oljan försiktigt runt ögonen. Stryk tvärs över pannan. Börja om från början igen. Torka av överflödet av oljan med en ansiktsservett.

 

 1. Blanda din ansiktsmask du vill ha. Applicera din ansiktsmask och luta dig tillbaka och njut! Lägg gurkskivor på ögonlocken, det svalkar. Låt verka i 10 – 20 minuter.

 

 1. Tvätta av masken med varmt vatten och klappa ansiktet och halsen torra med en mjuk handduk. Avsluta med ett blomvatten som passar din hudtyp, innan du smörjer in dig med lite olja eller en skön ansiktskräm.

Grön ansiktsmask

Grön härligt närande ansiktsmask som passar till alla hudtyper, här kan du variera med de eteriska oljorna och de kallpressade vegetabiliska oljorna, alltefter hur din hud mår. I dag har jag valt vetegroddsolja, att smörja in före, att blanda i masken och som avslutning istället för en ansiktscréme. Vetegroddsolja är en halvtorr olja som är rik på E-vitamin. Mycket bra till känslig hud som behöver näring, och det tror jag alla hudtyper behöver nu i höstrusket!

Regenererande och återuppbyggande av huden. Stärker muskulaturens funktion och gör huden mer elastisk. Effektiv anti-oxidant. Den ger en smidig hud med vacker lyster.

 

Här ska leran vara fuktig och mjuk på ansiktet, då är den både rengörande, sammandragande och uppstramande samtidigt som den ger fukt och hjälper andra ämnen ner i huden. Om masken börjar torka, spraya med lite Aloe Vera juice.

 

Den här masken kan du ta som en kur, tre eller två gånger i veckan. Två gånger räcker den till både ansiktet, hals och dekolletaget. Masken håller sig minst en vecka i kylskåpet. Blanda ihop alla ingredienser, masken ska vara krämig och ganska tjock. Häll upp på en liten burk som du bör förvara i kylskåp. Rengör huden noggrant och massera in lite olja i ansiktet innan du lägger på masken. Låt verka i 15-20 minuter. Tvätta av med ljummet vatten avsluta med kallt. Svep några tag med en bomullstuss som du har fuktat rejält med Aloe Vera juice. Massera sedan in några droppar ansiktsolja på ansikte och hals när huden fortfarande är fuktig.

 

Innan masken gör jag en peelingblandning som jag förvarar i badrummet i en burk med tättslutande lock.

 • 4 matskedar malda havregryn
 • 4 matskedar majsmjöl eller rismjöl
 • 4 matskedar kallpressad vetegroddsolja

Blanda alla ingredienser och lägg i en glasburk.

 • Innan jag lägger masken tar jag ett par teskedar och blandar med lite vatten till en mjuk pasta. Den blir härligt sammetslen! Massera in i ansiktet med cirklande rörelser en liten stund för att få bort de döda hudcellerna. Skölj av och lägg på masken.

Blixtkur

Här kommer ännu en ansiktsmask med ägg.

När du känner dig extra trött och behöver pigga upp dig innan du går ut en kväll efter jobbet.

Rengör ansiktet grundligt med en rengöringscremè. Bind sedan upp håret från ansiktet.

 

Du kanske tycker att ansiktet ser trött och slapp ut. ”Kråksparkarna” kring ögonen och smårynkorna kring munnen framträder extra mycket. Då finns det bot.

 

Äggvitan vispar du till skum och tillsätter 15 droppar citron. Lägg masken på ansiktet och låt den torka in. Det tar ett par minuter. Tvätta sedan bort allt i rikligt med ljummet vatten. Äggvitan och citron tillsammans gör att huden blir fast.

Äggulemasken

Då är det ”kråksparkarnas” tur. Rör ut den sparande äggulan med 15 droppar olivolja och 2 droppar citron. De ställen som du tycker att du vill behandla, ex. i pannan, vid yttre ögonvrårna och vid munvinklarna, ska du först trycka ett par varma kompresser (frottélappar) på. Stryk sedan äggmasken på rynkorna med en pensel. Låt masken sitta på 15 minuter och tvätta sen bort med ljummet vatten. Du kommer att bli överraskad! Äggulan innehåller massa nyttiga ämnen som har en förbluffande utjämnings- och djupverkanseffekt.

 

Avsluta med en jästmask på hela ansiktet

Rör ihop ett halvt paket jäst med lite turkisk yoghurt till en gröt, lagom att stryka på. Fördela masken jämnt över ansiktet. Efter 15 minuter börjar masken stelna. Sätt då fingertopparna mot kinderna och börja systematiskt massera bort masken med kraftiga cirkelrörelser. Skölj av ansiktet i ljummet vatten och avsluta med kallt. Hela behandlingen har tagit ca. 40 minuter.

 

Om du hinner, försök att vila fullständigt avslappnad i 20 minuter i ett mörkt rum.

På ögonen lägger du kompresser, doppade i kallt svart te. I Kina hör den här metoden till de traditionella skönhetsmedlen och används för att ge ögonen en varm och ren glans en hel kväll.

Resultatet ger lön för mödan. Nu är det dags för make up. Trevlig kväll!

Ägg

Innehåller högvärdigt protein som behövs för uppbyggnad och underhåll av kroppens alla vävnader. I ägg finns också A-vitamin, som behövs för tillväxten och ögonen, B- och D-vitaminer, mineralämnen och fett. Gulan är mer näringsrik än vitan.

Här vill jag gärna dela med mig av två härliga recept på ett ägg:

 

Av äggvitan gör jag en Rengöringskräm

Den här blandningen löser upp ytliga orenheter i porerna samtidigt som den rengör huden.

 

 • 2 msk havregrynsmjöl (jag mal havregryn i en kaffekvarn eller så kan du bara stöta grynen fint i en mortel)
 • 1 msk honung
 • 1 äggvita
 • 2 droppar eterisk citronolja

 

Blanda ihop ingredienserna och häll över i en ren glasburk. Massera in 1 eller två teskedar på huden under ett par minuter. Skölj med varmt vatten och torka huden försiktigt.

 

Av gulan gör jag en ansiktsmask med rasul lera (marockans tvållera) som blir en härligt närande ansiktsmask

 • 2 msk rasul lera
 • 3 msk grekisk yoghurt
 • 1 äggula
 • 5 droppar eterisk lavendelolja
 • 1 tsk olja, ta den du tycker mest om, avokado-, oliv-, mandel-, vetegrodd- olja

 

Blanda ihop alla ingredienser och häll upp på en liten glasburk som du kan förvara i kylskåpet.

Använd masken flera gånger i veckan på väl rengjord hy och har du torr hud kan du massera in lite olja innan du applicerar masken.

Tvätta av med ljummet vatten och avsluta med att massera in några droppar ansiktsolja på ansikte och hals. Båda recepten håller en vecka i kylskåpet!

Ansiktsmask för blandad och fet hud

 

Den här masken innehåller asperintabletter som stimulerar

cirkulationen och härliga hallon eller jordgubbar, du väljer själv. Näringsrikt grönt te, mynta, rött vin och en äggula. Blanda och njut!

 

 

 • 1 matsked frysta tinade hallon eller jordgubbar (innehåller salicyl-, citron- och äppelsyra).

 

 • 1 tesked torkad mynta (är bra för fet och storporig hud, är smärtlindrande och sammandragande).

 

 • 2 påsar grönt te (innehåller massor av antioxidanter).

 

 • 2 tabletter aspirin (salicylsyra är ett antiinflammatoriskt och smärtlindrande ämne och är liknande med acetylsalicylsyra som är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i aspirin).

 

 • 1 matsked rött vin (innehåller polyfenol som utvinns ur vindruvans kärnor).

 

 • 1 äggula (ger näring och mjukar upp)

 

Mosa bären fint, mal myntan, det gröna teet och även aspirintabletterna till ett fint pulver i en mortel. Blanda noggrant, tillsätt vinet och blanda igen. Du kan även blanda i en mixer. Men jag har blandat (vispat) för hand och tycker att det fungerar bra.

 

Tillsätt äggulan och blanda igen. Det ska bli en mjuk fin kräm som du sen stryker över ansiktet

och halsen i ett ganska tjockt lager. Vila med masken i 30 minuter. Skölj av med lagom varmt vatten och klappa torrt med en liten frottéhandduk.

Det här är en mycket kraftfull uppiggande fuktbehandling.

Den exfolierar huden på ett skonsamt sätt. De tre fruktsyrorna, salicyl, citron och äppelsyra gör att det blir en sammandragande och uppiggande effekt. Huden blir härligt len efteråt.

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Vår hud

 

Huden är kroppens största utsöndrings- och upptagningsorgan och det är viktigt att vara noga med vad man bjuder den på. Det är faktiskt inte särskilt svårt att göra en ansiktsmask. Det finns nästan inget så avstressande och välgörande som att pyssla om sitt ansikte. Det skapar ro och harmoni och det är som om ens inre mår bra av att vårt yttre får uppmärksamhet och omvårdnad.

 

Kom ihåg, det är framför allt för din egen skull som du ska göra dig vackrare och må bättre. Ta vara på varje stund, varje tillfälle. Njut helt och fullt och upplev det djupa välbefinnande och den till-fredsställelse som skönhet och skönhetsvård kan ge.

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!