Höst

Höst

Äntligen höst! Ett nytt kapitel har börjat i naturen och i människornas livsrytm. Hösten är för mig stjärnornas tid. Förvånad stannar man och ser upp mot himlens gnistrande fyrverkeri, när man kommer ut en höstkväll. Det var ju inte längesedan kvällarna var ljusa och stjärnlösa. Först upplever man oändlighetens svindlande och opersonliga kyla men sedan varje stjärnas personliga, vänliga värme. Ja, visst har hösten sin karaktär av mycket annat också. Den har en festlig röd glans av lingon och asplöv och fladdrande kvällsbrasor. Det är en speciell känsla, att vandra i höstskogen och se lingonen lysa röda mellan mörkgröna tuvor. Lingon är unikt för sina konserverande egenskaper, som innebär naturligt lång hållbarhet utan tillsatser. Lingon innehåller höga halter av den superstarka antioxidanten quercetin.

 

 

Lingon att äta och lägga på huden!

Koka inte lingonen, kokningen bryter delvis ner antioxidanterna och vitaminerna i bären. Rårörda lingon är enkelt och gott, helt enkelt supermat. Jag brukar råröra lingon med honung.

Till huden blandar jag mosade lingon med vit lera och stryker ut på huden. Låt verka en 15 – 20 minuter. Skölj av med ljummet vatten.

 

Jag tycker hösten är härlig

och jag älskar att vara ute i naturen!!

 

Hösten är min bästa tid. Jag har alltid tyckt om hösten - dofterna, färgerna och på sommaren laddar jag "batterierna" så när hösten kommer är jag i topp och har en härlig känsla av nystart i kroppen. Jag älskar att vara ute i naturen då. Det är härligt när det blir lite krispigt i luften. När jag kommer in är det skönt att tända en brasa i kakelugnen.

 

Njut av Naturens läckerheter

Hösten är en riktig skördetid. Massor av härliga grönsaker, bär och svamp finns i naturen.

Skogen är full av härliga bär så här års. Lingon, blåbär rönnbär, nypon, björnbär och havtorn är fulla av C-vitamin. Det svenska superbäret havtornet är extremt rik på C-, E- och A- vitamin. Oljan som pressas ur havtornsbärets kärna är torr och tas lätt upp av huden. Den innehåller både omega 3 och omega 6 och betakaroten och ger en elastisk, vacker hud. Det är inte nog med det utan den har också antiinflammatoriska egenskaper och skyndar på läkningen om man har fått solskador och problem med eksem.

Det är svårt att göra sylt utan socker men jag rårör bären med honung bara och tycker att det blir mycket godare och nyttigare. Jag brukar också torka bären och ha som små antioxidantgodis under den mörka vintern. Går utmärkt att frysa in, lägg bären bara på en bricka och ställ i frysen. När de har frysigt häller du bären i en påse, sen är det lätt att ta fram så mycket du vill ha.

 

Hösten är så vacker, fruktsam och givande. Det är nu som vi kan njuta av stora mängder grönsaker. Förr i tiden var skördetiden viktigare än i dag. Den var avgörande för överlevnad och vällevnad. För mig är det viktigt med fina råvaror och det är så värdefullt att ta vara på det som naturen ger oss, särskilt mycket under hösten. Att laga goda mustiga grytor är ett måste. På hösten känns det helt okey att vara inne och tillbringa mycket tid i köket. Jag njuter av att plocka fram kokböcker och prova nya recept. Att samla vänner till trevliga middagar och äta och må bra i goda vänners lag, är en viktig del av hösten för mig.

På hösten skördas lökväxter i massor. Jag älskar lök och använder mycket i min matlagning. Gul och röd lök har en sötare och mildare smak mot slutet av säsongen och purjolöken har växt sig lite större och kraftigare. Jag förvarar löken svalt och mörkt i min källare och då håller den sig hela vintern. Glöm inte kålen. Det finns massor av goda nyttiga kålsorter. Gör en härlig sallad med rödkål och valnötter, stuva grönkål ( innehåller nästan fyra gånger så mycket C-vitamin som vitkål och tre gånger så mycket kalcium) och gör mos på blomkål. Jättegott!

 

Dags för Nystart!

Med sommaren i ryggen finns det extra kraft till nya vanor, både vad det gäller mat, träning och skönhetsvård.

 

Svamp

Få saker ger mer känsla av höst än svamp. En runda i skogen gör gott både för kropp och själ! Man blir lugnare, gladare, kreativare och mer klartänkt när man har varit ute i naturen. Det är ett skönt sätt att hämta kraft och koppla av från all stress. En skogspromenad ger bättre sömn och får blodtryck och puls att sjunka. Ge dig ut och plocka och ta med dig en svampbok så du vet vad du kan, och inte kan äta. Laga härliga soppor och gör svampstuvningar. Ta med dig en en svampkorg och rensa svampen i skogen. Använd kniv och borste innan du lägger den i korgen. Det går mycket snabbare och är roligare än att stå hemma vid diskbänken.

 

 

Förvara inte svamp i plastpåse! Visste du att svamp som läggs i plastpåse kan väldigt snabbt angripas av mögel och bakterier, vilket lätt kan bli matförgiftning. Det bästa är en svampkorg där svampen kan ligga luftigt. Den är också lättare och enklare att bära och ställa ifrån sig.

 

Kraven släpper och vi får lov att

krypa upp i soffan

Själen behöver lite ro ibland

 

Att sätta på sig en skön mysdress, ta på tjocka varma sockor, äta gott och krypa upp i soffan med en bra bok är så härligt när kvällen kommer. Kanske ta fram favoritpläden och svepa in sig i.

Samtidigt är hösten start på något nytt. Det finns ett lugn och en klarhet över hösten. Dessutom är det vädermässigt skönt, och det blir så vackert utomhus när allt förändras. Ljuset är milt och vackert, landskapet är inbäddat i dimma eller lätt regn. I hela naturen finns redan knopparna till det som ska blomma och få liv nästa år. Finns det något skönare än den vetskapen? Vi är ju en del av det stora kretsloppet, alla har vinter, vår, sommar och höst i sig.

 

För övrigt tycker jag vi ska lära av årstidernas växlingar. I dag tvingar vi oss att gå på högvarv året om, men vi ska inte glömma hur viktigt det är att försöka leva i takt med naturen. Hösten kan, förvisso, upplevas på flera olika sätt. Medan en del ser den som en lång uppförsbacke mot ett näst intill evigt mörker har andra förmågan att betrakta hösten med tillförsikt. Hur vi än ser på hösten måste vi ta oss igenom den, och tvingas därmed ha något slags förhållande till den. Ingen kommer alltså undan, och alla väljer sitt sätt att hantera mörkret, men det finns nog inget så ångesrbefriande som att vara ute i naturen och lyssna på skogen och fåglarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad mer än mörka kvällar, nakna träd och kyliga mornar

hör hösten till?

Jo, torra och nariga händer. Kyla och torr luft är två fukttjuvar, en tredje är varmvattnet vi tvättar händerna i. Fett och fukttjuvar finns det många av. Men det finns lösningar. . .

 

Jobbar man mycket inne bland papperstravar, elektriska apparater och datorer dränerar huden på fukt. Huden speglar mycket hur vi mår på insidan. Men man kan hjälpa till med rätt produkter.

 

Naturligt vackert inifrån och ut

Vårda och pyssla om dig själv och ditt utseende på naturlig väg. Välj godsaker på burk och flaska som gör gott för torr hösthud!

 

Att vi blir torra i huden är också ett tecken att vi behöver smörjas både inifrån och utifrån. Utanpå kan du prova att smörja lite extra med någon näringsrik olja, avocadoolja, vete-groddsolja och den underbara olivoljan. Den åldrade huden mår fint av macadamiolja, nyponfröolja, nattljusolja och gurkörtsolja. Det beror ju på vad du har för hudtyp, det finns massor an fina kallpressade vegetabiliska oljor. Inuti kan du smörja med olivolja, avocadoolja, linfröolja, fet fisk och massa nötter.

 

 

Under hösten och vintern klär man sig extra varmt över hela kroppen, medan ansiktet nästan inte har något skydd alls. Huden hinner inte anpassa sig till växlingen mellan sommaren och hösten. Från sommarens mera jämna temperatur och mindre stress till kyligare väder och torr inomhusluft och mer stress. Resultatet blir en uttorkad hud. Då är det extra viktigt att smörja sig med rätt kräm eller olja. Säg den kroppsdel som inte förtjänar lite extra omvårdnad under hösten? Kyligt väder och torra vindar sätter sina spår och vi får kämpa med allt från bångstyrigt mösshår, till fnasiga kinder och trötta fötter som är instängda i varma skor hela dagarna.

 

När det blir minusgrader ute är det bra att smörja in sig i god tid innan man går ut. Fukt kan

frysa i huden och orsaka spruckna ytliga blodkärl. Vi som har naturligt fet hud tycker ofta att

det är ett problem, men det kan ha sina fördelar ibland. Fet hud håller bättre i kylan och får färre linjer med åren. En tunn finporig har tyvärr alltid problem under hösten och vintern.

 

Huden är kroppens mest viktiga organ

Huden är kroppens största organ och de ämnen vi kommer i kontakt med dagligen påverkar hudens funktioner. Huden känner, andas och transporterar ut och in ämnen och skyddar, även mot kyla och värme.

 

Ge dig själv lusten att njuta av det bästa. Naturlig hudvård!

 

Huden "äter" vad den blir matad med och den naturliga hudvården bygger på ingredienser som finns i naturen och kommer i sin renaste form. Du kan själv med enkla, naturliga medel ta hand om din egen hudvård. Basen i traditionella hudprodukter är huvudsakligen mineraloljor av olika slag. De tillför inte huden ett dugg, utan blockerar hudens porer, förstör underhuden och gör huden beroende av krämen.

 

Mitt hösttips för huden är att du använder en fetare kräm på hösten, den håller kvar fukten. Använd ljummet vatten, aldrig hett vatten när du tvättar dig och avsluta med att skölja med kallt vatten så att porerna sluter sig. Att bada bastu är riktigt bra - värmen och fukten stimulerar blodcirkulationen och rensar kroppen på gifter.

 

Vår yttre hud speglar vår inre hud – mage och tarm – och hur de i sin tur påverkar vår inre miljö med alla organsystem. Allting hänger ihop! Men man kan lindra besvären, både i kroppen och på huden! Lär dig nya naturliga skönhetsrutiner, din hud kommer att tacka dig!

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skapar-glädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Hösten bjuder på allt från sol till regn

Jag älskar oktober månad, som jag tycker är lugn och fylld av sköna promenader i höstsolen, färgerna blir klarare och luften härligt krispig. Och finns det då något härligare än att vira in sig i favorithalsduken och gå på långpromenad i naturen och sparka runt bland alla färgglada löv i sällskap med nära och kära. Hösten är en tid för aktivitet och utomhusliv, och för nystart.

 

Höstmörker!

Nu har hösten smugit sig på och börjat svepa in oss i kyla, fukt och mörker. Hösten kan vara både härligt färg-sprakande och vemodig. Som gjort för en kopp te och en bra bok. Rusta dig med en stor bokhög. Den här tiden kommer det en massa nya böcker att läsa.

 

Tänk att få sätta sig i den skönaste fåtöljen och läsa en bok i lugn och ro. När höstmörkret smyger sig på behövs de stora läsupplevelserna mer än någonsin.

 

Läsa för själen!

Böckerna kan fungera som en värmande filt de dagar då tillvaron känns lite extra kantig och svår. Om mörkret och hösten gör själen lite extra bräcklig kan läsningen vara en hjälpande kur.

 

"Man måste läsa för att lära sig, bättra sig och trösta sig."

Drottning Kristina

 

Att få stiga in i någon annans värld - och i den spegla sin egen - ger en stor möjlighet till tröst.

 

 

Läsning är ett bra recept för att:

  • Förkovra sig
  • Träna läsförmågan
  • Slappna av
  • Utnyttja tiden (på resor)
  • Drömma sig bort från verkligheten

 

 

Testa den här fina oljan!

Den här fina blandningen är cellförnyande, anti-inflammatoriskt och har en antioxidant verkan. Det här är en riktig anti- age olja! 

 

Det blir 50 ml

Blanda:

2,5 ml kallpressad Havtornkärnolja.

En torr olja som är rik på essentiella fettsyror (Omega 3 och 6). Är bra för känsliga och irriterade huden som lätt får problem.

1,5 ml kallpressad Havtornfruktolja.

En halvfet olja som är rik på karotin och palmitolsyra.
 Vårdar åldrad, torr, solskadad och inflammerad hud.

30 ml kallpressad Arganolja

15 ml kallpressad Avokadoolja

3 droppar Rosmarinantioxidant

 

Skaka alltid flaskan innan du använder oljan!

 

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!