Vitaminbalm

Vitaminbalm

Snygg och Solbrun

Sommaren vi har haft har varit helt fantastisk. Det är få saker som gör oss så Vackra och Välmående som sommaren. Men det är också då som huden är som mest utsatt.

 

Solandet bryter ner både kollagen- och elastinfibrer som är två av de viktigaste byggstenar för en fin och sund hud. Det viktigaste för att inte huden ska ta skada på kort eller lång sikt är solskydd och fukt! Om huden är uttorkad under en längre tid får den en läderartad struktur och den ser äldre och mattare ut.

 

Det kan vara svårt att veta om huden är torr eller fuktfattig.

Torr, flagig hud har underskott på olja. Fuktfattig hud har brist på vatten och känns mer stram och yttorr. Använd ett serum före fuktcrèmen så löser du problemen.

 

Här är ett recept på ett läkande, närande,

behaglig och återfuktande

 

Vitaminbalm

 

 

 

 

 • 40 g Eko kallpressat sheasmör Nilotica (helt underbart till ansiktet. Det innehåller en större mängd av den omättade fettsyran omega 9 och är därför mjukare än andra sheasmör. Det absorberas lättare av huden och är särskilt bra till ansiktsvård. Smörets smältpunkt är ca 25-30 grader, vilket gör att det smälter direkt vid kontakt med huden. Därför kan smöret användas både som det är eller som ingrediens i salvor och andra hudvårdprodukter. Sheasmöret har en fin gul färg med en doft av choklad och nöt) Sheasmöret köper jag på: http://www.organicmakers.se

 

 • 10 ml Eko kallpressad Perillaolja (innehåller ett högt värde av omega 3, är en torr olja som är värdefull för huden för sina essentiella fettsyror som gör huden mer elastisk, är bra för känslig och mogen hud)

 

 • 10 ml Eko kallpressad Arganolja ( är bra för skadad och mogen hud, innehåller mättade, enkel- och fleromättade fettsyror. Den är rik på E-vitamin och unika fytosteroler (schottenol och spinasterol) som hjälper torr, skadad och mogen hud. Ger huden energi och lyster)

 

 • 10 ml Eko kallpressad Hampfröolja (innehåller de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6, som stärker hudens eget barriärskydd. Hampaoljan är en bra olja för torr hud och hud med eksem. Oljan innehåller dessutom gamma-linolensyra och fytosteroler som är regenererande och uppbyggande för huden. Är en mycket "torr" olja, vilket gör att den är bra även för vård av blandhy och aknebenägen hud. Är en fantastisk näringsrik olja!)

 

 • 5 ml Eko kallpressad Granatäppleolja (är en riktigt exklusiv och näringsrik olja. Oljan är rik på den ovanliga punicinsyran, en omega 5-fettsyra med kraftiga antioxidanter. I kombination med dess innehåll av flavonoider och fytosteroler är den en effektiv anti-ageolja. Ger huden lyster)

 • 5 ml kallpressad/CO2-extraktion Havtornfröolja ( en olja som förhindrar åldrandeprocessen, innehåller höga nivåer av vitamin E och A , som är viktiga för en ungdomlig, smidig och frisk hud. Vitaminerna E och A i havtornet kan minimera eller ta bort fria radikaler som kan skada din hud. Havtornfröolja innehåller även massa andra nyttiga vitaminer, antioxidanter och näringsämnen och inte minst Omega 3, 6, 7 och 9 - fettsyror som är mycket viktiga för oss. Höga doser av viktiga vitaminer i oljan hjälper vid hudproblem såsom akne, både när aknen är aktiv och kan även hjälpa till att ärren blir mindre synliga)

 

 • 5 ml Eko Glycerol (den här glycerolen jag använder utvinns ur ekologisk karanjaolja. Glycerol binder till sig fukt i hudens översta lager)

 

 • 5 ml Aloe Vera koncentrat (är välgörande vid olika hudproblem, är skön och len på solbränd hud. Är fuktighetsbevarande och svalkande)

 

 • 1ml A- vitamin (reducerar rynkor och förebygger hudproblem)

 

 

 • 5 ml E-vitamin naturligt (är en effektiv antioxidant som är bra att använda i alla hudvårdsprodukter med vegetabiliska oljor. E-vitamin verkar fuktighetsbevarande och hjälper hudcellerna att motstå skador av fria radikaler och solljus. Har antioxidanta egenskaper som innebär att även produktens hållbarhetstid förlängs, genom att vegetabiliska oljor bevaras längre från att oxidera. Den här naturliga E-vitaminen som jag har valt, är en blandning av alla fyra sorters tokeferoler (alfa, beta, gamma och delta), vilket innebär att den både har hudvårdande egenskaper och förlänger produktens hållbarhet)

 

 • 1 ml Morotsextrakt ( är ett naturligt karotin som har en uppbyggande och upplivande verkan på alla hudtyper)

 

 • 3 ml C- vitamin palmitat (den är inte helt oljalöslig men det går bra att blanda vitaminet i den här balmen och genom kopplingen med en fettsyra går den in i huden och tar med sig sin C-vitamin effekt) C-vitamin är viktigt vid bildandet av kollagen och elastin i huden och en viktig antioxidant som skyddar oss från biverkningar av UV-strålar och föroreningar. Forskningar visar också att C-vitamin kan förhindra att huden bildar tyrosinas, ett enzym som bidrar till pigmentering.

 

 • 1 ml Eteriska oljor (jag valde lavendel)

 

 • 5 droppar Eko rosmarin antioxidant (är en antioxidant som är stabilare än E- vitamin)

 

 

Gör så här:

 

 1. Smält försiktigt sheasmör Nilotica i ett vattenbad. Jag använder en lite rostfri bunke. Häll i oljorna och blanda.
 2. Blanda C-vitaminet med glycerinet. Det blir en grynig massa, men det löser sig sen i oljeblandningen.
 3. Blanda i C-vitaminet, E-vitaminet, A-vitamin, Rosmarin antioxidant, Aloe- Vera och Morotsextrakt, smält samman blandningen under omrörning. OBS!Blandningen får inte vara varmare än ca. 25 -30 grader.
 4. När allt är smält tar du av blandningen från vattenbadet och låter det svalna medan du rör om då och då. Du kan sätta bunken i ett kallvattenbad, för avsvalningen tar en stund, vill du snabba på processen kan du låta den svalna i kylskåp. Glöm inte att röra om då och då så att salvan blir krämig. Sist blandar du i de eteriska oljorna.
 5. Skeda sedan upp den här härliga Vitamin-balmen på väl rengjord glasburk. Den är jättedryg, så ta bara en liten klick, stor som en liten, lten ärta, bara rena händer och helst med en spatel eller liten sked.

 

Den här balmen läker, återfuktar på djupet och ger tillbaka lystern! Används morgon och kväll istället för en vanlig fuktighetskräm i ansiktet. Så här tar jag hand om min hud när den som tröttast och mest uttorkad.

 

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!