Solbalm

Solbalm

 

Solskyddsfaktor 15 - 20

Här vill jag dela med mig av mitt super-recept: till ett vårdande, mjukgörande och skyddande solbalm. Fantastiskt välgörande och fuktighetsbevarande och lätt att göra!

 

 

 • 40 g ekologiskt sheasmör Nilotica (är ett ekologiskt kallpressat sheasmör, helt underbart till ansiktet. Det innehåller en större mängd av den omättade fettsyran omega 9 och är därför mjukare än andra sheasmör. Det absorberas lättare av huden och är särskilt bra till ansiktsvård. Smörets smältpunkt är ca 25-30 grader, vilket gör att det smälter direkt vid kontakt med huden. Därför kan smöret användas både som det är eller som ingrediens i salvor och andra hudvårdprodukter. Sheasmöret har en fin gul färg med en doft av choklad och nöt) Sheasmöret köper jag på: http://www.organicmakers.se

 

 • 20 ml ekologisk kallpressad arganolja (en halvfet olja som innehåller E-vitamin, karotin, fytosteroler och triterpener. Den är bra i solprodukter, är cellstimulerande, gör huden mjuk och smidig och elastisk)

 

 • 10 ml ekologisk kallpressad hallonolja (oljan är mycket torr och tunn. Den är bra för sina antiinflammatoriska egenskaper. Utmärkt för känslig hud och är närande, mjukgörande. Den kan också användas i solprodukter på grund av sina UV-absorberande egenskaper. Den innehåller extremt höga halter av alfa-och gamma tokoferoler (vitamin E), vitamin A, ca 30% av omega 3 och 54% av omega 6-fettsyror, så med cirka 84% innehåll av essentiella fettsyror, ger den huden en viktig brett spektrum som försvar från skadliga UVA-och UVB-strålar) Oljan köper jag från: http//www.aromantic.com

 

 • 5 ml ekologisk kallpressad Granatäpple olja (en otroligt näringsrik olja som är fuktighetsbevarande, innehåller antioxidaner, hjälper till att vitalisera huden och minska fina rynkor)

 

 • 5 ml Havtornfröolja kallpressad CO2-extraktion (rik på E-vitamin, essentiella omega 3 och omega 6-fettsyror och steroler. Det är en mycket aktiv olja, bra mot känslig hud och bra i solprodukter)

 

 • 5 ml E-vitamin

 

 • 2 g oljalöslig C-vitamin

 

 • 5 ml Glycerin

 

 • 10 g (15 ml) Microfine titanium Dioxide är godkänt som ett naturligt fysiskt solskydd. Det betyder att titandioxiden i en produkt reflekterar bort solens strålar och därför kan ha en ganska hög SPF (solskyddsfaktor).Titandioxid är en mineral som jag köper från: (http//www.aromantic.com)

 

 • 5 droppar Rosmarin antioxidant

 

 • 20 droppar eterisk olja Lavendel

 

 • 2 ml Mjölksyra

 

Gör så här:

 1. Mät upp titanium Dioxide i en liten kopp. Tillsätt lite av oljan och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt resten av oljan efterhand. Det här gör jag för att pulvret ska lösa sig ordentligt i oljan så att salvan inte blir grynig.

 

 1. Smält försiktigt sheasmör Nilotica i ett vattenbad. Jag använder en lite rostfri bunke. Häll i oljan och blanda.

 

 1. Blanda C-vitaminet med glycerinet. Det blir en grynig massa, men det löser sig sen i oljeblandningen.

 

 1. Blanda i C-vitaminet, E-vitaminet, Rosmarin antioxidant, smält samman blandningen under omrörning. Blandningen får inte vara varmare än ca. 25 grader.

 

När allt är smält tar du av blandningen från vattenbadet och låter det svalna medan du rör om då och då. Du kan sätta bunken i ett kallvattenbad, för avsvalningen tar en stund, vill du snabba på processen kan du låta den svalna i kylskåp. Glöm inte att röra om då och då så att salvan blir krämig.

 

 1. Sist blandar du i de eteriska oljorna och mjölksyran.

Skeda sedan upp den här härliga balmen på väl rengjord glasburk. Den är jättedryg, så ta bara en liten klick, stor som en liten ärta, bara rena händer och helst med en spatel eller liten sked.

Smörj in ansiktet när du går ut och njut försiktigt av solen!

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Så använder du din solkräm

Använder du solkräm på rätt sätt blir solens strålar nästan totalt absorberade och du blir ändå brun. Välj en solkräm som passar din hudtyp eller gör en själv.

 

Börja med hög faktor. Trappa sen ner men fortsätt med den höga faktorn på utsatta ställen, som näsan och öronen och dekolletaget. På resten av kroppen kan du trappa ner lite i takt med att huden blir brunare. Smörj in dig gärna tjugo minuter innan du går ut i solen så att den hinner absorberas av huden.

 

Solar du lagom och försiktigt så fjällar inte huden, men om du bränner dig skadas hudens ytliga celler, en del celler dör och samlar sig i hornlagret där de fjällar av.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!