Vinter

Vinter

Den varma sommaren är över för länge sen och mörkret har tagit över. Höst blir Vinter!

Många känner sig trötta och nedstämda. Människan är en uråldrig biologisk varelse som påverkas på många olika sätt av ljuset. Utan ljus minskar vår arbetskapacitet, kreativitet och lust. Med hösten och vintern går allt till vila, något avvecklas och bäddas in bara för att födas på nytt till våren.

 

 

Omställning till vintern

Det sista bladen ruskas ur kronorna nu och trädens färgsprakeri, skiftningar i gultoch rött är över. Allt

kryper ihop och tar skydd lite, undan mörkrer och kyla och snön som om den redan inte har kommit, nog strax ska vara här . . .

För mig är omställningen till vinter alltid den svåraste. Vissa höstkvällar då det kan dofta snö i luften, fylls jag en längtan efter att vara kvar i hösten. Men lite levande ljus tycker jag om att tända!

 

Vintermys

Snön tycker jag inte är så farligt inte heller mörkret, men kylan. Den känns svårare att uthärda med åren. Men visst, vintern måste vi ta oss igenom. Den har i alla fall sina poäng. Stjärnklara nätter, långpromenader på dagarna när det är fint. Snö, sol och rödblommiga kinder! Vi får försöka gå ut och njuta av vintern när den är som bäst. Och det har sin charm att komma in frusen, stampa av sig snö på trappen, göra upp en brasar i kakelugnen och huttrande, med blåkalla fingrar dricka gott kaffe och äta en ostsmörgås.

 

Vi måste försöka se årstidernas växlingar som något positivt, det betyder ju att sommaren kommer tillbaka. Att vi är beroende av ljus vet vi sedan länge, men få är medvetna om att vi behöver mörkret minst lika mycket för vårt välbefinnande. Mörkret signalerar att det är dags för oss att vila, och det är mest på natten det viktiga hormonet melatonin produceras. Melatonin reglerar inte bara vår sömn och dygnsrytm, utan påverkar också vår aptit på mat och sex.

 

När vi går omkring och förbannar mörkret under vinterhalvåret kan man tro att ljus är det enda som är bra för vår hälsa. Att gå in i mörkret varje natt är minst lika viktigt som att få dagens ljus. När mörkret sänker sig över oss får hjärnan en signal om att det är dags att gå ner i viloläge. Tallkottkörteln hjälper kroppen på traven genom att producera melatonin som gör oss sömniga.

 

Återhämtning

Gör mörkret lite härligare!

Låt hösten och vintern bli en tid av återhämtning, vi går i ide och unnar oss lite vila. Tempoväxlingen gör att man lyssnar inåt. Vi behöver vara noga med att avsätta tid åt oss själva, vara omtänksamma mot oss själva och ta hänsyn till våra be-gränsningar.

 

Flera undersökningar visar att man både blir mer kreativ och jobbar mer effektivt om man kopplar av regelbundet. Receptet på framgång i dag är att se till att man syns och blir efterfrågad, att man är "någon". Det är en farlig syn på framgång och lycka.Vi jagar efter att bli sedda och bekräftade. Men vi måste komma ihåg att framgång, den bestäms av andra.

Lycka, känslan av att må bra och vara nöjd med sig själv, det bestämmer vi själva över. Lite kärlek och omtanke, från oss själva till oss själva, kan göra underverk. När det är mörkt och kallt ute hjälper det att rikta tankarna mot det som stärker.

 

 

Den här tiden är perfekt att ta lite extra hand om dig själv. Gör egna mjuka behandlingar för ansiktet och kroppen, försiktig träning, bra mat och dryck. Att ge sig tid att skämma bort sig själv är inte bara en välbehövlig form av njutning utan det är en investering i dig själv. Det är nu det är extra roligt att lägga tid på sig själv.

 

Med den kalla och torra vinterluften blir också huden torrare. Huden behöver mer omvårdnad än vanligt, för fnasiga ben och nariga händer finns inga genvägar – det är bara att smörja och smörja igen. Slösa med mjukgörande krämer, bodybutter och lotion bar. Innan du går in i duschen är det härligt att smörja in sig med olivolja. Oljan skyddar huden på ett bra sätt.

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!