Björk

Björk

Betula sp

Viktiga beståndsdelar: saponiner, eterisk olja, flavonoider, slemämnen, garv-och bitterämnen, harts, C-vitamin, socker

Björken, det svenskaste träd vi har med sin vita stam och sina späda blad symboliserar

våren på ett sätt som inget annat träd. En symbol för vår och romantik, och den gömmer många läkande egenskaper i sin sav och i sina blad. Björken var det första träd som kunde börja växa igen efter sista istiden.

Bladen brukar jag plocka i maj precis när de har slagit ut och när de ser ut som små ”musöron”. Vid den här tiden innehåller de späda bladen speciellt mycket av sina värdefulla ämnen. När björkbladen kommer får vi en ny C-vitaminkälla, njurmedel och skönhetsmedel av hög klass. Björkbladen är härliga i olika sallader och framför allt i en potatissallad. Det är på våren vi oftast lider brist på C-vitamin och då är tillgången stor i naturen om vi bara plockar de rätta örterna.

 

Saven

När våren kommer stiger saven. Björksaven rensar ut och stärker. Känner man sig trött är det här verkligen en vårkur. Vad är enklare än att dricka björksav? De gamla germanerna drack björksaft i skönhetssyfte. Saven tappas från hål som man borrar upp i stammen. Saven ska man tappa före lövsprickningen. Man skadar inte trädet, bara man täpper till hålet. Det sägs vara ett mycket blodrenande medel. Saven kan man dricka eller använda till att baka bröd av. Det berikar brödet, det gjorde man förr i tiden i Dalarna. Saven innehåller socker, kalium, kalcium och magnesium. Prima vara är det!

 

Redan på 1200-talet använde man björkbladsteer mot febersjukdomar, reumatiska sjukdomar, och mot hudutslag. Björkbladen ökar urinmängden och är urin- och lätt svettdrivande, utan att irritera njurarna och stärker samtidigt njurfunktionen. Den höga halten av C-vitamin stärker kroppens försvar och skapar en basisk urinmiljö som då minskar risken för bakterier.

 

Björkens eteriska oljor och saponiner löser upp slaggprodukter ur bindvävsmuskler och runt leder, speciellt urinsyrekristaller. Björkens späda blad har en förmåga att hjälpa kroppen att göra sig av med slaggprodukter. Sätter igång kroppsvätskornas ämnesomsättning och motverkar vätskeansamlingar och slaggbildning. Björkblad ordineras ofta inom naturläkekonsten. På våren är det bra att göra en renande kur för vår inre och yttre skönhet!

 

Björkte

Häll 2,5 dl hett vatten över 2 tsk torkade björkblad, låt dra i 10 minuter och sila sedan. Om du använder färska blad går det åt 4 tsk. Drick 3-4 gånger om dagen om du har besvär med njurarna, retlig urinblåsa eller blåskatarr. Jag brukar koka för hela dagen och hälla på termos. Vattnet som hälls över björkbladen får inte vara kokande, för då förstörs viktiga ämnen av den eteriska oljan.

 

 

Skönhetsvård

 

Björk är något alldeles speciellt

till hud och hår. Utdrag från björk är ett klassiskt medel för håret. Garvämnena i björken är sammandragande. Saponinerna är lite speciella, sapo betyder såpa och saponinrika örter ger det här skummet vi ser i en del bäckar.

 

Jag använder björkavkok till hårschampo, som då löddrar lite extra mycket och som gör håret mjukt och glänsande.

 

Kan användas vid hud-inflammationer, för björken stärker hudvävnaden och gör huden starkare. Den passar till alla hudtyper, men extra bra till torr och känslig hud. Jag brukar göra en infusion på björkblad som jag sen gör mjuka lena hudkrämer av. Björkbladen är även fina att använda i kroppskrubb som rengör och förfinar hudytan och förbättrar hudstrukturen.

 

Härligt att blanda i badvattnet, det doftar så gott. Björkblad innehåller höga halter av C-vitamin och tillsammans med garvämnen, saponiner och flavonoider är björken utrensande, sammandragande och stimulerande på hudens collagen och är även en skyddande antioxidant.

 

En vårkur med björkblad invärtes och utvärtes

är ytterst värdefullt för kropp och själ!

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - för en ren och fräsch hud, konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!