Brännässla

Brännässla

Urtica dioica

Viktiga beståndsdelar: kalium, histamin, myrsyra, kisel, garvsyra, slemämnen, lecitin, klorofyll, vitaminer, magnesium, järn, fosfor, svavel, xantofyll, karotin, pantotensyra och eterisk olja

Brännässlan är en mångsidig läkeört som för de flesta är mest känd som ett otrevligt ogräs som ger smärtsamma och brännande utslag på huden.

 

Det är förunderligt hur vist allting i naturen är ordnat om man tänker efter. Till exemplet de första spirande nässlorna som är så välmatade med nyttigheter just när vi behöver dem som bäst efter en lång ljusfattig vinter. Det är säkert inte någon händelse att just nässlorna är det första som kommer ur marken på våren, det finns säkert sedan skapelsen en förutbestämd mening med det.

 

Brännässlan används inom folkmedicinen som ett pålitligt medel bl.a. vid vårtrötthet orsakad av vitamin- och blodbrist. Nässlorna har plötsligt blivit framtidens mat för att de proteinrika bladen kan ge ett tillskott av äggvita. Att nässlorna är en tillgång har hälsofolket upptäckt för länge sen. Men vi tänker väl inte i första hand på äggvitan. Nässlorna är rika på järn, fosfor, kalk, A- och C-vitamin. Det räcker en bra bit. Det är just de vitala ämna vi vill åt – särskilt så här på våren.

 

När tjälen har gått ur jorden och solen värmt någon vecka brukar nässlorna titta upp ur marken. Men ta ett par handskar på händerna när du ska plocka dem för nässlorna har brännhår. Vid den allra lättaste beröring bryts spetsen av och brännhåret förvandlas till en injektionsspruta som utan svårighet tränger in i huden både hos människor och djur och sprutar in sitt brännande innehåll. Nässelgiftet som finns i brännhåren innehåller bl.a. histamin. ”Giftet” förstörs då nässlorna kokas och därför kan vi njuta vår nässelsoppa och vårt te utan bekymmer för sveda.

 

Höst- och vintertid har vi gått ner i varv, men på våren då solen lyser på oss igen, går vi in i en intensivare period. Trötthet och depression är vårens ”drakhuvud” som kan dyka upp. Brännässlan är en flerårig ganska hög växt med ogrenad stängel. Nässlan är en ovanlig organism, som gärna växer på marker, där djur och människor har urinerat, växer också gärna på gödselstackar. Man kan fundera över, varför den har så stor betydelse som njurmedel. Kan det möjligen vara något slags njurenzym, som på det här naturliga sättet återvänder in i örten.

 

Histamin

Jag har tittat i uppslagsboken för att ta reda på vad histamin är. Det är ”en biologiskt synnerligen aktiv substans, som sannolikt bildas av histidin (i tarmkanalen) och som förekommer praktiskt taget i alla vävnader hos bakterier, växter och djur …”

I vävnaderna ligger histamin lagrat i särskilda celler, de s.k. mastcellerna. Från dessa frigörs det vid allergiska reaktioner och åstadkommer då de typiska symptomen vid hösnuva, nässelfeber, astma osv. Histamin är helt ofarligt att äta. Det bryts snabbt ned i tarmkanalen av ett enzym. Men får man in det i huden ger det lokal rodnad och svullnad som vi alla vet. Det behövs mycket små doser av histamin för att det skall förorsaka en utvidgning av de små blodkärlen och sammandragning av den glatta muskulaturen i luftrör (astma), tarmar, livmoder och urinblåsa, dessutom avsöndring av magsaft m.m. Det är alltså histamin som frisläpps i hud och slemhinnor och ger de mer eller mindre plågsamma händelser av alla de slag, som hösnuva, nässelutslag, astma, ja allergier överhuvudtaget, liksom vid ormbett och insektsstick.

 

Verksamma ämnen

Nässlan hör till vår vilda floras allra näringsrikaste och nyttigaste växter. Den kan tävla med bondbönan som ju anses så enastående ur näringssynpunkt och den har dubbelt så stort näringsvärde som moroten. Färska nässlor är blodbildande, urindrivande, svagt sänkande av blodsockerhalten samt ökar genomströmningen i huden. Nässlorna används också inom örtmedicinen mot förstoppning och reumatism.

 

Farmakologiska studier har visat att brännässlan hämmar frisättningen av kroppsegna ämnen som framkallar inflammationer. Flera studier visar att brännässlans blad lindrar led- och muskelvärk. Brännässlans rot kan minska tillväxten av godartad prostataförstoring och lindra vattenkastningsproblem.

 

Alla reumatiska besvär, hudutslag och håravfall hänger ihop med njurstörningar. Nässlans höga halt av bl.a. järn, kan kroppen lätt tillgodogöra sig, även kiselsyra och kalk som stärker och bygger upp. I dag har vi möjligheter genom analys att få reda på alla de nyttigheter nässlorna innehåller. Förr var det annorlunda. Det var genom en väl utvecklad iakttagelseförmåga som man upptäckte växternas hälsosamma egenskaper. Man plockade, kokade och drack avkok, fick nya krafter och livsglädje, och spred sina iakttagelser till andra.

 

Mycket finklippta är de goda att ha som grönt på salladen eller i soppan. Jag brukar också

mixa en handfull nässlor, maskrosblad och kirskål med två deciliter vatten och söta med lite honung. Då får man en klorofyllrik, stärkande dryck. Skölj alltid nässlorna väl innan du förväller dem till soppa eller mixa för djupfrysning. I det senare fallet ska nässlorna inte förvällas.

Man kan också torka nässlor och förvara i tygpåsar under några månader. Jag förvarar längre tid och då lägger jag dem i glasburkar, helst bruna, så att ljus och syre inte bryter ner örternas aktiva ämnen. I brist på bruna burkar stoppar jag mina burkar i bruna papperspåsar. Men vid torkningen försvinner en del aromatiska ämnen och soppan får inte den utpräglade nässelsmak som av färska eller djupfrysta nässlor. De torkade nässlorna blir ett suveränt kosttillskott i yoghurten, soppan eller pannkaksmeten under de mörka vintermånaderna. Bättre medicinmat och skönhetsmedel finns inte.

 

Skönhetsvård

Nässlan är en härlig växt. Till skönhetsmedel använder jag alltid torkade nässlor. Den passar alla hudtyper, den är renande och läkande. Gör huden mjuk och klar och håret blir glansigt och mjukt och den stimulerar hårväxten. Man kan använda den som ett avgiftningsmedel vid hudproblem. Man dricker brännässelte som en kur under en period. Den är särskilt lämplig för den torra eksemhuden, akne och andra allergiska utslag. Den är lugnande för nervös hy med ytliga blodkärl.

 

Jag använder nässelinfusion när jag gör rengöringskrämer, lotioner, fuktighetskrämer, ansiktsmasker, ansiktsångbad, badvatten och hårvårdsprodukter. Produkterna blir vackert gröna eftersom nässlan är så rik på klorofyll. Jag använder också torkad brännässla i badvattnet, en dl till ett helt bad.

 

Fettavsöndringen minskas av den här ansiktsmasken:

1msk torkade nässlor

1 msk kaolinlera

1 msk grädde

1 msk nässelvatten eller Aloe Vera juice

1 tsk honung

Blanda alla ingredienser till en jämn smet.

Bred ut smeten över hela ansiktet och låt den sitta i 20 minuter. Skölj.

 

Nässelte:

Till en vätskedrivande och slaggutdrivande kur kan du brygga ett te på 2 tsk torkade nässelblad och 2 dl hett vatten som får koka under 5 minuter och sedan silas. Drick en kopp te under 3-4 veckor som en kur. Man kan även använda nässelpulver. De görs av torkade blad och blommor, som man mixar till ett fint mjöl. Nässelpulvret kan man äta varje dag och fungerar som ett bra alternativ till ett multivitamin- och mineraltabletter.

 

Vid problem med skorv och mjäll kan man prova att skölja hår och hårbotten med en nässelblandning, som stimulerar hårväxt och hämmar mjällbildning. Koka upp 5 dl vatten och blanda i 1 matsked vinäger och 3 matskedar torkad nässla. Låt dra i 30 minuter. Sila och låt det svalna. Används efter hårtvätt, som en sista sköljning. Jag brukar göra en kur på tre vecko.

 

 

 

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Brännässla – en superplanta!

Brännässlan är den vilda växt som används mest i vårt land. Och det finns många anledningar till det.

 

Nässlan har en ganska hög halt av protein. Nässelpulver är ett naturligt alternativ till multivitamin- och mineralpreparat!

 

Vill du torka och mala till nässelpulver kan du ta växten under hela säsongen. Använd de späda plantorna hela, men om de blir över ett par decimeter blir stjälkarna för grova.

 

Har du växter på din egen tomt eller om du hittar ett fint ställe i naturen, kan du klippa ner växterna när de blir för stora. Då kommer det nya späda skott flera gånger under sommaren.

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!