Örter

Örter

Örter från naturens rika apotek, har används i alla tider av alla människor. Inte minst i Sverige finns en rik flora av nyttiga, stärkande och läkande örter, lättåtkomliga för alla. Läkeväxter har alltid varit folkets medicin, kunskapen att använda örter har gått i arv och det har alltid funnits kunskap hos kloka gummor och gubbar.

 

 

Kunskapen om örternas och trädens läkande egenskaper är urgammal. Redan i det antika

Grekland var vetenskapen om medicinalväxternas läkande verkan på de flesta sjukdomar känd, och antikens läkare använde sig av kunskaperna. På den tiden stod man naturen mycket närmare och man botade sjukdomar med naturliga medel. Nu för tiden längtar människor efter att återvända till hälsosamma behandlingar.

 

Jag är en nyfiken nybörjare på örter och försöker ta reda på så mycket som möjligt som jag gärna delar med mig. Jag har läst mycket om medicinalväxter, men sen några år tillbaka har jag börjat jobba med örter och inser att man lär sig så mycket mer när man är ute i naturen och samlar växter, och tillverkar sina egna produkter. Här kan man verkligen upptäcka vad olika örter gör för huden. Det är lika fantastiskt varje år att upptäcka grönskans utveckling alltifrån lövsprickningen till midsommarens blomsterprakt. Både på ängen och trädgården finns mycket nyttigt och gott, vilt eller sått att plocka med sig. Det är bara att ta för sig av allt det fräscha gröna! Det är något av en sensuell njutning!

 

När man dricker en kopp örtte, får man i sig en läkande kraft från den ört som teet är framställt av. Man får inte kalorier, inte ”näring” i vanlig mening, men en livskraft. Det finns ”kloka” näringsfysiologer som inte accepterar användningen av teer därför att det inte finns någon ”näring” i ett örtavkok, ingenting, som den kemiska analysen kan godkänna som näringsämne. Och det är alldeles riktigt. Det substantiella innehållet, utöver vatten, är nästan lika med noll. Det är inskränkt till en ytterst liten mängd extrakt, men i detta extrakt, detta utdrag av det finaste fina i läkeörten eller kryddväxten, finns själva livskraften, läkekraften, koncentrerad.

 

”Varje ört äger sina dygder –

det gäller bara att komma på vilka de är.”

Carl von Linné

 

Meny på olika örter

Ta hand om dig själv och gör år 2015 till ett riktigt skönhetsår.

Bli Ditt skönaste och sundaste Jag med hjälp av egengjorda ekologiska produkter.

Rengör, peela och återfukta, snabbt och enkelt, det ger en hälsosam och vacker hy! Djuprengör ansiktet regelbundet med egengjord peeling, efter det lägger du en återfuktande ansiktsmask som du lätt gör själv. Gör ett härligt serum som verkar på flera hudlager och motverkar fina linjer. Sist med inte minst slarva inte med skönhetssömnen!

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Tänkvärt

Naturliga skönhetsprodukter vill vi använda för att växter innehåller effektiva ingredienser helt naturligt och inte ger några bieffekter om man nu inte är allergisk. Varför tillverka produkter på kemisk väg när naturen redan är världens bästa laboratorium?

Men man ska inte använda alltför kraftiga doser. Alla människor är inte stöpta i samma mått; det är något som vi måste fundera över. Det som botar den ena kan vara verkningslöst för den andra. Man talar om ofarlighet i samband med örtexperiment, men bruk och missbruk är två skilda saker. Även en oskyldig drog kan ge komplikationer.

Jag tycker att det är en god idé att använda örterna mera som uppbyggande terapeutisk

näringstillskott än som medicin, när något gått sönder eller kommit i oordning. När läkemedelsindustrin förstört folks magar med syntetiska vitaminer och mediciner, då om inte förr måste vi vända tillbaka till naturens apotek

 

Varje ört är i och för sig en kombination, som ingen kemist skulle kunna fundera ut på egen hand – ett mästerverk, som kräver mer än mänsklig kunskap.

 

Plocka örter, torka örter

– använd dem i din vardag!

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!