Kamomill

Kamomill

Matricaria recutita

Verksamma ämnen: Blommorna innehåller bl.a. en blåfärgad olja vars läkande beståndsdel anses vara, chamazulen som är inflammations-hämmande, kramp-lösande och antiseptisk.

Vidare finns det i blommorna en glykosid, som anses minska spänningar i blodkärl och muskler, salicylsyra är smärt-lindrande, en sockerart, växtfett, harts, ett flertal organiska syror, chamilin som är kramplösande, bitterämnen och garvämnen.

 

 

 

 

 

 

 

Till mänsklighetens urgamla skatt av läkeörter hör kamomillen. Kamomillblomman är inte

bara användbar till huskurer. Den nya farmakologiska och kliniska forskningen visar att den är en äkta och betydelsefull läkeört. Den som har problem med magen och sin tarm bör alltid ha kamomill i sitt husapotek!

 

En liten perenn växt med fjäderliknande, lite ”håriga” blad och vita blommor. Hela växten har en underbar äppeliknande doft. Den är lindrande, läkande, värmande, tröstande, lugnande och uppiggande – och fantastisk vid stress!

 

Modeörter kommer, modeörter går – men kamomill består. Så skulle man mycket väl kunna formulera en slogan om en av våra äldsta och mycket flitigt använda medicinalväxter genom tiderna.

 

Över hela Sverige

Namnet kamomill kommer från det grekiska ordet khamaimelon som betyder jordäpple. Blomfästet, den gula kokarden är upphöjt och ihåligt på kamomill medan den är platt och kompakt hos baldersbrå – ett bra kännetecken om du plockar din egen kamomill.

 

Örten är ettårig och brukar ha sin blomningstid juni – aug. Vildväxande i så gott som hela Sverige, men ganska sparsamt på Gotland vilket kan bero på att den kanske inte tycker om kalksten. Numera odlas kamomill i stora fält främst i Holland, Tyskland, Ungern, Frankrike och Italien. Efterfrågan på kamomilldrog är stor.Det är blommorna som man skördar och knipsar av skaftet strax intill blomman, torkar dem på luftig plats eller i högst 40° ugnsvärme.

 

Kamomill har alltid haft sin givna plats, både inom folkmedicinen och skolmedicinen. Den hör till familjen korgblommiga, och liknar ganska mycket baldersbrå. Bägge brukar växa på ungefär samma marker, på ängar och åkerrenar, sand- och grusmarker. Baldersbrå är en luktlös ört medan kamomill har en sötaktig kryddig doft som påminner både om smultron och äpple.

 

Botar magsår

Kamomillte verkar inflammationshämmande och krampstillande och har därmed en varaktigt läkande effekt på mage och tarm. En lugnande verkan uppstår nästan omedelbart. Några av kamomillens viktigaste beståndsdelar är azulen och bizabolol som båda ingår i växtens eteriska olja. Ämnena har antiseptiska och antiinflammatorisk verkan och lindrar tillsammans med andra beståndsdelar i örten inflammationer i magen och tarmen. Azulen minskar också produktionen av magsyra. Bizabolol är även febernedsättande. Den förbättrar matsmältningen och kan vara lindrande vid tarmcolon irritable, diarré, kolik, kräkningar, inflammationer och gasbildningar.

 

Te

Också som örtte är kamomill välkänd. Kamomill har i första hand en inflammationshämmande, desinficerande och kramplösande verkan. Men det ska drickas med försiktighet för kamomill är mycket verksam. Teet används som svettdrivande medel och är utmärkt som gurgelvatten vid en förkylning och halsinfektioner. Bra att användas utvändigt som omslag vid svullnader och inflammationer.

 

Till te kan du koka upp en stor tekopp vatten, tillsätt 2 tsk kamomill, lägg på locket och låter kastrullen stå vid sidan av spisen och dra i 10 min. Givetvis kan man koka 3 tekoppar på en gång så man har för hela dagsbehovet, jag brukar hälla på termos. Kuren bör tas före måltiderna. På grund av sin lugnande verkan är kamomillen också utmärkt till kvällste. Kamomillte tillsätts ofta i lavemang på grund av sina kramplösande egenskaper. Det är viktigt att dricka kamomillte mellan måltiderna, så att magslemhinnan kommer i största möjliga beröring med teet. Kuren ska vara i tre veckor, men kan sen upprepas efter en veckas uppehåll.

 

Osötat kamomillte hör inte till läckerheterna precis, men upptäcker man att medlet är verksamt så överser man gärna med smaken. Har man inte magbesvär utan dricker teet vid förkylning så kan man gärna söta det med en sked nyttig honung så blir det strax lite lättare att dricka.

 

Några grundregler: Ett medicinskt verksamt te ska drickas långsamt, klunkvis och i lugn och ro. Vid alla slags mag- och tarmstörningar har vi ett oumbärligt hjälpmedel i olika örtteer.

 

Skönhetsvård

Kamomill är skönhetens enkla blomma

 

Kamomillblomman, som egentligen är ett ogräs är mycket användbar som ett skönhetsmedel för hy och hår. Används för sin inflammationshämmande, bakteriehämmande och sårläkande effekt. Blomman är stärkande, renande och lugnande för nervös och irriterad hud. Är dämpande på aknehy.

Den har sammandragande effekt och ökar genomblödningen i hudvävnaden.

Är bra till överkänslig hy, psoriasis, herpes, dermatit, blåsor, hudirritationer, insektsbett och lättare brännskador. Tvätta med kamomillvatten vid sår för att hindra varbildning och vid vätskande eksem.

 

Vid svullen hud och ögon kan man lägga kamomillkompresser. Utvärtes minskar kamomill svullnad i huden och rengör porerna från orenheter och är utmärkt till ångbad av huden. Jag brukar göra en infusion till härligt ansiktsvatten. En örtolja med kamomill är fint att smörja in sig med och jag blandar även in oljan i mina salvor och krämer. Kamomill är helt underbart för eksemhud.

 

Jag har även kamomillextrakt och bisabolol som är det mest aktiva ämnet i kamomillblommorna i mina ansiktscrèmer, vilket ger en skön känsla på huden. Det känns som det gör ”trött hud” slät, och ger en sinnlig känsla av välbefinnande. Hårschampo, hårinpackningar och handtvålar av kamomillavkok är ytterligare något jag gör av den härliga kamomillen. Det är välgörande att dricka en kopp kamomillte regelbundet för att rensa sin mage och sin hud.

 

Ögonbesvär

Kompresser med kamomillavkok hjälper vid överansträngda ögon, ögonsmärtor och ögoninflammationer. Doppa två bomullstussar i ljummet kamomillavkok och lägg dem på ögonlocken under några minuter.

 

Hår

Brygg ett te av 25 g kamomillblommor till 6 dl kokande vatten. Låt dra i 20 minuter och häll genom håret gång på gång efter den sista sköljningen.

 

Bäst effekt får man om man låter håret torka fritt i solen. Det här tar sin tid, med tålamod och envishet kan det bli mycket effektfullt. Jag har sett vackra resultat. Man kan också kombinera örter. Ringblommor med kamomilldekokten ger en intensivare effekt.

 

Ansiktsmask: som passar alla hudtyper. Den är renande och lugnande och har en lätt slipeffekt på grund av mandelmjölet.

1 msk torkad kamomill

1 msk mandelmjöl har läkande egenskaper, hög surhetsgrad och tar lätt bort skrovligt hudlager

1 msk yoghurt

1 tsk honung

 

Mal kamomillblommorna och mandel i en mortel, mandelkvarn eller kaffekvarn, det bästa är att använda en liten mixer. Blanda alla torra ingredienser noga. Tillsätt sen yoghurten. Det kanske behövs lite mer yoghurt. Det ska bli en tjock pasta. Lägg på ansiktsmasken och låt den sitta minst en halvtimme. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

Uppiggande ansiktsmask

1 tsk mandelmjöl

1 tsk torkad pulvriserade ringblommor

1 tsk torkad pulvriserad kamomill

1 äggula

Aloe Vera juice

 

Blanda alla ingredienser och tillsätt så mycket Aloe Vera att du får en tjock pasta. Blir det för flytande, tillsätt mer örter, blir det för tjockt späd då med Aloe Vera, låt masken verka i 20 minuter. Skölj sedan med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

Mandel använder jag för att den är uppmjukande och lätt blekande, ringblommor för att lugna och läka utslag och kamomill för att minska svullnad och för sin inflammationshämmande, bakteriehämmande och sårläkande effekt i ansiktet. Äggulan ger protein och fungerar som ett emulgeringsmedel. Aloe Vera är läkande och lugnande.

 

Läkande och renande ansiktsmask

1 msk torkad pulvriserad kamomillblommor

2 msk yoghurt

1 tsk honung

 

Blanda alla ingredienser. Det ska bli en tjock pasta. Smörj in blandningen på ren fuktig hy. Ansiktsmasker på yoghurt har en svag blekande, peelande och renande effekt på huden och hjälper huden att upprätthålla sitt sura pH-värde. Låt verka i 30 minuter, skölj sedan med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Huden håller allt på plats i ett enda prydligt ”omslag”.

Den till och med tillverkar sin egen fuktighetskräm genom att producera sebum.

Tänkvärt

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!