Åkerfräken

Åkerfräken

Equisetum arvense

Viktiga beståndsdelar: flavonoider, kisel, saponiner, garvämnen, bitterämnen

Det finns många fräkenarter, men den art som används medicinskt – och även till många andra ändamål – är Equisetum arvense, åkerfräken, som också är den vanligaste.

 

 

 

Åkerfräken växer vid dikesrenar och i kanten

av åker- och ängsmarker i hela landet. Åkerfräkens växtsätt är mycket speciellt. På våren skjuter brunvita, klorofyllösa skott upp. De har ett sporax i toppen som ser ut som en liten blank kotte. Barnen brukar plocka dem och säga att det är skallerorms-stjärtar. Dessa skott åts förr och speciellt barn tycker om dem och de smakar lite som hasselnötter.

 

 

I Skåne kallar man skotten för tjurpitt. Vårskotten vissnar snart och de gröna sterila sommarskotten växer upp några veckor senare. Det är det gröna skottet man använder.

 

 

Skörd och förvaring

Man plockar knippen, som hängs på tork upp och ner. Du kan gott plocka mängder, för användningsområdena är många! Den torkade örten smulas sönder och läggs i bruna papperspåsar eller i bruna glasburkar, så att ljus och syre inte bryter ner örternas aktiva ämnen. I brist på bruna burkar stoppar jag mina burkar i bruna papperspåsar.

 

Rik på kiselsyra

Åkerfräken luktar som hö och känns lite torrt och strävt. Det beror på att den har en fantastisk förmåga att suga upp kiselsyra ur jordskorpan. Åkerfräken innehåller upp till 10 % kiselsyra plus flavonglykosider, organiska ämnen som förekommer i många växter och djur, saponin som är ett slemlösande medel, mineraler och vitaminer. Det är dessa ämnen som gör växten så värdefull. Kiselsyror är en oumbärlig beståndsdel i den mänskliga organismen, särskilt i bindväven, hud, hår och naglar. Kiselsyran i åkerfräken är löslig i vatten och därför lätt att tillgodogöra sig. Eftersom åkerfräken har så många verksamma beståndsdelar har den tidvis blivit någon slags universalmedel.

 

Kiselsyran i åkerfräken höjer även antalet vita blodkroppar vid infektionssjukdomar, vilket stärker immunförsvaret. Åkerfräken lär också vara bra mot olika typer av inre blödningar eftersom blodet koagulerar lättare. Vid vissa reumatiska sjukdomar kan det också vara värt att pröva åkerfräken. De vattenlösliga kiselsyrorna sugs upp av kroppen både när man dricker fräkente och badar fräkenbad, vilket lindrar.

 

HÅR HUD & NAGLAR

Som skallerormsstjärtar skjuter åkerfräkenets vårskott upp ur marken.

Plocka åkerfräken för ditt naturmedel-apotek i sommar! Det döljer ”urkrafter” från jordens jungfrutid och är ett bra botemedel mot både urinvägsinfektion och eksem. Åkerfräken är en av våra mest spännande växter. Den är ”örternas pärla”

 

Prova att borsta tänderna i åkerfräken. Mixa den torkade örten till ett pulver, lägg i en glasburk med lock. Strö pulvret som är milt slipande, på tandborsten och borsta en gång i vecka ungefär.

 

Skönhetsvård

Kisel – för fasthet och styrka

När vi åldras förlorar bindväven i styrka och elasticitet, vilket gör att rynkor bildas, naglarna blir sköra och smidigheten minskar. Bindväv är grundsubstansen i ben, leder, tänder, naglar, hår och hud. Styrkan och elasticiteten är avgörande inte bara för vårt utseende utan också för hälsan i största allmänhet. Kollagen är vanligast förekommande i kroppen och en betydelsefull komponent i all bindväv. I huden samarbetar kollagen med ett annat protein som kallas elastin, och tillsammans ger de huden dess elasticitet. Frisk och fast bindväv är en förutsättning, för att få en hud med djup lyster, kraftigt hår och starka naglar. Slapp hud, livlöst hår och naglar som spricker är tecken på kiselbrist.

 

Åkerfräken är en underbar läkeört och skönhetsört. Kiselsyra är det ämne som gör att sår och eksem läker bra med behandling av åkerfräken. Ett fotbad med åkerfräken gör gott åt småsåriga ömma fötter. Till bad tar man 100 g som man låter stå och dra i lite hett vatten någon timme. Brygden silas och hälls i badvattnet. Bra när man är trött och har värk. Åkerfräken gör huden klarare, är sammandragande, stänger hudens porer och stärker bindväven i huden. Har man sköra naglar och dålig hårkvalitet är det bra att dricka te och använda produkter som är gjorda av just åkerfräken avkok. Många människor besväras av tunt, livlöst hår. Mängder av dyra hårvårdsprodukter påstår sig ge ett starkare och tjockare hår.

 

För att få ut kisel måste man koka örten i 30 minuter när man gör en infusion. Jag gör härliga schampon, hudkrämer, ansiktsmasker, kroppskrämer, fotkrämer och handkrämer av åkerfräken. Jag borstar tänderna i åkerfräken som jag mixar till ett pulver och lägger i en glasburk med lock. Sen strör jag pulvret som är milt slipande, på tandborsten, en gång i vecka ungefär. Man kan också gurgla sig i avkok när man har sår eller blåsor i mun.

 

Urindrivande

Mest känt är åkerfräken för sin urindrivande förmåga, en effekt som utlöses av flavonoiderna

och saponinet. Åkerfräken ingår i nästan alla urindrivande teer. Åkerfräken har en stärkande och renande effekt på njurarna. För den som har anlag för sådana besvär är det bra att ta för vana att dricka en kopp varje dag. Med periodvisa görs uppehåll på ca 2 månader. Äldre människor får ofta urindrivande piller från läkare. Kanske borde man istället rekommendera dem att dricka åkerfräken, som också har en gynnsam effekt mot åderförkalkning.

 

Åkerfräken kan man tillgodogöra sig på två sätt. Genom te och genom bad. Teet smakar alldeles utmärkt, milt och lent kanske lite ”höaktigt”. Man tillreder det genom att koka 3 msk torkat åkerfräken med 2 ½ dl vatten under 20 minuter. Har vatten kokats bort kan du fylla på så det blir 2 ½ dl vatten. Sila och drick. Som med alla örtmediciner måste man dricka teet under en längre tid för att det ska ge någon verkan. Drick 1-2 koppar dagligen. När det gäller den urindrivande effekten hjälper det med en enda kopp. Jag äter även 1 kryddmått åkerfräkenpulver i min yoghurt varje morgon, som en kur någon månad. Jag mixar åkerfräken till pulver som jag lägger i en glasburk. Det använder jag sen till min morgonyoghurt och som en ingrediens i ansiktsmasker.

 

Användningsområdena är inte slut än

Givetvis kan man färga med åkerfräken. Den ger en ljust gul färg tillsammans med alun. Man kan också putsa sina tennföremål med åkerfräken. Den är så fin att den inte repar men så hård att den med lätthet blankpolera då man gnider stjälken direkt mot metallen.

 

Så kom ihåg att när du går ut för att plocka ditt åkerfräken, plocka riktigt mycket så att du tar tillvara de fördolda urkrafterna. Och du kan plocka utan att vara rädd för att utrota den. Fortplantningen sker ju med vårskotten, så sommarskotten står där bara för att plockas till nytta för oss alla.

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - för en ren och fräsch hud, konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Tänkvärt

Huden håller allt på plats i ett enda prydligt ”omslag”.

Den till och med tillverkar sin egen fuktighetskräm genom att producera sebum.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!