Eteriska oljor

Eteriska oljor

Vad är eterisk olja?

Man kan säga att livskraften hos en planta finns i den eteriska oljan. Varje planta innehåller mycket små mängder av eterisk olja. Denna eteriska olja, som är så full av livskraft använder man sig av inom aromaterapin. Den eteriska oljan består av en mängd substanser; bland annat av alkoholer, aldehyder, ketoner, phenoler, acider.

Oljorna har utjämnande krafter d.v.s. de utvecklar endast sin specifika verkan när det behövs. Man brukar säga att de är normaliserande.

 

Oljorna är mycket kraftfulla och bör användas med stor försiktighet och respekt – och i små doser. Eterisk betyder flyktig. De eteriska oljorna har en oljeliknande konsistens utan att vara besläktade med fetter och de har alla olika färger, från svagt gult till djupt mörkrött.

 

De eteriska oljorna äger en mångfald terapeutiska egenskaper. De antibakteriella, läkande och lättabsorberande egenskaperna är kanske bland de mest utmärkande. Oljan tränger snabbt in i huden, och tas därigenom upp i blodet och lymfsystemet. De eteriska oljorna har en allmänt stärkande effekt, är kramplösande, urindrivande och påverkar nervsystemet. Vid stress och stressrelaterade problem har man varit särskilt framgångsrik med aromaterapi.

 

Vid olika former av hudproblem, (acne, eksem, psoriasis) celluliter, oro och depression når man fram till väldigt bra resultat med aromaterapi. Eteriska oljor har förmågor utöver det vanliga. Citronolja hjälper kroppen att bli av med slaggprodukter och är då stor hjälp i kampen mot celluliter. Citrongräsolja är bra på fet, oren och trött hy och är stärkande för hy som har förlorat elasticiteten.

 

Med aromaterapi får man alltså dubbla effekter; dels den fysiska, då oljan absorberas av huden, dels de psykologiska effekter som oljan ger genom doften. Eteriska oljor är så koncentrerade att det räcker med mycket små mängder, för att uppnå effekt. Man skall inte använda outspädd eterisk olja direkt på huden, utan späda ut den.

 

Rent generellt kan man säga att eterisk olja i kombination med aromaterapimassage sätter fart på blodcirkulationen, och lymfa. Då får kroppen lättare att göra sig av med slaggprodukter. Att aromaterapi behandling är effektiv på stress och stressrelaterade problem. I varje essans av en doftande blomma eller ört, finns det gömda krafter. – Krafter som helar och läker, både fysiskt och psykiskt.

 

Den eteriska oljan är den som ger varje växt sin personliga doft, och därmed också sin förmåga att kommunicera, och t ex att tala om för omgivningen när den vill bli pollinerad. Den eteriska oljan transporterar bland annat runt näringen och skyddar växten från parasitangrepp. Det sägs att den eteriska oljan kan jämföras med våra hormoner.

 

Att köpa eteriska oljor – en förtroendesak

Då man köper oljorna måste man vara noga. Det är vanligt med syntetiska oljor. Dessa oljor doftar ofta mycket gott, men de saknar de naturliga växtoljornas terapeutiska effekter. Dessutom är risken mindre för allergiska reaktioner, med rena naturliga oljor. Det är också viktigt att de oljor som man arbetar med är utvalda för aromaterapi. De oljor som är framställda för parfymindustrin har ofta inte kvar sin terapeutiska effekt.

 

Det är därför mycket viktigt att man kan lita på sin leverantör av eteriska oljor. Dagens parfymer är till stor del baserade på syntetiska ämnen, aldehyder, som kan vara lika dyra som naturliga råvaror. Parfymörerna har tusentals essenser att välja på, både naturliga och syntetiska. I en del parfymer ingår också animaliska ämnen. Mysk är t.ex. ett könssekret från en tibetansk hjort, och ambra är gallsekret från en val. Båda dofterna anses vara afroditiska. I vår iver att höja denna drift med hjälp av parfymer, bör vi kanske tänka på att människan själv avsöndrar doftämnen, fem olika. Så kallade feromoner, som har direkt erotiserande verkan, utan att vi alltid är medvetna om det.

 

Det kan vara svårt att avgöra om en olja är av hög kvalitet, eller om den är syntetisk. Eftersom

många oljor framställs med stor skicklighet. Ibland kan priset på en olja vara en fingervisning på en oljas kvalitet. Jasmin, som är en känd örtmedicin, skördas på morgonen, när blombladen slagit ut.

 

För att utvinna ett kilo jasminessense behövs femton ton blommor! Var och en kan förstå att det inte kan finnas någon billig jasminolja. Vissa växter innehåller större mängd eterisk olja än andra. Därför är det naturligt att dessa oljor är billigare. Det finns cirka 800 naturliga aromatiska växter som man använder vid parfymframställning och cirka 200 är kända för att ha någon terapeutiskt värde.

 

Lite olika eteriska oljor

Eteriska oljor är en värdefull gåva från naturen

Eteriska oljor – är högkoncentrerade essenser och oljorna finns i olika växters blad, blommor, frön, barr och nötter. De är flyktiga och avdunstar lätt, vilket innebär att de inte påverkar luktsinnet negativt. Oljorna bryts lätt ner i naturen och du som är doftallergiker kan fungera mycket bra med eteriska oljor.

 

Oljorna ger en lätt och behaglig doft, fungerar konserverande och ger en terapeutisk verkan på sinnet. De används för att pigga upp, ge avslappning, stimulera och i hudvården hjälper oljorna huden att hålla sig ung och hjälper till vid olika hudbesvär. Att ge sitt ansikte en aromaterapimassage är en härlig upplevelse – den ger näring åt huden och får dig att må bra.

 

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!