Lavendel

Lavendel

Lavandula angustifolia

Viktiga beståndsdelar: linalylacetat (har en lugnande effekt, och som ger lavendeloljan dess fruktiga, söta karaktär), cineol (är antiseptisk och slemlösande), borneol, geraniol, lavendulol, linalol, karofyllen, limonen, pinen.

Blandar sig bra med: Geranium, citron, bergamott, jasmin, mandarin, muskatellsalvia, neroli, ros, rosmarin, romersk kamomill, tall.

 

Lavendel, är en liten buskig, flerårig planta som blir lika vid som hög. Den har smala blad och en silver-grå-grön färg. Kring midsommar får den lila-blå blommor, i små kransar på 6 till 10 stycken. De sitter i toppen av stänglarna som ca 25 cm höga. Blommorna, i torkat tillstånd, ger ifrån sig sin arom i flera månader efteråt. Ursprungligen kommer plantan från södra Europa och Medelhavsländerna. Numera är den spridd över stora delar av Europa där den dels växer vild och även odlas. Den bästa kvaliteten växer mellan 700 och 1400 meter över havet. Denna värdefulla olja utvinns från de färska blommorna av lavendelplantan.

 

Lavendel var de gamla romarnas favorit. De kunde inte bada utan den. Ordet lavendel kommer från latinskans lavare, som betyder tvätta. Det var en olja som flitigt användes i samband med bad. Den kommersiella destilleringen av lavendel började på tidigt 1600-tal. Den moderna aromaterapins fader, kemisten Gattefosse, upptäckte den utomordentliga läkande och helande kraften som lavendel har, då han i laboratoriet, vid en olyckshändelse brände sig. Han tog då närmsta vätska, som fanns till hands, och hällde på handen. Detta råkade vara lavendelolja, vilket visade sig vara mycket verksamt på brännskador. Detta ledde till att han började forska om eteriska oljor.

 

Den eteriska oljan sker genom ångdestillation av lavendelblommor och är mycket kraftfull. Det går åt 200 kg lavendelblommor för att framställa 1 liter lavendelolja.

I lavendelolja finns en lång rad av olika komponenter, däribland geraniol, som förmodligen är det ämne som ger effekt på det centrala nervsystemet.

 

Lavendelolja har stor helande förmåga och har en ren frisk doft. Används till allt från parfymer till att läggas i linneskåpet för att lukta gott. Det är den mest använda eteriska oljan och den mest användbara, för den kombinerar de motsatta egenskaperna, att vara både stimulerande och dämpande. Den balanserar, renar och harmoniserar både kropp och själ. Den är naturligt antibiotiskt, antiseptisk, lugnande samt antidepressiv; lavendelolja lindrar vid nervösa spänningstillstånd och vid nervös hjärtklappning. Deodoriserande, menstruationspådrivande, svettdrivande. Kan hjälpa mot illamående, kräkningar och väderspänningar. Stimulerar gallproduktionen och underlättar förbränningen av fett. Lindrar luftrörsproblem, hösnuva, katarr, influensasymtom och astma.

 

Jag gör luktpåsar med torkad lavendel och några droppar eterisk lavendelolja, till mina garderober, dels för att det luktar så gott och för att hålla malen på avstånd. Stoppar även in luktpåsarna i bokhyllan och på badrumshyllan. Luktpåsar har användts i århundranden för att parfymera sänglinne och kläder. Använder också eterisk lavendelolja till fotbad, handbad och bad, bättre avslappning än ett lavendelbad finns inte! Blandat med vatten som deodorant under armarna, ansiktsvatten, ansiktsånga, sololjor, ansiktscrèmer.

 

Doftande papper gör jag genom att lägga en kryddpåse i ett skrin med brevpapper och kuvert. Låt det ligga i två-tre veckor. Då är pappret impregnerat med en härlig lavendeldoft.

 

Nåldynor syr jag i hjärtfom eller någon annan form och fyller den med torkad lavendel och några droppar eterisk lavendelolja. När man sedan, varje gång sticker in eller ut en nål känner man lavendelns härliga arom.

 

Inhalation: En droppe av eterisk lavendelolja på en näsduk verkar både lugnande och avslappnande, medan tre droppar i en skål hett vatten ger starkare ångor. För att uppnå full effekt, håll ansiktet cirka 25 cm från skålen, täck huvudet med en handduk, blunda och andas djupt genom näsan i en minut.

 

Rengöring: Lavendelhonung är fantastiskt för huden. Använd honung blandat med lavendelolja istället för tvål vid rengöring av ansiktet.

 

Lavendelté: Häll kokande vatten över 2 teskedar torkad lavendel. Låt dra i 10 minuter. Sila och drick.

 

Massage: Massageolja gör jag på lavendel och ta en kur på ett par veckor, då jag dricker både lavendelté och gör kroppsmassage med lavendelolja varje dag. Stryk försiktigt och långsamt för att värma upp den eteriska lavendeloljan. Det gör aromen starkare och gör att huden lättare suger åt sig den.

Lite olika recept

 

Badkuddar

Det finns ingenting så avkopplande och

skönt som att koppla av i ett bad parfymerat med blommor och örter. Jag brukar göra badkuddar till present och till mig själv. Det här receptet räcker till sex stycken kuddar som ger badvattnet en härlig doft. Fördela blandningen i 6 stycken fyrkantiga tyllbitar eller tunt bomullstyg och knyt ihop till ett knyte med ett fint band. Gör banden så långa att påsarna kan hänga på badkarskanten. Låt badvattnet rinna genom påsen. Badkuddarna kan användas flera gånger. Krama vattnet ur kudden och häng upp den på ett varmt ställe.

 

Ros och lavendelpåsar:

25 g rosenblad

25 g rosengeraniumblad

25 g lavendel

rivet och torkat skal av 1/2 citron

7 droppar eterisk lavendelolja

5 droppar eterisk rosenträolja

15 g havregryn (för att göra huden mjuk och ge volym åt blandningen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sovkudde: syr jag av ett vackert tyg, fyller den med en avslappnad örtblandning, och sover lugnt. Känner mig avslappnad och trygg, använder den även när jag flyger och sover borta.

 

50 g torkade lavendelblommor

25 g torkade kamomillblommor

25 g torkade rosenblad

2 matskedar korianderfrön, lätt krossade

2 matskedar pulver av torkad irisrot (violrot)

8 droppar eterisk lavendelolja

 

Blanda alla ingredienser och förvara

i en burk med lock i två veckor. Skaka burken varje dag. Packa blomblandningen i en liten kudde som du syr av tättvävdt tyg. Man kan ju variera sin blandning, men det är viktigt att alltid ta med irisrotspulvret. Det fungerar som ett fixativ. Den här blandningen kan man även fylla i små kryddpåsar. De ger doft åt lådor och skåp och jag hänger även påsarna på dörrhandtag eller som handtag i mina rullgardiner. Det luktar såå gott!!

Eteriska oljor

är en värdefull gåva från naturen

Eteriska oljor – är högkoncentrerade essenser och oljorna finns i olika växters blad, blommor, frön, barr och nötter. De är flyktiga och avdunstar lätt, vilket innebär att de inte påverkar luktsinnet negativt. Oljorna bryts lätt ner i naturen och du som är doftallergiker kan fungera mycket bra med eteriska oljor.

 

Oljorna ger en lätt och behaglig doft,

fungerar konserverande och ger en terapeutisk verkan på sinnet. De används för att pigga upp, ge avslappning, stimulera och i hudvården hjälper oljorna huden att hålla sig ung och hjälper till vid olika hudbesvär. Att ge sitt ansikte en aromaterapimassage är en härlig upplevelse – den ger näring åt huden och får dig att må bra.

 

Eteriska oljors

fysiska egenskaper

  • Doftar
  • Löser sig lätt i fett
  • Löser sig dåligt i vatten
  • Är flyktiga och avdunstar lätt, och som ökar när det blir varmt
  • Har små molekyler och minskar ytspänningen, och det är två viktiga faktorer för att de ska kunna passera genom våra hudlager och slemmhinnor.
  • Är brandfarliga

Lavendelns fina egenskaper på huden:

Lavendel har en enastående effekt på huden. Den motverkar ärrbildning genom att stimulera cellbildningen, och snabba på läkningen. Främjar celltillväxten, balanserar talg-produktionen, särskilt i kombination med bergamott. Den är en av de mest värdefulla oljorna vid behandling av acne och bölder.

 

Även vid behandling av eksem och psoriasis, mjäll, insektsbett och fotsvamp. Den är mycket välgörande vid brännskador. Lavendel är en mycket säker olja, som man kan applicera outspädd på huden på små brännmärken, finnar och solsveda. Lavendel är en värdefull första-hjälpen-oljan.

 

Lavendelblommor används i alla typer av kosmetika, både hemgjord och fabrikstillverkad. Jag brukar göra en härlig massageolja för trötta muskler på mandelolja, sesamolja och eterisk lavendelolja, som gör huden sammetslen och som känns behagligt varm.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!