Olivolja

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Oljan från topp till tå!

Du kan få en smidig hud som skimrar, ett glänsande hår och friska naglar.

Allt detta kan du få om du smörjer in dig med olivolja. Den är bra för ansiktet, kroppen och håret.

Olivolja kan användas för att återfukta huden men också för att rengöra den. En rengöringsolja går lite djupare ner i huden än annan rengöring och löser upp smink och smuts mycket bättre eftersom fett löser fett. Rengöringsoljan stör inte heller hudens naturliga fettlager.

 

Det gör däremot tvål som rubbar hudens pH-värde, som ligger runt 5, det kan ta timmar innan huden får rätt balans igen. Dessutom är tvål uttorkande vilket ger fler torrhetslinjer. Man kan tro att en fet hud mår bra av att tvättas med tvål, men resultatet blir i stället en yttorr hud vilket förvärrar utslagen.

 

Använder du vattenfast mascara är olivolja toppen att rengöra ögonen med. Den tar varsamt hand om den känsliga huden runt ögonen.

Olivolja är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler!

Olivoljefrossa

Jag äter, smörjer in mig

och tvättar mig med olivolja!

Olivolja

Olea europaea sativa

Oliven tillhör släkten stenfrukt. Det är fruktig, grön, glänsande och glittrig vätska som kan hällas över sallader, droppas i desserter, marinera allt som kan marineras, grilla, steka, baka, men det godaste är ändå att ringla lite på en tallrik och doppa en bit lantbröd i den grönskimrande oljan.

Olivoljans historia kan spåras många tusen år tillbaka. Olivoljan var antikens flytande guld, den användes i maten, kroppsvård, i medicinskt syfte och att göra tvål. Och det är precis hur vi använder den vackra oljan än idag.

Olivträdet

Ett olivträd blir mellan 5 – 15 meter högt och det tar cirka fem år innan trädet börja bära frukt. Trädet ger som mest frukt när det blivit mellan 50 – 150 år, och då kan det ge 20 – 30 kilo. Det finns omkring 600 olika olivsorter, alla i olika storlekar och färger.

 

Jungfruoljan från den första pressningen är hälsan själv. De omogna gröna oliverna innehåller antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler. Olivolja förhindrar också hjärt- och kärlsjukdomar. De mest aromrika oljorna får man av de gröna och omogna oliverna som plockas i november. När oliverna går mot lila och svart är smaken mildare.

 

Fetter

Man delar in fetterna i mättat fett, fleromättat fett och enkelomättat fett. Kroppen behöver alla tre, men i rätt proportioner. Det är framförallt det enkelomättade fettet som hjälper till att hålla kolesterolhalten på en lägre nivå. Olivoljan är den mest hälsosamma. Det beror på oljans unika sammansättning av olika fettsyror. Oljan består till 75 procent av enkelomättat fett, 10 procent fleromättat fett, och 15 procent mättat fett. Olivoljan är också bra för matsmältningen och gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig kalcium och de fettlösliga vitaminerna A och D. Forskningsresultat visar också att jungfruoljan kan förhindra cellernas åldrande och även vissa cancersjukdomar. Anledningen är den höga halten fenoler som är naturens eget konserveringsmedel. Den gröna omogna oliven som används i jungfruoljan, har den högsta halten antioxidanter. Olivkärnans mandelolja är särskilt rik på fenoler. Dessa oxidanter och i första hand det livsviktiga E-vitaminet, skyddar cellerna mot fria radikaler

 

Olivolja är en helt underbar produkt både invärtes och utvärtes. Olivoljan är sinnligt. Den är inte bara bra för mat utan du kan massera in dig, tvätta håret, till ansikts- och kropps-rengöring och smörja underlivet. Olivolja är en lyx! Till en liter olivolja måste det plockas 6 kg oliver!

 

Hudvård

Olivoljan kan ge er en fet, lite klibbig känsla på huden. Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt bra. Är antiinflammatorisk, lindrar klåda och irritation. Bra mot torr, ömtålig, sårig hud och utmärkt i rengöringsprodukter.

 

Du kan använda ren olivolja både som ansiktsrengöring och som ansiktsolja. En vegetabilisk kallpressad olja är den renaste och mest vårdande ansiktsrengöring som finns. Passar alla hudtyper. Har du fet hud är oljan extra bra då fett löser fett.

 

Gör så här:

Fukta huden med lite vatten, massera in lite olivolja och massera ansiktet i cirklande rörelser. Använd sedan en fuktig tvättlapp eller svamp och ta bort oljan. När du är ren, klappa in lite mineralvatten blandat med lite äppelcidervinäger och massera sen in några droppar olivolja som en avslutning. Oljan ger näring och skydd till huden och den passar utmärkt både som rengöring och återfuktare.

 

Till torr vinterhud kan du smörja in hela kroppen med olivolja ordentligt innan du går in i duschen. Sen tvättar du dig som vanligt.

 

Eller tvätta dig med den här härliga blandningen som är mums för huden:

  • 2 matskedar eko äppelcidervinäger
  • 1 pressad eko citron
  • 2 dl kallpressad eko Olivolja
  • 2 matskedar flytande eko honung

 

Vispa ihop alla ingredienser. Den här rengöringen passar från topp till tå, även underlivet. Skaka alltid flaskan innan du använder innehållet. Det här blir en fantastiskt fin, helt ren ekologisk produkt. För mig en ren lyx!

Ekologisk hudvård baserad på råvaror från växtriket förser din hud med allt som den behöver: Fukt och Fett!

 

Recept på 2 fina oljor, till kroppen och ansiktet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En härlig olja för torr, åldrad och ömtålig hud. 200 ml

Underbar att använda under vintern då huden behöver extra skydd och näring.

 

70 ml Eko kallpressad Olivolja

40 ml Eko kallpressad Perillaolja (en olja med högt innehåll av omega 3, en torr olja som ger huden essentiella fettsyror och som gör huden mer elastisk. Har regenererande egenskaper och passar känslig och mogen hud)

40 ml Eko kallpressad Gurkörtsolja (fettsyrorna i oljan har antiinflammatorisk verkan och är bra mot eksem och irriterad hud. Oljan har en lätt känsla och absorberas lätt av huden, och vårdar på djupet, den passar alla hudtyper. Bra tillsammans med oljor rika på omega 9 som tillexempel aprikoskärneoljan.

20 ml Eko kallpressad Solrosolja (är en helt fantastisk olja, och passar mycket bra att blanda upp med den stabila olivoljan. Ger en krämig, mjuk sammetskänsla i huden. Helt underbar att använda )

20 ml Eko kallpressad Aprikoskärneolja (passar bra vid torr och åldrad hud, den gör huden mjuk, smidig och elastisk och passar känslig hud som behöver extra omsorg)

10 ml E-vitamin

10 dr Rosmarin antioxidant

Blanda alla oljor i en glasflaska och rör om.

Doftsätt sen med din egen favoritblandning av eteriska oljor.

 

 

Mjukgörande olja för torr hud. 200 ml

En mild ansiktslyx och kroppslyx för torr skör hud som behöver väckas till liv!

50 ml Eko kallpressad Olivolja

40 ml Eko kallpressad Sesamolja (Oljan går bra in i huden och verkar lite utrensande, ger en mycket skön och mjuk känsla i huden.)

40 ml Aprikoskärneolja

20 g kallpressat Sheasmör (Sheasmör passar särskilt bra till torr och skadad hud,  

verkar lugnande och lindrande på aktiv och inflammerad hud. Smälter vid 35-40 grader) 

20 ml Eko kallpressad Nyponfröolja (fullproppad med essentiella fettsyror)

20 ml Eko kallpressad Jojobaolja (är en underbar gyllengul olja, som  är effektivt mjukgörande och skyddande för huden. Den verkar lugnande och balanserande för hudens talgproduktion och passar därför bra till alla hudtyper)

10 ml E-vitamin

10 dr Rosmarin antioxidant

 

Smält sheasmöret försiktigt och blanda i resten av oljorna. Doftsätt sen med din egen favoritblandning av eteriska oljor. Max 2 ml till den här mängden.

Häll sedan blandningen i en glasflaska och skaka alltid blandningen innan du smörjer in dig!

 

Kom ihåg att lätt fuktig hud tar bättre emot en olja än torr. Badda dig halvtorr med handduken efter en dusch innan du smörjer in kroppen. Samma sak för ansiktet. Där kan du spraya med ett ansiktsvatten, Aloe vera juice eller mineralvatten innan du smörjer in dig med en olja.

 

 

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!