Manikyr

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Ett bra knep

 

Alla naglar mår bra av att smörjas in med olja varje kväll. Jag använder sesamoljan med eterisk myrraolja på nagelband, nagel och under nageltoppen, masserar in någon minut.

 

Jag låter oljan gå in i nagelbanden och naglarna tills ytorna känns helt torra. Oljan tränger in i naglarna och fungerar som bindemedel, återbygger och ger näring till nageln. Andra oljor som är bra till naglarna är även aprikos-, avokado-, mandel- och jojobaolja.

 

Naglarna är inga verktyg, utan ett skydd för våra mjuka fingertoppar. För att skydda naglarna från omgivningens påverkan, kan man bete sig som om lacket alltid är vått. Använd kniv för att öppna kartonger och lådor, plocka upp mynt och småsaker med fingertopparna, använd knogarna när du ska ringa på en dörrklocka.

 

Manikyr

 

Naglarna växer två till tre millimeter i månaden.

Snabbare på sommaren än på vintern.

Fortare på höger hand om du är

högerhänt och vice versa.

 

När man väljer färg, form och längd på sina naglar gäller det nu att se mer till personen och helheten än till senaste färgen på lacket. Oavsett vilka naglar du begåvats med är välvårdade ett måste. Där har du stor hjälp av ett nagelvårdsprogram som kan hjälpa dig att få friska snygga naglar.

 

Ger du dina naglar en grundlig manikyr var fjortonde dag kommer de att vara ganska bekymmersfria dessemellan. Allt du behöver göra är att bättra på lacket, eller sätta på ett nytt lack, om du skulle vilja byta färg till exempel. Glöm inte att smörja in en skön handkräm så fort du tvättat dig. Skulle du få problem med riktigt nariga händer, vanligt på våren, så är det en rejäl dunderkur med nattcrème som gäller. Jag brukar smörja in händerna med en fet salva och sätta på mig ett par bomullshandskar över natten.

 

Lacken har utvecklats och blivit starkare, samtidigt som en del lack också har en vårdande, stärkande och skyddande funktion. Framför allt är det formen på naglarna som tillåts vara mer personlig och varierad.

 

Alla klär inte i långa röda naglar, vissa passar bättre i fyrkantiga, andra i ovala eller helt korta. Det är själva nagelkonturen som räknas mest, inte längden på naglarna. En lång nagel är nödvändigtvis inte detsamma som en vacker nagel.

 

Har du ingen lust att göra manikyr eller inte har så helt perfekta naglar är det fördelaktigast med ljust lack. Du kan också låta bli att måla dem och bara ge dem glans med en gammaldags sämskskinnsbuffer. De flesta nagellack är numera förstärkta med akrylsubstanser eller nylon vilket gör att lacken är så mycket bättre nu än förr. Men glöm för den skull inte underlacket, det jämnar ut och gör att nagellacket fäster bättre. Skulle det hända att en nagel går av eller börjar skiva sig så finns det andra möjligheter än att fila ner de nio andra. Du kan laga den trasiga nageln med ett effektivt klister; du kan fuska med en nageltopp i plast eller bygga upp och förstärka den med plastmassa.

 

 

HÄR ÄR MITT

NAGELVÅRDSPROGRAM

 

  • Ta fram vad du behöver innan du sätter igång. En liten handduk, en skål med varmt tvålvatten, sandpappersfil eller glasfil och orangesticka, bomull, remover, tops, nagelbandscrème eller olja, mjuk nagelborste, någon slags peeling, baslack och nagellack och bra handkräm.

 

  • Börja alltid med att ta bort allt gammalt lack. Använd nagellacksremover utan olja, inte aceton. Olja som normalt är bra för naglarna, har rakt motsatt effekt i removern. Den för med sig lösningsmedel och lack in i nageln, missfärgar den – inte kul om man vill vara utan lack sedan, och som gör nageln skör. Ibland är det acetonet som är främsta orsaken till uttorkade och sköra naglar. Ta remover på en bomullstuss och tryck mot nageln. Gnugga inte, utan torka försiktigt bort lacket. Ta ny bomull flera gånger om det är en mörk färg som ska bort.

 

  • Häll varmt vatten i en liten skål. Tillsätt mild, oparfymerad tvål så att du får ett bra tvålvatten. Pressa saften ur en halv citron och häll i vattnet. Håll händerna i badet i cirka 10 minuter. Hud, naglar och nagelband blir mjuka och rena. Det löser upp smutsen och mjukar upp nagelbanden. Om naglarna är mycket torra brukar jag varva med att doppa dem istället i varm oliv- eller mandelolja och blanda i citron eller äppelcidervinäger. Låt fingertopparna vila en stund i den ljumma oljan. En perfekt början till nagelvården.

 

  • Har du hårda eller framväxande nagelband lös upp dem med lite specialcrèmer som mjukar upp nagelbanden. Massera in lite crème, låt den verka någon minut. Du kan även blanda en naturlig huduppmjukare: Blanda 1 äggula, 1 tesked mandelolja, 2 teskedar ananasjuice, och 1 tesked Aloe Vera juice. Stryk sen ut på rena nagelband och låt verka i fem minuter.(Den här blandningen går utmärkt att använda till fötterna också). Tvätta bort med varmt vatten. Peta sedan försiktigt bort lös hud med en orangepinne och tryck tillbaka nagelbanden. Var jätteförsiktig med den vita halvmånen på nageln, det är den levande delen av nageln, så skadar du den blir hela nageln skadad. Jag använder bara en fin, tunn nagelbandssax för att avlägsna de trasiga nagelbandsbitar som spretar.

 

  • Sen smörjer jag in en peeling på nagelbanden och nedre delen av nageln om det finns hudrester där. Jag blandar mandelolja med lite salt som jag försiktigt gnuggar händer och naglar med. Ibland brukar jag också vika en dyna av kompressväv, som jag fyller med havregryn och gnider över både fingrar och naglar. Avslutar med att borsta naglarna med tvål och mjuk nagelborste. Trasiga, hårda och förväxta nagelband kan hämma naglarnas tillväxt.

 

  • Fila naglarna, (när de har torkat helt, i fuktigt tillstånd är de uppmjukade och ömtåliga), med en sandpappersfil eller glasfil, som jag tycker är jättebra, till den form du önskar. En uttorkad effekt har nagelfilar av papper eller metall. Nageln har en skyddande ram som börjar vid nagelbandet och sträcker sig upp längs sidorna. Filas den bort öppnas nageln och kan dela sig. Försök inte "spara" enstaka naglar som vuxit sig långa. Bryts två eller tre naglar av, då brukar jag fila ner de andra naglarna. Det absolut viktigaste tycker jag är att alla naglar är lika långa. För att undvika att naglarna skivar sig är det bäst att fila utifrån och in. Jag håller filen snedställd så att naglarna filas underifrån och filar försiktigt från ytterkanten mot mitten av nageln i lätta drag. Såga inte fram och tillbaka, då kan nageln skiva sig. Här lönar det sig att lägga ner lite omsorg på att ge naglarna fin form vare sig de är korta eller långa.

 

  • Innan du börjar lacka naglarna är det viktigt att nagelytan är fullständigt ren och fettfri. Nagellack sitter lite längre om man doppar fingertopparna i en lösning av 50 ml vatten och 10 ml vitvinsvinäger. Klappa torrt, se också till att nagellacket inte är för tjockt. Det finns förtunningsmedel att köpa. Skaka inte nagellacksflaskan utan rulla den mellan dina varma händer innan du öppnar den. För att nagellacksflaskhalsen och korken inte ska klistras igen när den är nyköpt, kan man stryka flaskhalsen och insidan av korken med vaselin, då kommer korken aldrig att kitta igen. Jag är emot produkten vaselin eftersom det är en mineralolja, (som inte tillför huden några mineraler eller vitaminer, gör huden mjuk för stunden, men huden blir beroende av fettet och man måste smörja sig hela tiden), men just här och i verktygslådan är den bra.

 

  • Stryk på lacket tunt och börja med ett underlack, många hoppar över underlacket och det är skada. Det skyddar nageln från det färgade lacket och stärker nageln och hindrar den från att flisa sig. En del underlack ökar överlackets vidhäftningsförmåga. När underlacket är snuddtorrt kan du sätta på det första lagret färgat lack. För att det färgade nagellacket ska täcka ordentligt behöver du stryka på minst två lager. Låt lacket torka ordentligt mellan varje lager. Ta inte mer lack än vad som räcker till tre penseldrag. Det första lägger man mitt på nageln, från nagelbandet och utåt, och de andra två på sidorna. Låt torka i 10 minuter och måla sedan ett andra lager. Jag brukar använda en färg med röd eller blåaktig nyans, alltså kalla färger. Jag tycker att händerna ser yngre ut, för mycket gult är inte klädsamt när man är lite äldre. Det gör att händerna ser äldre ut än vad de behöver vara.

  • Sist appliceras ett överlack efter ytterligare 10 minuter och låter torka i 30 minuter. Det förstärker lackets hållbarhet och ger det högglans. Nagellack tar tid att torka.

Även om det övre lagret verkar torrt så tar det många timmar innan lacket är vad man kan kalla slagtorrt. Det finns speciella produkter som påskyndar torknings-proceduren. Har du mycket bråttom finns speciella snabbtorkande nagellack.

 

  • Förnya lacket när det börjar flisa sig. Du målar helt enkelt bara på ett nytt lager färg och allt blir nytt och fint igen!

 

Polera

Polerfilar är underbara! Jag låter naglarna vila då och då från nagellack. Ett skonsamt sätt är att i stället polera naglarna med en särskild polerfil som ger naglarna en vacker lyster. Det finns polerfilar som har en trefärgad sida där ena delen grovpolerar och den andra mjukpolerar nagelytorna och den tredje polerar bara, så att de blir jämna och släta. Den grövsta delen, filars nageln med en halvcirkelformad rörelse. Detta exfolierar det uttorkade lagret av hornceller på nageln, och kan användas en gång i månaden. Den halvgrova, används på samma sätt, var fjortonde dag. Börja med ett lätt tryck nere vid nagelroten, där tillväxten sker. Den fina polersidan kan man använda så ofta man vill och den ger naglarna en strålande glans och nyttig massage och drar ihop nagelfibrerna. För alla som inte tål eller vill måla naglarna eller föredrar ofärgat nagellack är dessa polerfilar toppen! Välskötta naglar kan vara mycket snygga utan lack om du gör dem blanka med hjälp av en nagelpolerare.

Intensivvård för nagelbanden

När mina naglar befinner sig i ett bedrövligt tillstånd så brukar jag göra den här behandlingen. Innan jag går och lägger mig gör jag en blandning på en tesked olivolja eller vetegroddsolja, med en tesked honung. Doppar fingrarna i blandningen och masserar in den på nagelbanden och över hela nageln. Tar sen på ett par bomullsvantar och låter de sitta på över natten.

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!