Ryggen

Ryggen

 

Ta hand om din rygg!

Vi kanske glömmer bort att ta hand om ryggen så här i vintertid

Håll huden på ryggen ren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvisslor och igentäppta porer är det ganska vanligt att få på ryggen – inte bara i unga år. På ryggen finns många fettkörtlar och när hudens yta har en beläggning av förhornade döda hudceller, blandas fett och keratin till talgproppar. Det räcker inte med att hålla huden ren och att avlägsna överflödsfett. Fettet i sig är inte skadligt så länge det inte stoppas upp.

 

Det gäller att hålla huden fri från hornceller. Exfoliera mer - en peelingmask rensar huden, löser upp de förhornade hudcellerna, som inte av sig själv avlägsnas från huden och motverkar bildning av talgproppar och kvisslor. När pormaskarna är hårda och inkapslade i poröppningarna, kan det vara svårt att få ut dem, eftersom också porutgången kan ha förhordnade sidor om den länge har täppts till av en propp.

 

Med en scrubbkräm kan man lätt få bukt med dem. När det gnids mot huden slipas överhuden ren och jämn och döda hudceller avlägsnas och porproppar dras fram. Skölj med vatten. Badda med en skintonic, som löser upp de sista resterna av horn och fett och ger ett fuktighetstillskott, något som även fet hud behöver. De flesta skintonics är dessutom antiseptiska och fungerar därför bakteriehämmande även om de inte innehåller alkohol.

 

En vanlig skintonic hjälper däremot inte mot acne. Har du mycket acne på rygghuden, ska du använda samma acnemedel som för ansiktet eller ta hjälp av produkter som är särskilt anpassade för ryggen och är lite starkare. Måttligt med sol hjälper på oren hy. Överdrivet solbadande kan däremot göra så att överhudens normala bakterieförsvar kommer ur balans och göra det hela värre.

 

Tvätta ryggen med exfolierande svampar och borstar med långa skaft, då förbättras blodcirkulationen. Även torrborstning är fantastiskt som motverkar svullnad och plufsighet och gör huden smidigare. Dessutom får huden en fantastisk lyster. Och alla gamla hudceller ramlar av.

 

Bra att testa Aloe Vera

För utvärters bruk är aloe Vera sårläkande och inflammationshämmande. Gelén stimulerar tillväxten av nya hudceller, frisk bindväv och främjar blodcirkulationen. Den innehåller också ett ämne som gör att den tränger ner i hudens djupare lager och samtidigt som tillväxten av hudceller stimuleras. Har en fin förmåga att läka huden, mjukar upp den och bevarar fuktigheten. Växtsaften är en finurlig kombination av antibiotiska, koagulerande och adstringerande ämnen som på samma gång fungerar smärtlindrande, stimulerar tillväxten och motverkar ärrbildningen.

Bra mot akne och ärr

Det är viktigt att skapa balans i huden men inte genom att använda starka produkter som torkar ut. Då blir effekten den motsatta eftersom det sätter fart på hudens produktion av sebum och fett. Smörj in med Aloe Vera gelé! Geléen har en underbar verkan, den motverkar infektioner och stimulerar vävnden och läker utan ärrbildning. Stryk på gelén tunt och tänk på att den torkar ut huden lite.

 

Gör din egen Aloe Vera gel

En lindrande aloe gel, som alltid är bra att ha hemma!

Följande ingredienser behöver Du:

 

92 ml Aloe Vera juice (finns på 1 liters flaska på hälsokosten)

1 g xantangum (2,5 ml)

3 ml hamameliss glycerolextrakt eller kamomill glycerolextrakt

5 dr phenoxyglycerin konservering

2 ml eterisk tea treeolja

1 ml eterisk lavendelolja

1 ml azulen (till känslig irriterad hud, färgar produkten blå, kommer från kamomill )

 

Så här gör Du: Värm först aloejuicen i vattenbad till fingervarmt, då löser sig xantangum lättare. Tillsätt xantangum och vispa kraftig, gärna med en liten elektrisk mjölkvisp. Försök att vispa i botten av kärlet så mycket som möjligt för att undvika luftbubblor. Låt stå 15 minuter. Tillsätt sedan de resterande ämnena. Häll på flaska.

 

Den här gelén är super till rygghuden, efter solbad och om du har småsår.

 

Tips

Du kan även blanda gelén med grön lera till en krämig tjock pasta och pensla på ryggen.

 

4 matskedar grön lera (den är naturligt rik på mineraler, gör underverk på alla hudtyper, speciellt på fet hud. Om den används regelbundet, har det en enorm effekt att absorbera överskott av talg, rengör varsamt, stimulerar immunförsvaret och ger en fräsch hy).

 

5 marskedar aloe Vera gelé. Men här behöver du hjälp.

 

Peela först huden på ryggen med hjälp av lika delar sesamolja och Himalayasalt, ett salt som innehåller 84 olika mineraler och spårämnen och pensla sen på lermasken. Låt verka i 20 minuter. Skölj av ordentligt och smörj sen in med aloe Vera gelén. Sköönt!!

 

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

 

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!