Yoghurt

Yoghurt

Är det sant att folk lever

längre på yoghurt?

 

Nej jag tror inte det, men äter man yoghurt varje dag

får man klarare hy och strålande ögon.

 

I magen har vi olika mycket saltsyra. Det så kallade pH-värdet, varierar och det beror på hälsotillstånd, ålder m.m. magsyran är viktig för både matsmältningen och kontrollen av att inga sjukdomsalstrare kan passera.

 

För låg syrahalt normaliseras om man dricker yoghurt regelbundet. Sjukdomsalstrande bakterier dödas i tarmen. Gallsyra förändras och bildningen av cancerframkallande ämnen hämmas.

 

Yoghurten har en bakterieuppsättning som påminner mycket om den vi redan har i tarmen, den så kallade normalfloran som varje person som vill vara frisk måste vårda och vara rädd om. Om den är störd hjälper yoghurtens bakterier till att återskapa den.

 

Att man lever länge om man äter yoghurt har vi fått klart för oss bland annat av all reklam med urgamla gummor och gubbar som ler tandlösa, rynkiga leenden mot oss från mjölkpaketen, och berättar att de är 110 år och mår jättebra.

 

Och yoghurt är nyttigt! Den har en bakterieflora som gynnsamt påverkar hela organismen och innehåller få kalorier. Att äta syrad mjölk var i gamla tider en praktisk nödvändighet, eftersom man inte hade några kalla förvaringsutrymmen. Det var turkarna som först spred konsten att göra den. I olika länder har man sedan använt yoghurten på många olika sätt.

 

Yoghurten har en annan uppsättning bakterier än övriga surmjölksprodukter. Om man äter tillräckligt mycket klarar dessa bakterier de flesta hinder och kan levande nå till tunn- och tjocktarmsregioner där de gör stor nytta mot sjukdomsalstrare.

 

Det som gör yoghurt till just yoghurt är en jäsningsprocess som uppstår i varm mjölk. Man tillsätter två typer av levande mjölksyrebakterier, Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus.

 

Dessa bakterier förjäser en del av mjölksockret, laktosen och mjölken blir surare och efter hand tjockare. Dessa bakterier, bulgaricus och thermophilus, fungerar som kroppens egna försvarare som ser till att göra livet surt för andra mindre trevliga bakterier när de kommer ner i tarmen.

 

YOGHURT

som

skönhetsmedel

Men vad inte gubbarna och gummorna inte säger i reklamen är att yoghurt är också ett utmärkt skönhetsmedel att använda utanpå.

 

Ren yoghurt är utmärkt som rengöringskräm. Klappa in den i ansiktet, låt den verka en stund och skölj sen av med ljummet vatten. Porerna drar ihop sig, blodcirkulationen förbättras och man får en fin färg i ansiktet.

Man kan också lägga ansiktsmask med yoghurt som bas. Blanda hälften honung, lägg på och låt torka. Masken hjälper oss att bli av med gamla grå hudceller som kanske är en del av orsaken till varför man ser så glåmig ut. Torka av masken efter en kvart, badda med ljummet vatten och klappa sen huden torr.

 

 

Har du fet och finnig hy, pröva samma mask men tillsätt saften av en halv citron och en vispad äggvita. Tvätta med ljummet vatten, avsluta med att skölja med kallt. Har du torr hy, utelämna citronsaften.

 

Den här masken drar ihop och rengör porerna. Det är ett billigt, bra och nyttigt skönhetsmedel både för invärtes och utvärtes bruk. Din hud kommer att stråla av välmående.

 

MANDEL och havregryn

Det är bra att börjar med att göra en bas av skalad mandel och havregryn. Lägg den färdiga blandningen i en burk så att det går fort när du vill göra din ansiktsmask.

 

Havregryn rengör på djupet och suger upp fett och smuts från huden, skyddar, lugnar och läker. Innehåller saponiner, slemämnen, kalcium, zink och kisel. Mandel stärker hyn, lugnar, ger näring och har en uppmjukande effekt.

 

Mandel och havreblandning:

 • 1 del skalad mandel
 • 1 del havregryn

Mängden bestämmer du själv. Kör i en mixer till fint mjöl. Förvara i en burk med lock.

 

MASK som gör underverk mot rynkor

 • 1/4 dl mandel-havreblandning
 • 1 uppvispad äggvita
 • 10 ml pressad apelsin
 • 5 ml honung
 • 15 ml yoghurt

 

Blanda ihop, justera mängden bas om konsistensen inte blir lagom. Fördela över ansikte och hals. Låt verka minst 1 timme innan du sköljer av. Du kommer att bli förvånad över resultatet. Ansiktet kommer att stramas upp och du känner dig mjukt och fint.

 

Bra för fet hud

 • 0,75 dl mandel-havreblandning
 • 1 uppvispad äggvita
 • 3 msk yoghurt
 • citronsaft

 

Blanda ihop till en jämn smet. blir den för lös så tillsätter du bara lite av basen. Fördela. Låt verka 30 min och skölj av.

 

Uppmjukande och närande mask som passar alla hudtyper

 • ½ dl mandel-havreblandning
 • 2 msk vetegroddar (är näringsrika, innehåller värdefulla vitaminer, mineraler och proteiner)
 • 10g färsk jäst

 

Blanda ihop och späd med vatten, äggula eller yoghurt till lagom konsistens. Fördela över ansikte och hals. Låt verka 30 min. Skölj av.

 

TVÄTTKRÄM

 • 4 msk naturell yoghurt
 • 1 tsk vetegroddsolja
 • 4 tsk flytande honung
 • 4 msk skalat och finrivet äpple
 • 2 tsk pressad citronsaft
 • 4 tsk mandel-havreblandning

 

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser. Rör

till sist ner mandel och havre-blandningen för att få en bra krämig konsistens. Vetegrodds-oljan är närande och gör huden smidig och mjuk. Honung är renande, tar bort döda hudceller och är fuktighetsbevarande. Gnid in ansiktet med rengöringskrämen och skölj bort med vatten. Förvara krämen i kylskåpet. Krämen har lång hållbarhet.

 

För fet och oljig hy

En ansiktsmask av jordgubbar som gör rent på ett milt sätt

C-vitamin och fruktsyror fungerar som en mild peeling som löser upp gamla hudceller och

öppnar för andra näringsämnen att komma in. Salicylsyra i jordgubbarna har lätt antiinflammatoriska egenskaper.

 

Gör så här:

 • 4 frysta upptinade jordgubbar
 • 2 msk naturell yoghurt
 • 1–2 msk kallpressad raps eller jojoba eller sesamolja

Mosa, blanda och låt verka på huden i 20 minuter. Skölj med ljummet vatten.

 

RENGÖRINGS MJÖLK

 • 2,5 dl naturell yoghurt
 • 2–3 msk havre, finmald (är välgörande särskilt för den torra hudtypen, har en lugnande inverkan och en slipande effekt och narig hy blir mjuk och fin när den skrubbas med havremjöl)
 • 2–3 msk hackad persilja (är läkande och bra på fet hy)
 • 2 tsk olivolja
 • 5 droppar eterisk olja av citron eller geranium

 

Blanda alla ingredienser. Rengör ansiktet med rengöringsmjölken. Massera försiktigt in i huden ett par minuter. Skölj med varmt vatten. Rengöringsmjölken kan användas dagligen över hela kroppen.

 

PEELING-MASK

I den här masken finns massor av alfa-hydroxisyror. De fungerar som en mild peeling och löser upp fett. Havremjölet lindrar en irriterad och flammig hud.

 

 • 1 msk havremjöl (fullkornshavregryn som du mal till ett fint mjöl)
 • 1 msk naturell yoghurt
 • Ett halvt nyrivet äpple
 • 2 tsk citronsaft

 

Blanda havremjöl och yoghurt till en smet, tillsätt äpplet och citronsaften och blanda noga.

Smörj in blandningen på ren hud och låt verka 20 minuter. Skölj av med varmt vatten och klappa huden torr. Smörj in en skön crème.

 

PEELING

Med den här masken blir huden fantastisk mjuk och härlig.

Här återuppbygger honungen hudcellerna och stimulerar hudens kollagen.

Grönt te är en kraftfull hudbevarare och har en hög antioxidanthalt. Har även anti-inflammatoriska egenskaper och skyddar cellmembranet, polyfenolerna i grönt te har unika egenskaper!

 

Del 1

Blanda först:

 • 1 dl fullkornshavregryn
 • 2 msk ekologisk flytande honung
 • 2 msk kallpressad olivolja
 • 1 påse grönt te

 

Dela på röran i två delar

 

Del 2

Blanda sedan i:

 • 1 msk lera (grön eller vit)
 • yoghurt

 

Mal havregrynen i en mortel eller en mixer. Blanda det fina mjölet med de övriga ingredienserna i första delen. Dela röran i två delar. Rengör huden och massera in en del av massan i små cirkelrörelser några minuter. Stå över handfatet. Den andra delen blandar du i 1 matsked lera och rör ner yoghurt så att det blir en ganska tjock gröt. Smörj in massan på huden och låt verka i 20 minuter. Skölj av med ljummet vatten och njut av din lena hud. Smörj in med en skön crème.

 

ALLA HUDTYPER

Pröva den här härliga masken, huden blir sammetslen matt, mjuk och elastisk.

 

Blanda

 • 1 matsked fin riven hårdost
 • 1 matsked grekisk (10 procent) yoghurt

 

Blanda och smörj in blandningen i ansiktet. Låt den verka i 20 minuter. Skölj med ljummet vatten och klappa torrt med en frottélapp.

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker om naturlig hudvård att inspireras av. Huden mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in vår hud! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Aspirinmask

En ansiktsmask, som drar ihop och rengör porerna, som gör huden mjuk och len och ger den en fin lyster!

 

Aspirin är acetylsalicylsyra och finns att köpa i tablettform på Apoteket och vanliga mataffären. Acetylsalicylsyra blandat med vatten är lika med BHA-syra, och det är precis samma ingrediens som finns i många ansiktsrengöringar som man kan köpa dyrt från olika hudvårdsmärken.

 

Så här fungerar det:

BHA-syra, beta hydroxy acid, är salicylsyra. För att bryta ner acetylsalicylsyran i aspirinen och få BHA-syrans egenskaper, blandar man bara aspirinen med vatten.

BHA-syra är en mild kemisk peeling, som skalar bort döda, tråkiga hudceller och ger huden ny lyster. Den tränger ner i hudens porer en bit och löser upp fett som samlats, och gör huden klar och ren. BHA tränger djupare ner i porerna och löser fett mycket bättre än AHA-syra, och BHA är också mindre irriterande för hyn.

 

Köp de tabletter som det står rätt och slätt "Aspirin 500 mg" på, de har minst bindningsämnen i sig. Magnecyl och de andra acetylsalicylsyre-produkterna har bland annat talk och olika stärkelser i sig förutom själva syran, de som bara heter "Aspirin" har lite majsstärkelse i sig, men inget talk.

 

Masken gör du så här:

1. Krossa ungefär fyra aspirintabletter i en mortel eller med en sked. Krossa och mal tills de är finmalet pulver. Blanda med några droppar vatten, Aloe Vera, honung eller yoghurt. Jag tycker att det bästa bindemedlet är vasslan från turkisk yoghurt. Den gör masken precis lagom mjuk och behaglig. Vatten gör att masken blir krispig och dammar en del.

 

2. Applicera på rengjord hy och låt torka i ungefär en kvart. När du sedan sköljer bort med vatten, passa på att skrubba huden lätt med de korn som finns i masken. Massera sen in ett blomstervatten och smörj med en skön crème.

 

Tänk på:

Skrubba inte hyn för hårt! Akta ögonen och munnen, masken ska inte användas där. BHA-syra tunnar ut huden lite, så använd inte masken för ofta och använd solskydd. Om du blir röd eller irriterad, ta det lugnt. Vill du prova masken igen, gör en svagare blandning och prova på bara en liten del av hyn.

 

Använd den här masken en till två gånger i veckan, testa dig fram men ta det försiktigt i början så att huden får vänja sig!

Bra böcker

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!