Recept

Recept

Naturligt!

Har du tänkt på att det vi smörjer in oss med går faktiskt rätt in i huden? Då tycker man väl att bara naturligt borde vara gott nog!

Att göra sina egna produkter är både roligt, billigt och du vet vad som är i dina blandningar. Börja med att göra din egen oljeblandning. Den ger näring och återfuktar! Att rengöra huden och därefter återfukta är grundläggande för att bevara hudens lyster och spänst!

Här kan du välja ut oljor för sina unika egenskaper och blanda med vitaminer, extrakter och naturliga antioxidanter för att hålla din hud i bästa trim. Det finns ingenting som är bättre för dig och din kropp än rena produkter, både på utsidan och på insidan. Man kan göra precis allt med naturliga produkter

 

Att skapa sina egna hudvårdsprodukter innebär att man måste sätta sig in i de olika ingredienserna man använder. Det är viktigt att vara noggrann när man tillverkar produkterna De flesta har många ingredienser och förhållandet mellan dem är viktigt för att resultatet ska bli bra.

 

Vegetabiliska oljor kan du använda till krämer, lotions, massage, hud, ögon och hårvård. Genom att lära dig varje oljas unika egenskaper kan du skräddarsy blandningar för olika hudtyper och behov. Lägg till andra fettlösliga råvaror och aktiva ingredienser, extrakter, vitamin A och E, Q10 och så vidare och du får en mycket kraftfull helande och hudföryngrande blandning - klar på några minuter. Lägg sedan till eteriska oljor och ditt serum är klart - ingen uppvärmning krävs!

 

Använd serum

Superkoncenterat och djupverkande serum

ökar effekten av din ansiktsvård morgon och kväll. Bara några få droppar av det serum som passar dig.

Använd serumet precis som du skulle använda en kräm.

 

Lite räcker långt, så ett par droppar på ditt ansikte under

makeupen eller till en lyxig nattlig behandling. Bara naturliga ingredienser är en självklarhet tycker jag. För det är just det som ger den sköna känslan och den fina långvariga effekten. Mycket enkelt att blanda själv.

 

 

Salvor

Ska man pröva att göra någon produkt förutom

en olja så rekommenderar jag salva. Det är så

lätt att göra och härligt att använda. Salvor är skyddande och mjukgörande, är bra till torra händer och fötter, självsprickor, torra läppar m.m. En salva består av samma ämnen som en hudolja. Vegetabiliska oljor och vaxer som ska vårda huden och hjälpa den att självläka.

 

Ett fast fettämne behövs också för att ge en

fastare konsistens. Bivax är väl det vanligaste i första hand men även sheasmör och kakaosmör går bra att använda. Bivax har många fina egenskaper, det är mjukgörande, skyddande, närande, lätt desinficerande, värmande och täpper inte till porerna. Sheasmör i sin tur är ett mycket mjukgörande smör och har flera bra egenskaper, det stimulerar cellerna till nybildning och är både inflammationshämmande och infektionshämmande. Sen kan man ta med örtextrakter, vitaminer, tinkturer och eteriska oljor. Jag har gjort solsalva, lätta skyddande andsiktsalvor, anti-age salva, eksemsalva med mera, med fina resultat.

 

Det är roligt att göra sina egna hudvårdsprodukter, man får kontroll över vad man smörjer sin kropp med. Och så härligt att se sitt badrum fyllt av burkar och flaskor med innehåll som man har gjort själv.

 

Här är en lista på bra ingredienser från

skafferiet och kylskåpet att ha hemma till sina skönhetsprodukter:

 

 • Avocado (till hårinpackning och masker)
 • Ananas och kiwi (ansiktsmasker)
 • Bakpulver (till ansiktspeeling, kroppskrubb och ansiktsmask)
 • Bär, jordgubbar, hallon, björnbär, alla innehåller salicylsyra (underbara till exfolierande ansiktsmasker)
 • Citrusfrukter, citron, grape, lime och apelsin (ansiktsmasker, skalen är fina att strimla, hacka till skrubbar, bad och fotbad)
 • Grönsaker, potatis, gurka och morötter mm. (utmärkta till ansiktsmasker)
 • Ägg (hårinpackning och ansiktsmasker)
 • Epsomsalt (kroppskrubb, fotpeeling, badsalt och saltspray)
 • Kamomillte och grönt te (ansiktstvätt, ansiktsvatten, hårsköljning, ögonkompesser och ansiktsmasker)
 • Majonnäs (ansiktsmasker, hårinpackning och fotinpackning)
 • Mjölk (masker, bad och hårinpackning)
 • Honung (en lyxig mask i sig själv, lägg till i masker, peeling, bad mm.) Kan användas till så mycket.
 • Havssalt (bra till kroppsskrubb, bad och fotbad)
 • Oljor, olivolja, rapsolja, avocadolja, sesamolja (bra till rengöring, inpackningar, bad och härligt att göra olika oljeblandningar)
 • Havre, flingor och mjöl (toppen till peeling, rengöring, bad och masker)
 • Yoghurt och kesella (rengöring, masker och inpackningar)
 • Torrmjölk (rengöring, bad, fotbad och masker)
 • Socker (kroppskrubb, handpeeling)
 • Florsocker (ljuvlig ansiktspeeling)
 • Mjölk och grädde (rengöring, masker och bad)
 • Kryddor, kanel, gurkmeja, mejram, salvia, rosmarin, timjan, muskot, mm. (masker, rengöring, fotbad, till tandborstning)
 • Smör (osaltat, ghee - man klarnar smöret, det vill säga du kokar bort vattnet i smöret och använder det naturellt i en ansiktsmask eller blandar det med olika kryddor och örter)
 • Vinäger (ansiktsvatten, hårsköljning, fotbad, bad)

 

Här tänker jag dela med mig av mina bästa recept!

 

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Olja

 

Oljor är minimalistisk och naturlig vård av huden. De är mjukgörande i sin renaste form. Oljor är pressade direkt från blommor eller kärnor. De tränger in direkt där de gör nytta och lämnar en vacker och välnärd hud.

 

När du använder din kroppsolja efter badet, klappar du bara huden torr. Massera sen in oljan i den fuktiga huden.

 

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!